Візит до Іспанії

Нещодавно делегація НУВГП в складі ректора Віктора Мошинського, проректора Андрія Подлевського і доцента кафедри теплогазопостачання, вентиляції та санітарної техніки Олександра Грицини відвідали місто Валенсія (Іспанія) – Зелену столицю ЄС 2024 року. 112 міст-місій, серед яких єдине українське місто – Рівне, зосередили свої дискусії на темі «Розширення прав і можливостей міст – місія кліматично нейтральних і розумних міст в дії». Візит відбувся в рамках грантового проєкту «Creating a NetZero vision for Rivne», де наш університет є партнером міста Рівного у його реалізації.

Захід, організований Європейською Комісією та NetZeroCities в рамках Кліматичного тижня міст, став важливою віхою на шляху до кліматичної нейтральності  та був по-справжньому надихаючим і сповненим нових ідей та продуктивних обговорень. Більш ніж 450 міських голів, міських практиків, національних та регіональних представників, а також експертів з міського сталого розвитку зібралися у Валенсії вже на 3-ю подібну конференцію. До слова, місто Рівне офіційно представляв заступник міського голови Артем Ганущак. Цікавими були такі панельні сесії, як Лідерство міст у досягненні кліматичної нейтральності: Прогрес, виклики та інновації (City Leadership in Achieving Climate Neutrality: Progress, Challenges, and Innovation), Використання кліматичного фінансування для трансформації міст (Unlocking climate finance for urban transformation), Використання багаторівневого управління для кліматичних дій: співпраця на національному, регіональному та місцевому рівнях (Leveraging multi-level governance for climate action: national, regional and local cooperation) та багато інших. Однією з ключових подій конференції став запуск Climate City Capital Hub – міжнародного фінансового ресурсу для підтримки міст на шляху до кліматичної нейтральності.

Одночасно із The Cities Mission Conference відбувся паралельний захід «Розгортання дослідницького порядку денного для Місії ЄС “Кліматично нейтральні та розумні міста”  (Unleashing a Research Agenda for the EU Mission Climate Neutral and Smart Cities»), щоб глибше зануритися в роль досліджень у роботі Місії. Участь взяли близько 50 дослідників, які представляли як консорціум NetZeroCities, так і ще 28 університетів та науково-дослідних установ з усієї Європи. Олександр Грицина виступив із презентацією  «Creating a NetZero vision for Rivne», де доповів основні результати реалізації університетом як партнера міста Рівного при виконанні міжнародного проєкту в рамках NetZeroCities. В центрі уваги заходу було налагодження зв’язків між дослідниками та міськими практиками, створення огляду науково-дослідницької діяльності Місії міст та визначення пріоритетів, що підтримують системну трансформацію для досягнення кліматичної нейтральності.

Кліматичний тиждень міст у Валенсії охоплював окрім конференції The Cities Mission Conference (Конференція міст-учасників Місії) кілька інших ключових заходів, серед яких the European Urban Resilience Forum 2024 (Європейський форум стійкості міст 2024) та Energy Cities’ Annual Forum. (Щорічний форум “Енергетичні міста”). Так, другого дня відрядження відбулася ціла плеяда різноманітних пленарних та секційних засідань, більшість яких проводилися одночасно. Цікавими і корисними для міста та університету, на нашу думку, були питання та презентації в рамках таких сесій, як: «Transforming Europe together: mayors for integrated climate action», «Cities and Energy Communities: Working Together for a Fairer Energy Transition», «Engaging Stakeholders: Innovations for Climate Action», «Waste Management and Circularity», «Decarbonisation of Heating and Cooling», «Bridging the Gap: Mobilizing Local Resources for Climate Resilience Through Public-Private Partnerships», «Digitalization for Climate Action: Co-Creation, Collaboration, and Just Transitions».

На третій день відбувся ряд воркшопів за участю українських міст, таких як Вінниця, Горішні Плавні, Миколаїв, Покровськ, Овруч, Очаків, Рівне, Острог, Світловодськ, Львів, Бровари, Коростень, Конотоп, Чорноморськ та пленарне засідання «The Roadmap from Humanitarian Response to Post-conflict Resilience and Recovery - Focus on Ukraine».

28 червня Віктор Мошинський та Андрій Подлевський взяли участь у навчальному візиті до природного парку Альбуфера та відвідали Політехнічний університет Валенсії, який дуже тісно співпрацює із містом у впровадженні заходів для досягнення кліматичної нейтральності.

Загалом посильна участь представників НУВГП і міської ради Рівного у заходах кліматичного тижня у Валенсії дозволила налагодити контакти з більш ніж 30 представниками міст, університетів та організацій країн Європи (Бельгія, Греція, Данія, Ірландія, Іспанія, Кіпр, Німеччина, Румунія, Португалія, Туреччина, Швеція тощо), керівниками програми NetZeroCities та Європейського банку реконструкції та розвитку. Впевнені, що це допоможе у реалізації як поточного проєкту для міста Рівного, так і започаткуванні інших не менш амбітних проєктів на благо України та міста.

Андрій ПОДЛЕВСЬКИЙ,
проректор з науково-педагогічної роботи, розвитку та комунікацій


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування