Відкрито пам’ятник репресованим мешканцям Рівненської області

Днями, навпроти навчального корпусу № 1 НУВГП  було урочисто відкрито та освячено  пам‘ятник репресованим та виселеним радянською владою мешканцям Рівненської області в період 1940-1950 років.

Автор монумента – доцент  кафедри основ архітектурного проектування, конструювання та графіки  НУВГП,  скульптор Петро Подолець. Над проєктом також працювали   старший  викладач кафедри  архітектури та середовищного дизайну  НУВГП Тарас  Байцар і скульптор   Микола  Король. Сама ж ідея появи такої скульптури походить від начальника ГУНПРО Олексія Камишанського. 

Петро Михайлович –  заслужений художник України, член РОНСХУ, а також Член міжнародної асоціації скульпторів-монументалістів Італії, учасник обласних, всеукраїнських та міжнародних художніх виставок. На його рахунку понад  20  міжнародних скульптурних пленерів в Україні, Хорватії, Білорусі, Польщі та Туреччині.

Як розповів Петро Подолець, скульптура  з каменю-вапняку висотою близько 4 м зображує репресовану  західну  сільську,  колись заможну українську сім’ю у вишитих сорочках і хромових чоботах із ангелом-охоронцем. Своєю важкою сільською працею  сім’я  здобула собі  достаток, проте господарство  з урожаєм  було конфісковане репресивними органами, а всі члени родини  вислані у Сибір, де зазнали тортур, знущань та принижень. Такі примусові виселення на той час були частиною повсякденної діяльності репресивних органів. Наймасовіша депортація  була  саме під назвою  операція «Запад», здійснена радянською владою в Західній Україні у 1947 році. Впродовж доби до 78 тисяч українців вивезли до Казахстану та віддалених районів Сибіру. Втім процес розпочався ще набагато раніше. 

Варто зазначити, більшість робіт автора скульптури Петра Подольця – це монументальні й архітектурні твори, які  торкаються  національної  ідентичності та національного спротиву, історії, присвячені патріотизму, незалежності та нескореності українців...

Сьогодні скульптор   творить в галузі монументальної та станкової скульптури  у жанрі скульптурного портрету і реставрації; багато робіт представлено в  жанрі монументальної, садово-паркової  скульптури. Окрім творчості, Петро Михайлович веде активну педагогічну діяльність на кафедрі основ архітектурного проектування, конструювання та графіки, передаючи свої навики та вміння студентам. А ще займається живописом та захоплюється фотографуванням. Наразі скульптор  працює над творчими роботами у матеріалі  й готує проєкт в камені для м. Тернопіль.

Основні твори Петра Подольця у жанрі монументальної скульптури – це добре відомий усім нам пам’ятник Т. Шевченку  у центрі Рівного (бронза, граніт), в  містах  Сарни (кована мідь, граніт), у  Радивилові,  Корці   та Ковелі, а також монумент Кобзаря  на замовлення української громади у Загребі (Хорватія).

Серед  останніх робіт скульптора: пам’ятник Героям Небесної сотні в  смт Оржів; пам’ятник «Козак Мамай» в м. Тернопіль та Збараж, а також у м. Немирів (Вінницька обл.); пам'ятний  знак  на місці загибелі провідника УПА Клима Савури  та «Марія з Ісусом» в смт Оржів; скульптура «Материнство»  поруч з  перинатальним  центром  міста та «Муза»  біля  головного  корпусу  РДГУ  та  ін.       

У 2015 році на стіні третього корпусу НУВГП по вул. Олекси Новака встановлено  меморіальну дошку на честь загиблого в зоні АТО  викладача  університету  – доцента  кафедри ААГ і ТМ Миколи Карнаухова, зроблена Петром Подольцем зі штучного каменю та граніту.

Наталія ПАРХОМЧУК,
відділ зв’язків із громадськістю


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

 

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування