Створення концепції NetZero для Рівного

Рівне стало першим і єдиним в Україні, де буде впроваджена стратегія декарбонізації. Тепер наше місто одне з 52 пілотних міст Європи, що впроваджує Проєкт «Створення концепції NetZero для міста Рівне»,  який фінансується Європейським Союзом. Як досягти вуглецевої нейтральності в місті Рівне до 2050 року та яка від того користь містянам, з’ясовують науковці, практики та владці.

Тренінг для відповідальних за енергозбереження у муніципальних будівлях «Енергоефективність та концепція NetZero» організував Департамент економічного розвитку Рівненської міської ради спільно з Національним університетом водного господарства. Навчання муніципальних енергоменеджерів триватиме впродовж 18-28 грудня на базі Центру енергоефективності НУВГП.

Проблема економії енергоносіїв для громади Рівного не нова. Вже є позитивні приклади енергоощадності та мінімізації вуглецевих викидів. Так, в ЗОШ №26 впровадили енергоефективні технології і  скоротили викиди СО2 на 236 тон, а витрати енергоносіїв – на 30 тисяч євро щорічно.

Позитивний приклад вирішено масштабувати. Саме тому всіх енергоменеджерів навчатимуть простих секретів, як зменшити споживання енергоносіїв та досягти максимальної кліматичної нейтральності. Також в рамках Проєкту «Створення концепції NetZero для міста Рівне», заплановано дооснащення муніципальних закладів новим обладнанням для автоматизованого моніторингу. Як у майбутньому ефективно з ним працювати та як мінімізувати вуглецеві викиди нині навчають першу групу – фахівців, які курують питання енергозбереження в школах міста.

Кожен учасник цього тренінгу на своєму робочому місці відповідає за енергоощадність та щодня моніторить енергоспоживання в закладі. Ці показники, тобто зведену інформацію із усіх об'єктів муніципальної сфери, подають в систему "Енергобаланс". Щоправда  цей масив даних настільки громіздкий, що розібратися в ньому можуть лише вузькопрофільні спеціалісти. Саме тому за допомогою пілотного Проєкту NetZero Cities фахівці хочуть організувати всі дані в єдину керовану онлайн-систему. Вона буде регулярно оновлюватися і стане доступною усім рівнянам. Тобто мешканці багатоквартирних будинків бачитимуть скільки переплачують з власних гаманців за енергоносії та скільки заощаджують сусіди, які подбали про енергоефективність. 

Загалом, впроваджуючи Стратегію Проєкту NetZero, Рівне має до 2050 року досягти кліматичної нейтральності («нульових» викидів СО2). Якщо в мирний час, курс на декарбонізацію вважався Євроінтеграційним вектором, то в умовах війни – це питання ще й нашої енергетичної безпеки.

Відділ зв'язків з громадськістю


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

 

 

 

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування