НУВГП є центром підготовки висококваліфікованих фахівців для водогосподарської галузі України

Національний університет водного господарства та природокористування є центром підготовки висококваліфікованих фахівців для водогосподарської галузі України і вносить вагомий внесок в розвиток водогосподарської політики держави.

Сучасні змінювані умови та вимоги, пов’язані з глобальними продовольчою, водною та енергетичною кризами, які підсилюються загрозливими змінами клімату, ставлять перед  державою необхідність підвищення ефективності аграрного виробництва, насамперед, на меліорованих землях, які є своєрідним гарантійним фондом забезпечення продовольчої безпеки нашої країни і не тільки. Війна росії проти України показала, наскільки наше аграрне виробництво впливає на продовольчу безпеку не лише Європи, а й всього світу. І за таких умов саме незадіяний потенціал меліорованих земель може стати запорукою отримання врожаїв в 2–3 рази вищих від тих, що отримують на цих територіях зараз. Важливо відмітити, що в умовах війни та повоєнного часу основою аграрного виробництва нашої країни стають меліоровані землі зони осушення, зокрема Рівненської та Волинської областей.

У зв’язку з цим вирішення питань щодо підвищення продуктивності меліорованих земель та розробки відповідних адаптивних заходів щодо змінюваних сучасних умов та вимог є наразі надзвичайно важливим та актуальними завданням.

Ця надзвичайно актуальна сучасна проблематика в Національному університеті водного господарства та природокористування реалізується в рамках виконання проектів, що фінансуються за рахунок загального фонду державного бюджету по лінії МОН України під керівництвом викладачів кафедри водної інженерії та водних технологій ННІВГП, це: «Забезпечення сталого розвитку меліорованих агроландшафтів Полісся в умовах змін клімату на основі адаптивних заходів – керівник д.т.н., проф. Рокочинський А.М. і «Забезпечення продовольчої та водної безпеки Поліського регіону на основі комплексу адаптивних ресурсозберігаючих заходів у змінних кліматичних умовах» – керівник д.т.н., проф. Волк П.П., а також держбюджетної кафедральної тематики, що розробляється за тим же напрямом під керівництвом завідувача кафедри, д.т.н., проф. Турченюка В.О.

Результати виконання даних проектів успішно впроваджуються в навчальний процес, дипломне проектування та підготовку магістерських робіт. Саме такими проблемними питаннями і задавалися магістри-випускники кафедри водної інженерії та водних технологій при написанні випускових кваліфікаційних робіт за освітньою програмою «Водна інженерія та водні технології» спеціальності 194 «Гідротехнічне будівництво, водна інженерія та водні технології»:

  • «Проведення адаптивних агромеліоративних заходів на ділянці дренажної системи «Случанська» Сарненського району Рівненської області», студентка Новачок А.Р., керівник д.т.н., проф. Рокочинський А.М.;
  • «Оцінка технічного стану об’єктів інженерної інфраструктури Цирської осушувальної системи Волинської області», студент Кузьмич С.А., керівник д.т.н., проф. Волк П.П.;
  • «Сучасні технології краплинного зрошення овочевих культур в умовах півдня України», студент Тимощук В.В., керівник д.т.н., проф. Турченюк В.О.

22 грудня відбувся успішний захист випускових кваліфікаційних робіт, де магістри-випускники проявили високий рівень знань та обізнаності за спеціальністю, а члени екзаменаційної комісії відмітили високий рівень підготовки представлених робіт.

Колектив кафедри водної інженерії та водних технологій бажає своїм випускникам успішної самореалізації та кар’єрного росту, можливості повністю реалізувати свій високий потенціал на благо і розвиток України.

Наталія ПРИХОДЬКО,
кафедра водної інженерії та водних технологій


 

Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування