Круглий стіл «Управління даними сільськогосподарських підприємств України»

 В  Open Office відбувся круглий стіл «Управління даними сільськогосподарських підприємств України».

У заході взяли участь Віктор Мошинський,  в.о. ректора,  Ральф Шлаудерер, професор Університету прикладних наук Вайенштефан–Тріздорф (Німеччина), Сергій Гемберг, заступник голови Рівненської ОДА, представники Інституту сільського господарства Західного Полісся НААН України, університетів-партнерів міжнародного проєкту Ukrainian Farm Management Data,  керівники, агрономи, менеджери аграрних підприємств Рівненщини.

Предметом жвавого обговорення учасниками круглого столу стали дані довідника, випущеного у рамках  реалізації проєкту UFMD (Ukrainian Farm Management Data),  «Управління даними сільськогосподарських підприємств України». До складу співавторів видання, окрім науковців університетів-партнерів, увійшли  і наші науковці: Алла Кучерова, старший викладач кафедри агрохімії,  ґрунтознавства та землеробства, і Олександр Лесняк, доцент кафедри економіки підприємства та міжнародного бізнесу.

У довіднику представлені  перші зібрані дані  і розраховані маржинальні прибутки сільськогосподарських  підприємств, які займаються рослинництвом та тваринництвом в різних природно-кліматичних зонах України.  Маржинальні прибутки формують центральну базу даних для  планування  та розуміння можливостей виробництва сільськогосподарських підприємств. Включаючи  свої постійні та загальновиробничі витрати, підприємці могли б визначити повні витрати, рентабельність та довгострокову ефективність  виробничих факторів за різними культурами. Окрім того, аналіз  даних  показників  доходів та витрат сприятиме  розвитку АПК регіону та України в цілому.

До слова, метою реалізації міжнародного проєкту Ukrainian Farm Management Data, фінансованого  Федеральним міністерством продовольства і сільського господарства Німеччини, було також підвищити рівень практично-орієнтованого навчання в університетах з метою покращення рівня працевлаштування випускників шляхом формування їх кращого розуміння виробничих процесів та принципів управління фермерськими підприємствами.

Професор Ральф Шлаудерер поділився досвідом та особливостями  збору даних в Німеччині, презентував довідник з даними с/г підприємств Німеччини, а також запропонував свої напрямки щодо подальшого розвитку проєкту в Україні. Зі своїми презентаціями виступили  учасники проєкту Алла Кучерова та Олександр Лесняк.

Під час обговорення   учасниками   круглого столу  було озвучено  майбутні та перспективні напрямки  розвитку проєкту,  які б стали у нагоді як с/г підприємцям, так і студентам університетів та аграрних коледжів.

 

Більше фото  

Наталія ПАРХОМЧУК,
 відділ зв’язків із громадськістю

 

Читайте нас також: 

               

 

 

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування