Новини науково-методичної ради

Чергове засідання науково-методичної ради університету відбулося 20 грудня поточного року в конференційній залі головного корпусу під головуванням проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи Валерія Сороки.

Відповідно до порядку денного на розгляд членів ради було винесено чотири питання.

Першим питанням, що заслухали члени науково-методичної ради, було включення  до загальноуніверситетського стандарту вивчення дисциплін для другого (магістерського) рівня вищої освіти дисципліни «Управління проєктами».

З мультимедійною доповіддю «ПРОПОЗИЦІЇ щодо викладання дисципліни «Управління проєктами» для освітніх програм навчально-наукових інститутів НУВГП» виступили Леся Тихончук, в.о. завідувача кафедри менеджменту та публічного врядування, д.держ.упр., та Богдан Король, к.е.н., доцент кафедри. На засіданні були присутні члени групи забезпечення навчальної дисципліни: Петро Скрипчук, д.е.н., професор, Людмила Безтелесна, д.е.н., професор. До складу групи входять також Руслан Костюкевич, к.е.н., доцент, та Надія Фроленкова, к.е.н., доцент.

Леся Тихончук розповіла  про зміст навчальної дисципліни, що пропонується, Богдан Король розповів про зовнішні умови, що обумовлюють  викладання навчальної дисципліни в магістратурі, та внутрішні умови, що мотивують кафедру ініціювати викладання дисципліни, предмет проєктного менеджменту, ключові компетенції, унікальні методи викладання та навчальні ресурси. Богдан Олегович наголосив на проєктах, на які спрямовується викладання дисципліни, для:

–  суспільних, економічних спеціальностей;

  • ІТ-спеціальностей;

  • інженерних і природничих спеціальностей.

Розповів про структуру навчальної дисципліни для суспільних, економічних спеціальностей.

Заслухавши та обговоривши доповідь Лесі Тихончук й Богдана Короля, а також проєкт рішення Наталії Ковальчук, завідувача навчально-методичного відділу, члени науково-методичної ради майже одноголосно проголосували за наступне: доручити навчально-методичному відділу створити робочу групу для вивчення питання щодо значимості включення до університетського стандарту другого (магістерського) рівня вищої освіти дисципліни «Управління проєктами».

Наступною була мультимедійна інформаційна доповідь Наталії Ковальчук, завідувачки навчально-методичного відділу, «Досвід дуальної освіти в Національному  університеті водного господарства та  природокористування протягом 2019–2023 рр.».

Наталія Сергіївна розповіла про етапи реалізації дуальної освіти в НУВГП за період з 2019 по 2023 рр., передумови реалізації дуальної форми здобуття вищої освіти, критерії досягнення очікуваних результатів, переваги здобуття вищої освіти за дуальною формою, права та обов’язки здобувача вищої освіти та роботодавця.  Наталія Ковальчук наголосила на кількості здобувачів, що навчаються на дуальній формі здобуття освіти в НУВГП за роками та навчально-науковими інститутами. Наталія Сергіївна описала схему реалізації дуальної освіти в НУВГП, розповіла про результати опитування викладачів та результати оцінювання студентів, а також заходи за участі НУВГП.

Заслухавши та обговоривши доповідь Наталії Ковальчук, проєкт рішення доцентів Миколи Голотюка та Тетяни Колесник, члени науково-методичної ради одностайно ухвалили наступне:

  1. Визнати запровадження дуальної форми здобуття освіти в НУВГП як одну із умов формування професійної компетенції відповідно:

ННМІ, ННІАЗ, ННІЕМ, ННІБА, ННІЕАВГ, ННІОЗ – задовільною;

ННІП, ННІАКОТ – покращити.

  1. Навчально-науковим інститутам поширити досвід запровадження дуальної

    форми здобуття освіти на всі спеціальності НУВГП.

  2. Завідувачу навчально-методичного відділу Наталії Ковальчук створити робочу групу щодо розробки тимчасового Положення про дуальну форму здобуття освіти в НУВГП, у випадку затвердження в умовах вступу дуальної форми здобуття освіти як окремої запровадити розробку відповідних документів.

  3. Робочій групі розробити проєкт тимчасового Положення про дуальну форму

    здобуття освіти в НУВГП до 01.06.2024 року.

Третім питанням, що заслухали члени науково-методичної ради, було затвердження силабусу вибіркової освітньої компоненти та навчально-методичного електронного видання. Члени науково-методичної ради одностайно затвердили  силабус  навчальної дисципліни «Фінансова глобалізація» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів всіх освітньо-професійних програм спеціальностей НУВГП (розробник: Ляхович  О.О., к.е.н.,  доцент кафедри фінансів та економічної безпеки), та методичні вказівки до практичних занять з навчальної дисципліни «Оздоровчий фітнес. Аеробіка. Стретчинг» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів усіх освітньо-професійних програм спеціальностей НУВГП усіх форм навчання (укладач: Петрук Л. А., старший викладач кафедри теорії та методики фізичного виховання), рекомендували передати їх Науковій бібліотеці університету для розміщення в цифровому репозиторії НУВГП і використання в навчальному процесі.

Далі була інформаційна доповідь Тамари Костюкової, вченого секретаря науково-методичної ради, про розгляд рукопису  навчального посібника та рекомендація вченій раді щодо надання грифа «Рекомендовано Вченою радою НУВГП» «Комп’ютерна медицина: навчальний посібник [Електронне видання]. – Рівне : НУВГП, 2024. – 138 с.»  Автори: Барановський С. В., Бомба А. Я. На засіданні були присутні автори рукописи навчального видання.

Члени науково-методичної ради майже одноголосно рекомендували Вченій раді надати гриф «Рекомендовано Вченою радою НУВГП» вищезгаданому рукопису.

У різному Валерій Сорока зробив наголос на проведенні щорічного конкурсу   підручників, навчальних посібників, монографій та сторінок навчальних дисциплін на платформі Moodle, наказ № 832 на проведення якого був підписаний ректором університету Віктором Мошинським 20.12.2023. Тим же наказом було затверджено склад комісій та президію конкурсу, а також встановлено терміни проведення конкурсу відповідно до Тимчасового  положення про конкурс підручників, навчальних посібників, монографій та сторінок навчальних дисциплін на платформі Moodle (затверджено протоколом вченої ради від 03.03.2023 № 2).

Тамара Костюкова зачитала повідомлення Оксани Чумак, начальника відділу забезпечення інноваційних технологій навчання інформаційно-обчислювального центру, про те що 1 листопада та 20  листопада 2023 року відбулися тематичні вебінари в межах продовження співпраці Міністерства освіти і науки України з платформою Labster для презентації нових можливостей використання цієї освітньої платформи. Метою проведення вебінару було забезпечення доступу до якісного дистанційного та змішаного навчання на платформі Labster, ознайомлення із особливостями використання інтерактивних курсів в закладах загальної середньої освіти, закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти України. Запис вебінару від 1 листопада 2023 р.

Є можливість отримати Сертифікат викладача цифрових наук Labster. Щоб отримати доступ до безкоштовної 6-годинної програми навчання, спочатку потрібно буде зареєструватися в Labster Community Campus. Цей кампус – це місце, де викладачі та ІТ-адміністратори можуть налагодити зв'язки та пройти тренінги з сучасних наукових освітніх онлайн-технологій.

Тамара КОСТЮКОВА,
науково-методична рада


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування