Переможці творчого конкурсу Філософське есе

Загальним предметом рефлексій у творчому конкурсі філософського есе, що проводиться в рамках відзначення Всесвітнього дня філософії, цього року стали вислови притчевої та афористичної творчості відомого українського філософа, педагога й поета Григорія Сковороди. Він став духовим диханням нації, символом її просвітництва та самопізнання. Він жив у час знищення всіх ознак української державності, проте був свідомий того, що «Всяк мусить пізнати свій народ і в народі себе».

У свій 300-літній ювілей, попри війну, попри зруйнування московськими ракетами національно-літературного музею на Харківщині, наш український Сократ постає із глибин історичного буття із актуальними питаннями: «Що є свобода? Добро в ній яке?..», «Що дає основу? Що творить? Що зберiгає?...» й водночас переосмисленими мудрими константами: «Істинна людина – то серце в людині», «Світло бачиться тоді, коли світло в очах», «Віднайди самого себе і віднайди людину – все це одне значить»… які й стали основою для переосмислення та творчої дискусії молодіжного конкурсу.

Як слушно підмітили самі студенти, учасники конкурсу, цьогоріч сковородинські сентенції особливо по-новому відкриваються їм і оживають у наших реаліях глибиннішим змістом.   

До конкурсу долучилось 46 студентів із різних інститутів нашого університету. Приємно відзначити, що відгукнулись не лише третьокурсники, охоплені вивченням дисципліни філософії, а й творчі особистості із кола студентів  першого, другого та четвертого курсів. При оцінюванні, поділились викладачі, які входили до складу журі, вирізнити якусь окрему роботу, при тому, що всі цікаві, оригінальні, пропущені через серце – не просто. У результаті було виділено декілька номінацій конкурсу.

Вітаємо переможців:

  1. Микола Заєць, студент групи РІ-31 ННІАКОТ, краща робота у номінації: «Кожен мусить пізнати свій народ і в народі себе».
  2. У номінації, яка мала найбільшу кількість учасників: «Що є свобода? Добро в ній яке? Кажуть неначе воно золоте...», кращими обрано три роботи студентів: 1. Матвій Шур, студент групи РІ-31 ННІАКОТ; 2. Юлія Більчук, студентка ЦТ-31 ННІАКОТ; 3. Анна Назарова, студентка 1 курсу ННІП.
  3. Євген Орлов, студент кафедри ПЦБ-31 ННІБА, переможець у номінації: «Невидиме сильніше за видиме і видиме залежить від невидимого».
  4. Анастасія Боровець, студентка К-21 ННІЕМ, виборола першість у номінації: «Немає нічого небезпечнішого за підступного ворога, але немає нічого отруйнішого від удаваного друга».
  5. У номінації: «Що дає основу? – Любов. Що творить? – Любов. Що зберiгає? – Любов. Що дає насолоду..? обрано роботу Анни Гарань, студентки 4 курсу АМ ННІБА. Переможці будуть відзначені сертифікатами.

Тетяна КОБЕРСЬКА,
кафедра філософії та культурології


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування