НУВГП відвідало АТ Фармак

У рамках співпраці з біотехнологічними та фармацевтичними підприємствами України делегація представників НУВГП відвідала АТ «Фармак» (Київ).

24 жовтня керівник програми «Біотехнології, біоробототехніка та біоенергетика» та здобувачі вищої освіти 1-3 курсів відвідали цехи, відділи, HR-відділ та науково-дослідний департамент  АТ «Фармак».

Одягнувши спеціальний одяг, біотехнологи спочатку познайомилися з відділом підготовки води очищеної та води для ін’єкцій. Здобувачі дізналися про етапи підготовки води та прийняті апаратні рішення для забезпечення потрібної якості води, реалізовані технологічні схеми та специфіку експлуатації відповідного обладнання.

Цех № 1 з виготовлення рідких лікарських засобів став наступним для огляду. Під час екскурсії маршрутом цеху здобувачі дізналися про особливості роботи персоналу та обладнання в різних класах чистоти, які параметри повітря контролюються та допустимі норми, яким чином здійснюється рух персоналу та матеріальних потоків з одного класу чистоти в інший. Біотехнологи ознайомилися з процесом виробництва, який включав: асептичну технологію виробництва інсулінів; як здійснюється підготовка, розлив, запаювання, маркування та фасування скляних флаконів; як відбувається виробництво крапель за технологією боттл-пак, що включає виготовлення первинної упаковки з фармацевтичного пластику і подальше її наповнення лікарським засобом.

Департамент досліджень і розробок був наступним етапом екскурсії. Здобувачам продемонстрували, де зберігаються рекомбінантні бактеріальні клітини, з використанням яких отримують інтерферон. Дільниця виробничого біосинтезу включала ферментери, центрифуги, клітинні дезінтегратори та інше необхідне обладнанням, зі специфікою роботи яких познайомилися здобувачі. Лабораторне обладнання, де можна виготовити невеличкі партії лікарських засобів та наступне масштабування виробництва, були завершальними під час екскурсії департаментом.

На завершення екскурсії HR-відділ АТ «Фармак» розповів про перспективи працевлаштування випускників-біотехнологів, підходи до матеріального стимулювання своїх працівників, систему оцінювання праці та атмосферу у колективі. А колектив АТ «Фармак» включає понад 2800 працівників.

Олександр Грицина, керівник програми «Біотехнології, біоробототехніка та біоенергетика»: Співпраця між НУВГП та АТ «Фармак» розпочалася декілька років тому, проте вже має певні результати. Одним з них стала екскурсія на підприємство. Дякуємо за розвиток співпраці та чудову екскурсію для здобувачів вищої освіти. Поєднання теоретичних знань за допомогою екскурсій на високотехнологічне виробництво є цінними для освітнього процесу та сприяє якості підготовки здобувачів.

Сучасне обладнання, комфортні умови праці, дружній колектив – мотивує академічний персонал до підготовки фахівців з біотехнологічного напряму, які в перспективі можуть стати частиною фармаківців. Дякуємо представникам АТ «Фармак» за фахові розповіді про роботу цехів та відділів, досвід та розуміння. Дякуємо ректору НУВГП В.С. Мошинському та директору ННІБА Р.М. Макаренку за підтримку в організації екскурсії.

Катерина Довгаль, бакалавр, 3 курс: Дякую за чудову можливість відвідати сучасне фармацевтично-біотехнологічне виробництво. Мені дуже сподобалася екскурсія, особливо цех № 1 з виготовлення рідких лікарських засобів. Специфіка роботи в різних класах чистоти, контроль параметрів повітря та допустимі норми, яким чином здійснюється рух персоналу та матеріальних потоків з одного класу чистоти у інший. Все це сприяє формуванню мене як фахівця та розвитку моїх професійних навиків.

Софія Стрельчук, бакалавр, 2 курс: Дякую за екскурсію, було дуже інформаційно насичено і цікаво. Особисто найбільше сподобався відділ R&D, адже під час навчання зі спеціалізованих дисциплін я зможу використати отриману інформацію. Відчуття мотивації працівників та атмосфери, яка панує у R&D відділі, було чудовим. Безпосередньо побачити обладнання для виробничого біосинтезу з ферментерами, центрифугами, клітинними дезінтеграторами та іншими складовими підсилить мої теоретичні знання про процеси та апарати біотехнологічних виробництв.

Богдана Починок, бакалавр, 3 курс: Відвідини «Фармаку» обов'язково стануть одним з надзвичайно яскравих та пізнавальних спогадів. Було цікаво зазирнути за лаштунки виробництва мені як студенту, для ознайомлення з професійною технікою, сучасним обладнанням та методиками, що сприятиме формуванню моїх професійних навиків. Також особливо запам'яталася підготовка до відвідування цеху, саме стерильність та ретельність даної процедури, умови праці, атмосфера, що панує на виробництві. Ця екскурсія була цікавою та залишила тільки гарні враження, дякую за такий досвід НУВГП та Фармак!

Сергій Матвійчук, бакалавр, 3 курс: Процеси водопідготовки мене захоплювали завжди, тому відвідати ділянку підготовки води очищеної та води для ін’єкцій для мене було одним із найцікавіших. Особливості підготовки води, її зберігання та використання на різних етапах фармацевтичного виробництва демонструють важливість вивчення спеціалізованих дисциплін з питань очищення води. Шум насосів, численні трубопроводи та контрольно-вимірювальні прилади, апарати та процеси мотивують мій професійний ріст, як інженера.

Олександр ГРИЦИНА,
кафедра теплогазопостачання, вентиляції та санітарної техніки


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування