Перше місце за кращий освітній вебресурс області

Кінець 2021 року відзначився нагородою за 1 перше місце серед сайтів закладів вищої освіти Рівненщини. Оновлений влітку вебсайт, а зараз вебпортал, був оновлений силами багатьох працівників університету. Як ми до цього прийшли - читайте далі.

Далекий 2015 рік відзначився млистим і дивним почуттям, що офіційному сайту НУВГП чогось бракує. Це відчуття почало переслідувати керівництво, а згодом і науково-викладацький склад. Критика звучала звідусіль, а найбільш безжальна була від студентства. Отже, відчуття необхідних змін було, проте рішень поки не існувало. У будь-якій справі все починається з аналізу та вивчення проблематики. Часу бракувало, а під рукою були тільки аналітичні інструменти Google Analytics. Робоча група складалась з різних експертів та поглядів на сучасні потреби.

Перший поштовх до змін прийшов з неочікуваної сторони - з Києва. Успіхом стало відкриття нового розділу “Публічна інформація” на вимогу МОН України. Метою якого було стисло, але структуровано зібрати все, що необхідно для прозорості. Впевнений, що після цього маленького успіху - група, що очолювалась проректором напряму та під верховенством ректора, отримала друге дихання. 

Простими словами про складне. Ядро сайту було написано на замовлення, на той час використовуючи технології вчорашнього дня. Згодом було з’ясовано, що код писали в далекій Східній країні зі слонами, і це не жарт! Проте нікому діла до цього не було. Ціна - дві кібератаки, безліч DDOS-атак, внесення ІР-адреси до чорного списку ненадійних ресурсів, програмний код був простим, “дерев'яним”, між нами кажучи, “кострубатим”, та не логічним місцями. Тішило те, що він працював як в анекдоті про програміста: “працює? - то не чіпай!”.  І це було не смішно. Про оновлення мови навіть не йшло. Практика сучасного розробника - постійно оновлювати та удосконалювати ядро. Ми всі розуміли, що питання зміни ядра - час. 

Завдяки командній роботі, зовнішній критиці та постійним викликам “ти ж програміст?!” - ми обрали стратегію "розділяй і володій, запускай в продакт". Як результат - поява ресурсів, які були розгорнуті на піддоменах. Вони містили інший зміст, інше ядро, працювали автономно від основного сайту університету. Чи знали ми, що зворотній процес нас чекав? – так, знали!

У 2020 році ректор анонсував появу нового сайту. На той момент мобільний додаток вже повністю замінив друковані розклади перед дверима деканатів, а сервіс антиплагіату вже не здавався забавкою. Колектив університету відчував потребу змін і впроваджень технологій, від яких нікуди не дінешся. 2021 рік був роком “збиранням розкиданих каменів” наших інформаційних сервісів. І цей процес буде тривати ще один рік. 

Несподівана участь у конкурсі на кращий вебресурс від департаменту освіти РОДА - це другий наш успіх плідної 5-ти річної праці. Наша команда у різні періоди розросталася до 20 осіб: серед яких ректор, проректор з з науково-педагогічної, методичної та виховної роботи, працівники інформаційно-обчислювального центру, відділу зв’язків з громадськістю, відділу якості освіти, відділу ліцензування та акредитації, директор та працівники ННІАКОТ та ще багато наших працівників.

Ми й надалі продовжимо удосконалювати та розробляти інтерактивний вебпортал університету, чекаючи належну підтримку керівництва у цій важливій справі. Окрема подяка всім, хто має пряме та непряме відношення до графіки, програмного коду, критики, розбудови якісного вебпорталу в цілому. Грамоту всьому колективу НУВГП за 1 місце Рівненщини шукайте у приймальній ректора.

Коротко про конкурс:

Всього учасників: 13.

Основні критерії: формування інформаційного освітнього середовища вищої та фахової передвищої освіти; виявлення, поширення та впровадження досвіду використання інноваційних та інформаційно-комунікаційних технологій у роботі закладів освіти; сприяння відкритості діяльності закладів вищої і фахової передвищої освіти та розвитку взаємодії між учасниками освітнього процесу та громадськістю.

Джерело: Визнано кращими

Олександр ХОМЕНЧУК,
відділ інформаційних технологій інформаційно-обчислювального центру


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування