Новини науково-методичної ради

Перше в поточному навчальному році засідання науково-методичної ради університету відбулося 25 жовтня в конференційній залі головного корпусу під головуванням проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи Валерія Сороки.

Відповідно до порядку денного на розгляд членів ради було винесено п’ять питань. На засіданні були присутні автори навчальних та навчально-методичних видань.

Першим питанням, що заслухали члени науково-методичної ради, була мультимедійна інформаційна доповідь голови науково-методичної ради Валерія Сороки «Про основні напрями роботи науково-методичної ради НУВГП. Аналіз діяльності за 2022–2023 н.р.». Заслухавши та обговоривши доповідь Валерія Степановича, члени науково-методичної ради одноголосно ухвалили наступне рішення:

  • Вважати роботу науково-методичної ради в 2022-2023 н.р. задовільною.
  • План роботи науково-методичної ради на І семестр 2023-2024 н.р. взяти за основу.

Другим питанням була інформаційна доповідь Тамари Костюкової, вченого секретаря науково-методичної ради: розгляд рукописів двох навчальних посібників та рекомендація вченій раді щодо надання грифа «Рекомендовано Вченою радою НУВГП»:

– Теоретичні основи електротехніки. Частина 1. Практикум: навч. посіб. / А.В. Рудик, Л.В. Филипчук, Н.І. Кулик. – Рівне: НУВГП, 2023. – 112 с.

  • Програмування мікроконтролерів STM32 у STM32CubeIDE. Практикум: навч. посіб. [Електронне видання]. / Д.Т. Реут – Рівне: НУВГП, – – 120 с.

Члени науково-методичної ради одноголосно рекомендували Вченій раді надати гриф «Рекомендовано Вченою радою НУВГП» вищезгаданим навчальним посібникам.

Далі розглянули питання щодо надання грифа науково-методичної ради рукопису навчально-методичного посібника «Виробничо-технічна база підприємств автомобільного транспорту. Конспект лекцій : навчально-методичний посібник. – Рівне : НУВГП, 2023. – 118 с.». Члени науково-методичної ради одноголосно рекомендували надати гриф «Рекомендовано науково-методичною радою НУВГП» вищезгаданому навчально-методичному посібнику. Варто відмітити, що це трете навчально-методичного видання, якому надано гриф «Рекомендовано науково-методичною радою НУВГП».

Третім питанням було затвердження силабусів вибіркових освітніх компонентів та навчально-методичних електронних видань. Члени науково-методичної ради одностайно затвердили десять найменувань силабусів та три найменування навчально-методичних електронних видань, рекомендували передати їх Науковій бібліотеці університету для розміщення в цифровому репозиторії НУВГП і використання в навчальному процесі.

Далі з мультимедійною доповіддю «Положення про форми здобуття вищої освіти, форми організації освітнього процесу та види навчальних занять у Національному університеті водного господарства та природокористування» виступив Віктор Корбутяк, начальник відділу якості освіти. Заслухавши та обговоривши доповідь Віктора Івановича, члени науково-методичної ради одноголосно ухвалили наступне рішення:

Рекомендувати Вченій раді НУВГП затвердити «Положення про форми здобуття вищої освіти, форми організації освітнього процесу та види навчальних занять у Національному університеті водного господарства та природокористування».

Наступним питанням було «Положення про гаранта освітньої програми у Національному університеті водного господарства та природокористування». З мультимедійною доповіддю виступив Віктор Корбутяк, начальник відділу якості освіти.

Після нетривалого обговорення вищезгаданого Положення члени науково-методичної ради заслухали й розглянули проєкт рішення Віктора Жуковського, к.т.н., доцента кафедри комп’ютерних наук та прикладної математики, схвалили та одноголосно проголосували за наступний проєкт рішення:

  • Врахувати зауваження членів Науково-методичної ради НУВГП.
  • Схвалити Положення про гаранта освітньої програми у Національному університеті водного господарства та природокористування.
  • Рекомендувати до затвердження дане Положення про гаранта освітньої програми у Національному університеті водного господарства та природокористування Вченою радою НУВГП».

Далі члени науково-методичної ради розглянули питання «Результати анкетування здобувачів вищої освіти щодо якості навчання та викладання у ІІ семестрі 2022-2023 н.р.». Віктор Корбутяк представив мультимедійну доповідь з результатами опитування здобувачів вищої освіти.

Після обговорення доповіді члени науково-методичної ради заслухали й розглянули проєкт рішення Анастасії Клімової, завідувача відділу ліцензування та акредитації,  схвалили та одноголосно проголосували за наступний проєкт рішення:

  1. Інформацію Корбутяка В.І. про результати опитування здобувачів вищої освіти щодо якості викладання та навчання на ІІ семестр 2022-2023 н.р. взяти до відома.
  2. Провести аналіз причин низького рівня участі здобувачів в опитуванні щодо якості викладанні та навчання, розробити заходи щодо зацікавленості в участі здобувачів у процедурах покращання освітнього процесу.

Відповідальні: директори ННІ енергетики, автоматики та водного господарства, ННІ будівництва та архітектури, ННІ автоматики, кібернетики та обчислювальної техніки.

Термін виконання: до 01.12.2023.

  1. Провести аналіз результатів анкетування та розробити заходи щодо покращення критеріїв, які отримали невисокі оцінки від здобувачів.

Відповідальні: Гаранти ОП, завідувачі кафедр.

Термін виконання: постійно.

  1. Провести аналіз результатів анкетування та зобов’язати науково-педагогічних працівників, які отримали низьку оцінку, врахувати конструктивні зауваження здобувачів.

Відповідальні: завідувачі кафедр, гаранти ОП.

Термін виконання: постійно.

  1. З метою удосконалення освітнього процесу та освітньої програми враховувати результати опитувань при перегляді ОП.

Відповідальні: Гаранти ОП.

Термін виконання: постійно.

  1. Застосовувати практику оприлюднення зведених результатів опитування за ОП на е-сторінці випускової кафедри вебпорталу НУВГП.

Відповідальні: Гаранти ОП.

Термін виконання: постійно.

  1. Наголосити науково-педагогічним працівникам про необхідність обговорення із здобувачами вищої освіти питання етики, академічної доброчесності, санкції за плагіат та інші порушення.

Відповідальні: завідувачі кафедр.

Термін виконання: постійно.

У різному Валерієм Степановичем було зроблено наголос на майбутньому розгляді питань щодо самоплагіату в навчальних, навчально-методичних та методичних виданнях; створення робочих груп щодо виконання рішень НМР; започаткування записів відео- лекцій та практичних занять; проведення занять для здобувачів вищої освіти іноземною мовою; оновлення Положення про відкриті заняття.

Світлана Зубілевич наголосила, що науково-методичній раді потрібно звернути увагу на проведення занять іноземною мовою, а також навчально-науковим інститутам формувати окремі потоки, бо в групах є студенти з різним рівнем знань англійської (або іншої іноземної). Світлана Яківна зауважила, що потрібно питати згоди в студентів. Інакше ми порушуємо їх права. Викладачі повинні забезпечити НМЗ іноземною мовою, засоби діагностики тощо. Тільки після цього вони можуть мати на це право.

Тамара КОСТЮКОВА,
науково-методична рада


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування