Новини науково-методичної ради

В університеті 21 червня поточного року відбулося чергове засідання науково-методичної ради університету в конференційній залі головного корпусу під головуванням проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи Валерія Сороки.

Відповідно до порядку денного на розгляд членів ради було винесено три   питання. Першим, що заслухали члени науково-методичної ради, була інформаційна доповідь Тамари Костюкової, вченого секретаря науково-методичної ради, щодо затвердження силабусів вибіркових освітніх компонентів та навчально-методичних електронних видань. Члени науково-методичної ради одностайно затвердили три найменування силабусів та сім найменувань навчально-методичних електронних видань, рекомендували передати їх Науковій бібліотеці університету для розміщення в цифровому репозиторії НУВГП і використання в навчальному процесі.

Другим питанням було «Про зміни до порядку розгляду та затвердження методичних вказівок/ рекомендацій через ЕДО». З короткою доповіддю про зміни в  Порядку розгляду та затвердження навчально-методичних електронних видань (методичних вказівок/ рекомендацій) через електронний документообіг iDoc виступила Тамара Костюкова, заступник завідувача навчально-методичного відділу. Тамара Андріївна наголосила на тому, що частково змінено алгоритм розгляду навчально-методичних електронних видань (перевірка в системі Unicheck): для розгляду на відповідній кафедрі тепер необхідно подавати рукописи разом з перевіркою на схожість. Раніше це відбувалося  на стадії подання навчально-методичних рукописів на розгляд НМРЯ ННІ. Тамара Костюкова зазначила, що бізнес-процес подання та затвердження рукописів навчально-методичних електронних видань в ЕДО не зазнав змін. Члени науково-методичної ради схвалили та одноголосно проголосували за зміни в Порядку. Порядок розгляду та затвердження навчально-методичних електронних видань (методичних вказівок/рекомендацій) через електронний документообіг iDoc. - Цифровий репозиторій Національного університету водного господарства та природокористування (nuwm.edu.ua)

Далі з мультимедійною доповіддю «Про викладання освітнього компоненту (ОК) університетського стандарту «Іноземна мова» виступила Лариса Купчик, к.пед.н., завідувач кафедри іноземних мов. Лариса Євгенівна розкрила важливість володіння англійською мовою як ключовим елементом інтернаціоналізації ЗВО, розповіла про мету, засади, принципи, стратегічні цілі, завдання і методичне забезпечення ОК «Іноземна мова (англійська)», який викладається на першому й другому курсі першого рівня вищої освіти, та представила викладацький склад кафедри іноземних мов, що працює зі здобувачами на різних рівнях викладання англійської мови (див. додану презентацію).

Лариса Купчик  акцентувала увагу членів науково-методичної ради на тому, що ОК «Іноземна мова» формує спільні для всіх ОПП НУВГП загальні компетентності та програмні результати навчання в частині опанування здобувачами першого рівня вищої освіти іншомовними (англомовними) компетентностями. Лариса Євгенівна представила розроблене кафедрою відповідне методичне забезпечення, проаналізувала результати анкетування та відгуки студентів стосовно якості викладання ОК «Іноземна мова» за диференційованим підходом (за рівнями викладання) за останні чотири семестри й окреслила поточні виклики. Лариса Купчик зауважила, що в процесі викладання ОК «Іноземна мова» використовуються підручники нового покоління, які інтегрують сучасний зміст і сучасні технології та методи навчання, які дозволяють студентам підвищити мотивацію до вивчення мов і сформувати й розвинути відповідні навчальні стратегії.

Після обговорення члени науково-методичної ради заслухали й розглянули проєкт рішення Олександра Ткачука, д.т.н., професора, зав. кафедри міського будівництва та господарства, й Анатолія Білецького, к.т.н., доцента кафедри гідротехнічного будівництва та гідравліки.

Члени науково-методичної ради схвалили та одноголосно проголосували за наступний проєкт рішення:

  1. Схвалити застосування досвіду викладання ОК «Іноземна мова» за диференційованим підходом кафедрою іноземних мов.

  2. Продовжувати використовувати рекомендації провідних європейських інституцій у процесі формування змісту ОК “Іноземна мова” й удосконалювати форми і методи викладання іноземної мови відповідно до сучасних вимог. 

Відповідальні: Сорока В.С., кафедра іноземних мов.

Термін: з 01.09.23 р. - постійно.

  1. Запровадити обов’язкове складання єдиного екзамену  з англійської мови (семестр 4; семестр 2 – для здобувачів ВО, які навчаються за скороченим планом навчання) на рівні В (рівні незалежного користувача) в офлайн форматі з ОК «Іноземна мова» за виключенням студентів, які розпочали вивчати англійську мову з рівня А1 (після німецької чи французької) і складають цей екзамен на рівні А2. 

Відповідальні: кафедра іноземних мов, Центр незалежного оцінювання.

Термін: до 31.01.2024 р.

  1. Розробити тестові завдання для єдиного екзамену з англійської мови на рівні В (рівні незалежного користувача) з ОК «Іноземна мова».

Відповідальні: кафедра іноземних мов, Центр незалежного оцінювання.

Термін: до 28.02.2024 р.

  1. Оновити силабуси ОК «Іноземна мова» для рівнів В1, В2 і В2+ відповідно до організації і форми проведення екзамену як підсумкового контролю. 

Відповідальні: кафедра іноземних мов.

Термін: до 30.09.2023 р.

  1. Оновити Положення про організацію вивчення іноземних мов у НУВГП.

Відповідальні: Сорока В.С., Купчик Л.Є. 

Термін: до 30.12.2023 р.

  1. Продовжувати розвивати англомовні компетентності студентів у процесі викладання фахових дисциплін англійською мовою шляхом реалізації різних моделей білінгвальної освіти. 

Відповідальні: Сорока В.С., гаранти ОП.

  1. Розробити Методичні рекомендації до організації викладання фахових дисциплін англійською мовою шляхом реалізації різних моделей білінгвальної освіти.

Відповідальні: Сорока В.С., Купчик Л.Є., гаранти ОП

Термін: грудень 2024 р.

  1. Продовжувати проводити опитування здобувачів ВО щодо якості навчання і викладання у розрізі навчальна дисципліна/викладач.

Відповідальні: кафедра ІМ, відділ якості освіти. 

Термін: щосеместрово.

Тамара КОСТЮКОВА,
науково-методична рада


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

 

 

 

 

 

 

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування