Новини науково-методичної ради

В університеті 5 липня поточного року відбулося позачергове засідання науково-методичної ради університету в конференційній залі головного корпусу під головуванням проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи Валерія Сороки.

Відповідно до порядку денного на розгляд членів ради було винесено чотири   питання. Першим, що заслухали члени науково-методичної ради, була інформаційна доповідь Тамари Костюкової, вченого секретаря науково-методичної ради, був розгляд рукописів чотирьох навчальних посібників та рекомендація щодо надання їм грифа «Рекомендовано Вченою радою НУВГП»:

- Ідентифікація та моделювання. Частина ІІ. Ідентифікація та моделювання технологічних об’єктів за методами комп’ютерного моделювання. Автори: Б.П. Сидорчук, О.М. Наумчук, С.К. Матус.

- Мікропроцесорна техніка в системах обліку енергії та релейному захисті.  Автори: С.В. Василець, К.С.  Василець,  А.В. Килимчук.

- Методологія наукових досліджень: навч. посіб. [Електронне видання] / за редакцією д.т.н., проф., М.М. Гіроля.

- Термінологічний словник з основ технології виробництва та ремонту автомобілів. [Електронний ресурс] : словник-довідник / Пікула М.В.

Члени науково-методичної ради одноголосно рекомендували Вченій раді надати гриф «Рекомендовано Вченою радою НУВГП» чотирьом вищезгаданим навчальним посібникам.

Далі розглянули питання щодо надання грифа науково-методичної ради рукопису навчально-методичного  посібника «Основи технології виробництва та ремонту автомобілів. Конспект лекцій». Автор: Пікула М.В.

Члени науково-методичної ради одноголосно рекомендували науково-методичній раді надати гриф «Рекомендовано науково-методичною радою НУВГП» вищезгаданому навчально-методичному посібнику. Варто зазначити, що це другий рукопис навчально-методичного видання, якому надано гриф «Рекомендовано науково-методичною радою НУВГП».

Другим питанням було затвердження силабусів вибіркових освітніх компонентів. Члени науково-методичної ради одностайно затвердили сім найменувань силабусів, рекомендували передати їх Науковій бібліотеці університету для розміщення в цифровому репозиторії НУВГП і використання в навчальному процесі.

Далі з мультимедійною доповіддю «Про підсумки конкурсу підручників, навчальних посібників, монографій та сторінок на НП Moodle 2022-2023 н.р.» виступила заступник голови конкурсу Галина Туровська, к.т.н., доцент кафедри ОПБЖД. Заслухавши та обговоривши доповідь Галини Іванівни, члени науково-методичної ради одноголосно ухвалили наступне рішення: 

  • Інформацію взяти до уваги.
  • Схвалити досвід організації та проведення конкурсу.
  • Розглядати досвід переможців конкурсу на засіданнях НМР.
  • Вивчити досвід університетів України, ближнього та дальнього зарубіжжя стосовно організації проведення конкурсів.

Відповідальні: голова НМР, члени науково-методичної ради.

З мультимедійною доповіддю «Про викладання освітнього компоненту (ОК) університетського стандарту «Українська мова (за професійним спрямуванням)» виступила  Леся Малевич, к.філол.н.,  завідувач кафедри  журналістики та українознавства. Леся Дмитрівна розкрила важливість володіння українською мовою, розповіла про мету, засади, принципи, стратегічні цілі, завдання і методичне забезпечення ОК «Українська мова (за професійним спрямуванням)»,   представила викладацький склад кафедри журналістики та українознавства, що працює зі здобувачами (див. додану презентацію).

Леся Малевич представила розроблене кафедрою відповідне методичне забезпечення, проаналізувала результати анкетування та відгуки студентів стосовно якості викладання ОК «Українська мова (за професійним спрямуванням)» за останні чотири семестри й окреслила поточні виклики. Леся Дмитрівна зауважила, що в процесі викладання ОК «Українська мова» використовуються підручники нового покоління, які інтегрують сучасний зміст і сучасні технології та методи навчання, які дозволяють студентам підвищити мотивацію до вивчення мови і сформувати й розвинути відповідні навчальні стратегії.

Після обговорення члени науково-методичної ради заслухали й розглянули проєкт рішення Олександра Ткачука, д.т.н., професора, зав. кафедри міського будівництва та господарства. Члени науково-методичної ради схвалили та одноголосно проголосували за наступне рішення:

1. Схвалити підходи і методи викладання навчальної дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)» кафедри журналістики та українознавства.

2. Схвалити і рекомендувати продовжити активну організаційно-виховну роботу зі здобувачами вищої освіти з відзначення Дня української писемності і мови, важливих дат, подій тощо з метою популяризації української мови та культури, утвердження національної ідентичності молодих громадян.

Відповідальні: Малевич Л.Д., Дзюба М.М., Шийка С.В.

Термін виконання: постійно.

3. Заохочувати і сприяти процесу підготовки здобувачів вищої освіти до участі в міжнародних мовних конкурсах – Міжнародному конкурсі з української мови імені Петра Яцика та Міжнародному мовно-літературному конкурсі імені Тараса Шевченка.

Відповідальні: Малевич Л.Д., Дзюба М.М., Шийка С.В.

Термін виконання: постійно.

4. Для забезпечення формування передбачених освітньо-професійними програмами компетентностей та програмних результатів навчання оптимізувати об’єднання груп студентів різних спеціальностей для проведення практичних занять з навчальної дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)».

Відповідальні: Сорока В.С., Ковальчук Н.С., Малевич Л.Д.

Термін виконання: постійно.

5.  Продовжувати й розвивати співпрацю з науковими та освітніми установами країн ЄС, США і Канади з метою вдосконалення та взаємного обміну досвідом викладання навчальної дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)».

Відповідальні: Малевич Л.Д., Дзюба М.М., Шийка С.В.

Термін виконання: постійно.

6. Регулярно проводити опитування студентів та викладачів щодо проблем і шляхів покращення методики викладання дисципліни “Українська мова (за професійним спрямуванням)”.

Відповідальні: кафедра журналістики та українознавства.

Термін виконання: щосеместрово.

З мультимедійною доповіддю «Про викладання освітнього компоненту (ОК) університетського стандарту «Українська державність та культура»» виступила к.і.н., доцент кафедри журналістики та українознавства Галина Клинова-Дацюк (див. додану презентацію). Галина Дмитрівна розповіла про основні цілі і завдання навчальної дисципліни, компетентності та програмні результати, представила викладацький склад, його експертно-репутаційну і волонтерську діяльність.  Доповідачка звернула увагу на зміст навчальної дисципліни, особливості проведення практичних занять у  різних формах (дискусії, дебати, круглі столи тощо). Галина Клинова-Дацюк окреслила результати практичної діяльності, проаналізувала підсумки опитування студентів, виокремила їхні відгуки та побажання, а також закцентувала увагу на  позааудиторній роботі зі студентами та її важливості, основних викликах щодо викладання навчальної дисципліни. 

З мультимедійною доповіддю «Про викладання освітнього компоненту (ОК) університетського стандарту «Українська державність та культура. Змістовний модуль 2: Основи державності та права України»» виступила Інна Міщук, к.ю.н., професор, завідувач кафедри  конституційного права та галузевих дисциплін (див. додану презентацію).

Інна Володимирівна наголосила на тому, що ми маємо підготувати висококваліфікованих фахівців, які повинні  знати власні права та реалізовувати обов’язки. Інна Міщук  представила презентацію, де зазначила про важливість освітньої компоненти «Українська державність та культура», можливі результати навчання та компетентності, якими повинні оволодіти сучасні здобувачі освіти. Також було акцентовано увагу на викладачах, які забезпечують викладання  зазначеного модулю,  розроблене методичне забезпечення, проаналізовано результати анкетування та відгуки студентів стосовно якості викладання ОК «Українська державність та культура. Змістовний модуль 2: Основи державності та права України».

Після обговорення доповідей члени науково-методичної ради заслухали й розглянули проєкт рішення Анатолія Білецького, к.т.н., доцента кафедри гідротехнічного будівництва та гідравліки. Члени науково-методичної ради схвалили та одноголосно проголосували за наступне рішення:

1. Взяти до уваги підходи і методи викладання освітньої компоненти «Українська державність та культура».

2. Забезпечити дотримання принципів поступовості та наступності у викладанні освітньої компоненти «Українська державність та культура», враховуючи проблемно-хронологічний підхід і базуючись на тій послідовності навчальних модулів, яка відображена в силабусах.

Відповідальні: Сорока В.С., Ковальчук Н.С.

Термін: з 01.09.23 р. – постійно (сектор планування, організації та контролю навчального процесу).

3.  Продовжити розвивати правничі компетентності здобувачів у процесі викладання освітньої компоненти «Українська державність та культура» шляхом перерозподілу  кількості лекційних і практичних занять у змістовому модулі 2 «Основи державності та права України».

Відповідальні: Сорока В.С., завідувач кафедри конституційного права та галузевих дисциплін.

Термін: до початку навчального процесу.

5. Продовжити роботу зі створення відеолекцій з освітньої компоненти «Українська державність та культура» з розміщенням їх у репозиторії НУВГП.

Відповідальні: завідувачі кафедр: журналістики та українознавства, конституційного права та галузевих дисциплін.

Термін: до 30.06.24 р. – постійно.

6. Розробити навчально-методичне забезпечення (силабус і методичні вказівки) з освітньої компоненти «Українська державність та культура» англійською мовою. 

Відповідальні: завідувачі кафедр: журналістики та українознавства, конституційного права та галузевих дисциплін, викладачі. 

Термін: до 30.06.24 р.

7.  Регулярно проводити опитування студентів та викладачів щодо проблем і шляхів покращення методики викладання освітньої компоненти «Українська державність і культура».

Відповідальні: кафедра журналістики та українознавства, кафедра конституційного права та галузевих дисциплін, відділ якості освіти.

Термін: – щосеместрово. 

У різному Валерій Сорока запросив членів науково-методичної ради та усіх науково-педагогічних працівників університету надати пропозиції щодо плану роботи науково-методичної ради на 2023-2024 н.р.

Тамара Костюкова розповіла про завершення навчання в Школі лідерства  за темою: «Можливості Програми ЄС  Еразмус+ для ЗВО України 2021-2027 рр.», яке відбувалося з 26.06.2023 р. по 30.06.2023 р. Викладання здійснювала Алла Кучерова,    

Тамара КОСТЮКОВА,
науково-методична рада

 


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

 

 

 

 

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування