V ювілейна всеукраїнська науково-практична конференція «Людина у світі духовної культури»

З нагоди всесвітнього дня філософії – V  ювілейна всеукраїнська науково-практична конференція «Людина у світі духовної культури»

Філософські, культурологічні, морально-естетичні та релігійні виміри буття людини у світі для здобувачів вищої освіти та молодих вчених

Конференція відбулась 18 листопада 2021 р. за ініціативи кафедри філософії й активної підтримки кафедри журналістики та українознавства НУВГП.

Цей науковий форум щорічно об’єднує молоду інтелектуальну еліту з різних галузей, що навчається у провідних закладах вищої освіти України. У цьогорічній онлайн-конференції взяли участь понад 50 дослідників із 11 навчальних закладів Рівного, Києва, Житомира, Тернополя, Херсону, Чернігова, Сєвєродонецька.

Чому важливо проводити студентські конференції з філософської проблематики?

Конференція – це обговорення тих ідей, які актуальні, цікаві для інтелектуальної молоді, щойно визрівають і потребують як теоретичного переосмислення, так і пошуку практичних шляхів їх вирішення. Саме філософський підхід зачіпає природу речей, природу духу самої людини та Бога. На думку французького мислителя Жака Марітена, «філософія змушує згадати про вищу користь тих речей, які стосуються не засобів, а мети. Адже люди живуть не лише хлібом, вітамінами і технічними відкриттями. Вони живуть цінностями і реаліями, які підносять над часом і заслуговують на визнання самі собою».

Якою ж є користь від участі у конференції?

Це потужна – апробація. Початківцям та більш досвідченим науковцям потрібне постійне спілкування не лише у межах університетських практичних занять, а вихід на більш фаховий рівень дискусії. Після кола запитань, порад або ж критики, кожен намагається переглянути деякі погляди, укріпити, розширити свої аргументативні позиції як у наукових розвідках, так і на шляху формування життєвих принципів, світоглядних пріоритетів, актуалізаторських підходів й духовних істин.

Вчимося бути вченими…

Захоплені філософською проблематикою, студенти різних спеціальностей здобувають свою першу наукову та публічну практику. Розвиток аналітичних здібностей формується умінням підбирати інформацію, моніторингом  українських та зарубіжних вебресурсів, веденням соціологічних досліджень. Обов’язковим є критичний аналіз суперечливих позицій, теоретичне обґрунтування й власні узагальнення та висновки.

Щодо досвіду публічних виступів…

Вагомою у доповідях є лаконічність. Адже чітка інформація, що розкриває сутність питання, завжди приречена на максимальний ефект – це свого роду талант, яким повинен володіти науковець. Для тезового викладу важливо вміти висловлювати думки стисло, зрозуміло й оригінально. Вдало виступити, дати грамотні відповіді на запитання, продемонструвати високий рівень обізнаності і блискучу ерудицію – неабияке інтелектуальне задоволення, яке ще й додає безцінного ораторського досвіду та впевненості.

Event-Team

Урочисто відкрила роботу конференції директорка навчально-наукового інституту економіки та менеджменту Національного університету водного господарства та природокористування докт. екон. н., проф. Наталія Ковшун і побажала молодим дослідникам наснаги, плідного діалогу, творчої, креативної атмосфери, зростання в науковій та професійній діяльності, а також ініціативно підтримала філософський флешмоб «Варто прочитати» власною добіркою.

З вітальним словом виступила керівниця кафедри філософії докт.філос.н., проф. Національного університету водного господарства та природокористування Ольга Наконечна. Відзначила, що філософія постає «відкритою системою знань»: як наука, метод пізнання і як знання про людину її цінності, наголошуючи на потребі відкривати сферу повсякденного мислення через долучення до філософського дискурсу назустріч новим ідеям та ініціативам. А також із побажаннями нових відкриттів та розвитку власних професійних здібностей звернулась до молодих науковців співорганізаторка, канд. філос. н., доц. кафедри креативних індустрій та соціальних інновацій Національного університету «Чернігівська політехніка» Наталія Ємець.

Аналітичні доповіді та змістовні мультимедійні презентації учасників конференції підняли до обговорення широкий спектр питань, пов’язаних з актуальними проблемами духовних пошуків сучасної людини в контексті науково-технологічних та глобалізаційних викликів. Із цікавими тематичними доробками на пленарному засіданні виступили: Олександр Гросицький «Проблеми нелюдяної людини» (Східноукраїнський національний університет ім. Володимира Даля, м. Сєвєродонецьк); Вікторія Боднар «Інклюзивне мистецтво в Україні: виклики та перспективи (Тернопільський національний університет ім. Івана Пулюя); Катерина Степанець «Інформатизація та діджиталізація як основа радикальних трансформацій сучасного світу» та Богдан Длогуш «Рекламна комунікація: міфи та реальність» – студенти Рівненського інституту Київського університету права НАН України; Яна Бакун «Кіберпростір як новий тип реальності» (Національний університет водного господарства та природокористування).

Особливо оригінальним та новим науковим досвідом стала доповідь студентки Глорії Капонге Лумамбо «Африканська етнофілософія» (Національний університет водного господарства та природокористування).

Розгорнувся наш інтелектуальний майданчик на секційні виступи в онлайн-кімнатах за такими тематичними напрямами:

СЕКЦІЯ 1.  Філософські науки; СЕКЦІЯ 2.  Комунікативна філософія; СЕКЦІЯ 3.  Етика та естетика; СЕКЦІЯ 4.  Культура та журналістика.

Тетяна Коберська, модераторка заходу, канд.філос.н., доц. кафедри філософії Національного університету водного господарства та природокористування, на завершення  подякувала усім учасникам, їх науковим керівникам, гостям, співорганізаторам, ведучим секцій конференції за створення віртуальної філософської платформи, що дозволило обмінятися цікавими доповідями, новими думками, збагатитися цінним дослідницьким досвідом, а також за згуртування, діалогічний формат, творчу атмосферу та приємне наукове товариство.                

 

Тетяна КОБЕРСЬКА,
із побажанням усім міцного імунітету та нових звершень


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування