Новини  науково-методичної ради

28 вересня відбулось перше в поточному навчальному році засідання науково-методичної  ради університету в онлайн-форматі на платформі Google-meet під головуванням проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи Валерія Сороки.

Відповідно до порядку денного на розгляд членів ради було винесено чотири питання. Першим питанням, що заслухали члени науково-методичної ради, було «Аналіз діяльності науково-методичної ради  НУВГП за 2021-2022 н. р.».

З мультимедійною доповіддю виступив Валерій Сорока, голова науково-методичної ради, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи. Валерій Степанович наголосив на  тому, що НАУКОВО-МЕТОДИЧНА РАДА – постійно діючий колегіальний дорадчий орган, який:

– координує всю методичну роботу в університеті;
– сприяє розробці та проведенню заходів, спрямованих на підвищення ефективності та якості навчального процесу;
– у своїй роботі  тісно співпрацює з науково-методичними радами з якості ННІ та їх  вченими радами.

Валерій Сорока акцентував увагу на оновленні складу ради, на сьогодні це 55 осіб: два проректори, 4 директори ННІ, 16 завідувачів кафедр, 8 керівників структурних підрозділів, 21 науково-педагогічний працівник та  4 представники фахових коледжів НУВГП.

Голова ради наголосив на основних питаннях, які були розглянуті, ухвалені та затверджені членами науково-методичної ради:

  • три Положення щодо організації освітнього процесу в університеті:

    • Положення про силабус (нова редакція);

    • Положення про документи про вищу освіту (наукові ступені) Національного університету водного господарства та природокористування;

    • Положення про навчально-методичне забезпечення освітньої компоненти на навчальній платформі Moodle.

  • 5 нормативних документів:

    • Порядок розгляду та затвердження розміщення силабусів і МВ в репозиторії через електронний документообіг iDoc (нова редакція);

    • Порядок розгляду, затвердження, розміщення навчально-методичного забезпечення та освітніх програм в репозиторії, присвоєння Грифа рукописам навчальних книг та подання видань на конкурс підручників, навчальних посібників та монографій (нова редакція);

    • Вимоги до підготовки рукописів навчальної, наукової, навчально-методичної літератури і видання в редакційно-видавничому відділі та розміщення в цифровому репозиторії університету;

    • Порядок роботи вебплатформи «Силабус»». Нова редакція;

    • Порядок розгляду рукописів навчальних видань для надання рекомендацій НМР щодо Грифа Вченої ради. Нова редакція.

 Валерій Степанович зауважив, що членами ради розглянуто 17 рукописів навчальних видань та надано рекомендації щодо Грифів Вченої ради:

- 2 підручникам  – гриф «Затверджено вченою радою НУВГП»:

«Архітектурне матеріалознавство».  Автор: Л.Й. Дворкін;

«Інженерна графіка: Машинобудівне креслення : підручник».   Автори: М.М. Козяр, О.Р. Стрілець, А.П. Сафоник.;

- 15 навчальним посібникам – гриф «Рекомендовано Вченою радою НУВГП».

Заслухавши доповідь голови науково-методичної ради, члени науково-методичної ради одностайно дали позитивну оцінку діяльності ради в минулому навчальному році: роботу науково-методичної ради університету за звітний навчальний рік вважати задовільною.

Другим питанням було «Конспект лекцій, як складова методичної роботи викладача». З мультимедійною доповіддю виступила заступник завідувача навчально-методичного відділу Тамара Костюкова, яка наголосила на тому, що такий вид діяльності викладача передбачено на навчальній платформі Moodle. Тамара Андріївна відмітила, що конспект лекцій розглядали раніше як методичне видання, але на сьогодні відповідно до ДСТУ 3017:2015 (ВИДАННЯ. ОСНОВНІ ВИДИ. Терміни та визначення понять) науково-методична рада може прийняти рішення щодо надання конспекту лекцій статусу навчально-методичного посібника.

Голова науково-методичної ради Валерій Сорока наголосив на важливості та необхідності  упорядкування вищезгаданого питання. Заслухавши інформацію Валерія Степановича та проєкт рішення Анатолія Білецького, к.т.н., доцента кафедри гідротехнічного будівництва та гідравліки, після тривалого обговорення вищезазначеного питання, члени науково-методичної ради одностайно схвалили наступне рішення:

  1. Конспекту лекцій з освітньої компоненти надати статус навчально-методичного посібника.

  2. Рекомендувати видавати конспект лекцій з освітньої компоненти як навчально-методичний посібник з включенням методичної складової вивчення матеріалу.

  3. Розглядати конспект лекцій як навчально-методичний посібник на засіданні НМР відповідно до процедури подання навчального видання.

  4. Надавати гриф навчально-методичному посібнику «Рекомендовано науково-методичною радою НУВГП».

  5. Конспект лекцій видавати в електронному вигляді з подальшим розміщенням в цифровому репозиторії університету.

  6. Оновлювати зміст навчально-методичного посібника відповідно до змін у змісті навчальної дисципліни або за наявності нових наукових та методичних досліджень.

Потім було розглянуто питання щодо надання рекомендації науково-методичної ради вченій раді університету рукопису навчального посібника «Сучасний медіатекст» (автор: Супрун В.М., д.філол.н., професор кафедри журналістики та українознавства) для отримання грифа «Рекомендовано Вченою радою НУВГП».

Заслухавши та обговоривши інформаційну доповідь Тамари Костюкової, заступника завідувача навчально-методичного відділу, члени науково-методичної ради з результатом 97% «ЗА» рекомендували Вченій раді надати гриф «Рекомендовано Вченою радою НУВГП»  вищезгаданому посібнику.

Далі члени науково-методичної ради одностайно затвердили два  найменування навчально-методичних електронних видань та два найменування силабусів, а також  рекомендували передати їх Науковій бібліотеці для розміщення в репозиторії університету для використання в навчальному процесі.

В різному члени науково-методичної ради обговорили питання подальшого розвитку навчально-науково-методичної роботи в університеті, виконання науково-методичними радами з якості навчально-наукових інститутів рішень науково-методичної ради та дотримання науково-педагогічними працівниками регламенту подання питань та рукописів навчальних видань на розгляд членами ради відповідно до «Регламенту роботи науково-методичної ради НУВГП».

Тамара КОСТЮКОВА,
науково-методична рада


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

 

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування