Новини науково-методичної ради

Чергове засідання науково-методичної ради університету відбулося 22 листопада поточного року в конференційній залі головного корпусу під головуванням проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи Валерія Сороки.

Відповідно до порядку денного на розгляд членів ради було винесено шість питань. На засіданні були присутні автори навчальних видань.

Першим питанням, що заслухали члени науково-методичної ради, було затвердження силабусів вибіркових освітніх компонентів та навчально-методичних електронних видань. Члени науково-методичної ради одностайно затвердили дев’ять найменувань силабусів та три найменування навчально-методичних електронних видань, рекомендували передати їх Науковій бібліотеці університету для розміщення в цифровому репозиторії НУВГП і використання в навчальному процесі.

Другим питанням була інформаційна доповідь Тамари Костюкової, вченого секретаря науково-методичної ради: розгляд рукописів трьох навчальних посібників та рекомендація вченій раді щодо надання грифа «Рекомендовано Вченою радою НУВГП» наступним рукописам:

 - «Інженерні рішення в охороні праці». – Рівне : НУВГП, 2023. – 319 с. Автори: Кухнюк О.М., Кусковець С.Л., Довбенко Т.О.;

- «Нормативне забезпечення землеустрою» : навч. посіб. Рівне : НУВГП. 2023. 215 с.». Автори: Ніколайчук К.М., Ліщинський А.Г., Швець О.М.;

- «Створення технічних проектів у системі DIN ISO» :  навч. посіб. Рівне : РВЦ НУВГП. 2023. 177 с.  Автори: Козяр М.М., Серілко Л.С., Парфенюк О.В. 

Члени науково-методичної ради одноголосно рекомендували Вченій раді надати гриф «Рекомендовано Вченою радою НУВГП» вищезгаданим навчальним посібникам.

Наступною була мультимедійна інформаційна доповідь голови науково-методичної ради Валерія Сороки «Про наповнення власних кабінетів навчально-методичним забезпеченням на навчальній платформі Moodle викладачами НУВГП
за І семестр 2023-2024 н.р. (самоаналіз)». Валерій Степанович наголосив на дотриманні викладачами при формуванні особистого кабінету у Moodle Положення про навчально-методичне забезпечення освітньої компоненти на навчальній платформі Moodle (ухваленого протоколом науково-методичної ради НУВГП від 01.07.2022 № 4).  Заслухавши та обговоривши доповідь Валерія Сороки, проєкт рішення Федора Швеця, директора навчально-наукового центру незалежного оцінювання (ННЦНО), к.т.н. та Оксани Чумак, начальника відділу забезпечення інноваційних технологій навчання інформаційно-обчислювального центру, члени науково-методичної ради одноголосно ухвалили наступне рішення:

  1. Щосеместрово проводити моніторинг навчально-методичного забезпечення освітніх компонентів на платформі Moodle та розглядати на НМРЯ ННІ.

Відповідальні: гаранти освітніх програм, менеджери кафедр, завідувачі кафедр.

  1. Організувати тренінги для викладачів щодо користування навчальною платформою Moodle та ефективного наповнення кабінетів та забезпечити консультаційну підтримку

Відповідальні: відділ забезпечення інноваційних технологій навчання інформаційно-обчислювального центру.

  1. Викладачам здійснити наповнення курсів всім обов’язковим навчально-методичним забезпеченням освітніх компонентів відповідно до вимог Положення про навчально-методичне забезпечення освітньої компоненти на навчальній платформі Moodle (ухваленого протоколом науково-методичної ради НУВГП від 01.07.2022 № 4) до 01.03.2024 р.
  2. Викладачам привести оформлення курсів відповідно до вимог Положення про навчально-методичне забезпечення освітньої компоненти на навчальній платформі Moodle (ухваленого протоколом науково-методичної ради НУВГП від 01.07.2022 № 4) до 01.03.2024 р.
  3. Відділу забезпечення інноваційних технологій навчання автоматизувати процес аналізу кількісного наповнення курсів в навчальній платформі Moodle за структурою згідно з Положенням про навчально-методичне забезпечення освітньої компоненти на навчальній платформі Moodle (ухваленим протоколом науково-методичної ради НУВГП від 01.07.2022 № 4) до 01.03.2024 р.
  4. Автоматизовано перевірити наявність кількісного наповнення курсів в навчальній платформі Moodle за структурою згідно з Положенням про навчально-методичне забезпечення освітньої компоненти на навчальній платформі Moodle (ухваленим протоколом науково-методичної ради НУВГП від 01.07.2022 № 4).

Відповідальні: відділ забезпечення інноваційних технологій навчання інформаційно-обчислювального центру.

Термін виконання: 01.04.2024 р.

  1. Проводити опитування:

- здобувачів вищої освіти щодо доступності НМЗ навчальних дисциплін на платформі Moodle;

- науково-педагогічних працівників щодо шляхів удосконалення методик викладання та навчально-методичного забезпечення.

Відповідальний – начальник відділу якості освіти Корбутяк В.І.

Термін: постійно.

Звертаємо вашу увагу, що порушення вимог нашого Положення про навчально-методичне забезпечення освітньої компоненти на навчальній платформі Moodle (http://ep3.nuwm.edu.ua/23754/) призводить до не розпізнавання навчально-методичного забезпечення в кабінетах викладачів як наявного і визнає його відсутнім, що викривлює актуальну інформацію щодо забезпечення здобувачів вищої освіти методичними матеріалами.

Чітке дотримання вимог Положення дозволить автоматизувати процес моніторингу наявних методичних матеріалів у ваших кабінетах на платформі Moodle.

Далі з мультимедійною доповіддю «Розгляд і затвердження шаблонів навчально-методичних видань для виконання завдань грантового проєкту Еразмус+  AFISHE «Розвиток освіти в галузі аквакультури та рибальства для Зеленого курсу у Вірменії та Україні: від освіти до екології» виступила керівник проєкту від НУВГП Юлія Гроховська, д.с.-г.н., професор кафедри водних біоресурсів. Заслухавши й обговоривши доповідь Юлії Романівни та проєкт рішення Валерія Сороки, члени Науково-методичної ради ухвалили наступне: затвердити шаблони навчально-методичних видань:

  • силабусів;
  • електронних навчально-методичних видань (методичних вказівок, конспектів лекцій, тестових завдань).

Детальніше про вищезгаданий проєкт ви можете побачити згодом на нашому сайті.

Щодо питання змін та доповнень Положення про організацію освітнього процесу у Національному університеті водного господарства та природокористування доповів Віктор Корбутяк, начальник відділу якості освіти університету. Заслухавши та обговоривши доповідь Віктора Івановича, члени науково-методичної ради одноголосно ухвалили наступне: рекомендувати Вченій раді НУВГП затвердити Положення про організацію освітнього процесу у Національному університеті водного господарства та природокористування зі змінами та доповненнями.

Далі члени науково-методичної ради розглянули зміни та доповнення до Положення про неформальну та інформальну освіту в Національному університеті водного господарства та природокористування. З доповіддю виступила Юлія Родь, начальник Центру неформальної освіти університету.

Після нетривалого обговорення вищезгаданого Положення члени науково-методичної ради заслухали й розглянули проєкт рішення Інни Міщук, завідувача кафедри конституційного права та галузевих дисциплін, к.ю.н., схвалили та одноголосно проголосували за наступне:

  • схвалити зміни та доповнення до Положення про неформальну та інформальну освіту в Національному університеті водного господарства та природокористування.
  • Рекомендувати Вченій раді університету до розгляду та затвердження Положення про неформальну та інформальну освіту в Національному університеті водного господарства та природокористування (в новій редакції).
  • Внести зміни в локальні нормативні документи університету в зв’язку з веденням в дію Положення про неформальну та інформальну освіту в Національному університеті водного господарства та природокористування (Положення  про Центр неформальної освіти у Національному університеті водного господарства та природокористування).

У різному Віктором Корбутяком було зроблено повідомлення щодо запровадження в НУВГП використання додаткового комунікаційного каналу зі здобувачами вищої освіти під час їх анонімного опитування, а саме НП Moodle.

Оксана Чумак повідомила про розробку «Рекомендацій здобувачам вищої освіти щодо оформлення кваліфікаційних робіт». Валерій Сорока В.С. зробив наголос на майбутньому розгляді питань щодо самоплагіату в навчальних, навчально-методичних та методичних виданнях.

Тамара Костюкова повідомила про рішення робочої групи із запровадження освітніх інновацій в НУВГП щодо роботи групи за напрямами: інноваційні розробки у навчальному процесі; штучний інтелект; удосконалення системи контролю знань студентів; організаційна група. Тамара Андріївна запросила  за можливістю та бажанням підтримати цей проєкт і долучитися до складу робочої групи щодо запровадження освітніх інновацій в НУВГП. Для цього потрібно прописати власне прізвище в таблиці «Пропозиції до  складу робочої групи із запровадження освітніх інновацій за напрямами» .

Більше фото в Facebook

Тамара КОСТЮКОВА,
науково-методична рада


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування