Папір із каменю

Українська асоціація вапняної промисловості (УАВП), яка 2021 року відзначає 10-річчя діяльності, вирішила напередодні свята Миколая-Чудотворця та новорічних і Різдвяних свят зібрати у столиці України у м. Києві поважне товариство на конференцію вапняної індустрії LIMEFORUA 2021.

Поряд з власниками та керівниками компаній вапнякового ринку України, споживачами вапна/вапняку, торговельними компаніями, постачальниками послуг і матеріалів, пліч-о-пліч з українськими та міжнародними експертами в галузі економіки, екології, технологій та якості, спільно з виробниками обладнання для галузі й провідними міжнародними компаніями вапнякового ринку, в співдружності з банками і фондами, що інвестують у вапнякову галузь та галузі споживання, було зареєстровано у складі учасників цієї події також і Національний університет водного господарства та природокористування. Почесну місію гідно представити університет взяв на себе професор кафедри геології та гідрології НУВГП Віктор Мельничук – добре відомий у колах Української асоціації вапняної промисловості (УАВП). 16 грудня 2021 року професор виступив з доповіддю «Реалізація проекту розвитку ринку вапнякової продукції для очищення водойм  України».

Після повернення з конференції LIMEFORUA 2021 за доброю традицією професор Мельничук В.Г. поділився враженнями щодо участі у науковому заході: на кафедрі геології та гідрології НУВГП було проведено в онлайн-режимі 18.12.2021 р. науково-методичний семінар. Професор Мельничук В.Г. інформував колег та студентів про те, що у Києві обговорювалась, зокрема, можливість виробництва в Україні мінерального паперу із вапнякового каменю, що видобувається ПрАТ «Тернопільський карʼєр». Презентувались зразки мінерального паперу, що виробляється в Узбекистані у м. Фергана на підприємстві Fergana stone paper в кількості 9 тис. т. за рік, де побували представники ПрАТ «Тернопільський карʼєр» – стейкхолдери кафедри геології та гідрології НУВГП. Папір з вапнякового каменю виготовляється із суміші приблизно 80% борошна карбонату кальцію (мінерал кальцит) та поліетилену HDPE (близько 20%). Разом ці матеріали утворюють м’який, гладкий, яскраво-білий папір, міцний, стійкий одночасно до води і стирання. Мінеральний папір не містить хлору, кислот, і безпечний для довкілля. При експозиції ультрафіолетом (наприклад, на сонці) і зволоженні розпадається приблизно через рік, повертаючи карбонат кальцію в тверду форму. Мінеральний папір водонепроникний і масложаростійкий, він є прекрасною екологічною альтернативою целюлозно-паперовим субстратам, поліетиленовим і поліпропіленовим плівкам. Собівартість виробництва кам'яного паперу в порівнянні зі звичайним – у кілька разів нижча. Написи на такому матеріалі довговічні, писати на ньому можна навіть під водою. До того ж, кам'яний папір – гіпоалергенний.

Налагодження виробництва мінерального паперу в Україні набуло особливої актуальності у звʼязку з ухвалою Верховною Радою Закону "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України".

Зразки мінерального паперу від Fergana stone paper і вапнякового каменю від ПрАТ «Тернопільський карʼєр», з якого має вироблятись мінеральний папір, експонуються у фоє навчального корпусу № 1 НУВГП.

Віктор МЕЛЬНИЧУК,
кафедра геології та гідрології ННІВГП


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування