Новини науково-методичної ради

В університеті 7 червня поточного року відбулося позачергове засідання науково-методичної ради університету в конференційній залі головного корпусу під головуванням проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи Валерія Сороки.

Відповідно до порядку денного на розгляд членів ради було винесено три   питання. Першим, що заслухали члени науково-методичної ради, був розгляд рукописів навчальних посібників та рекомендація щодо надання їм грифа «Рекомендовано Вченою радою НУВГП»:

– «Оцінка екологічного стану геологічного середовища: навч. посіб.».  Автори:   В.Г. Мельничук, Д.С. Косяк, В.С. Холоденко;

– «Гідротехнічні бетони: навчальний посібник». Автор: Л.Й. Дворкін.

–  «Водопостачання та водовідведення». Автори:  В.О. Шадура, Н.В. Кравченко;

–  «Геодезія. Частина І : навч. посіб. 2-ге вид., перероблене і доповнене».  Автор: О.П.  Дмитрів;

– «Інженерна графіка та основи будівельного креслення: навч. посібник». Автори: В.В. Крівцов, Є.В. Пугачов, В.В. Караван, Р.М. Макаренко;

та  гриф «Затверджено Вченою радою НУВГП» рукопису підручника «Вступ до фаху». Автори: М.О. Клименко, В.Г. Петрук, О.В. Мудрак, Р.В. Петрук, Л.В. Клименко.

Голова науково-методичної ради Валерій Сорока наголосив на тому, що останнім часом у виданнях наших викладачів спостерігається високий відсоток використання попередніх їх видань, і це може наштовхувати на думку про наявність самоплагіату.  Відповідно до частини 4 статті 42 Закону України «Про освіту», самоплагіат – це «оприлюднення (частково або повністю) власних раніше опублікованих наукових результатів як нових наукових результатів». Оскільки навчально-методична література не претендує на публікацію в ній нових наукових результатів, наявність неузгоджених запозичень не є самоплагіатом, але може розглядатися як форма обману інших осіб. Тому є недопустимою ситуація, коли певний текстовий фрагмент публікації збігається з текстом попередніх видань, оприлюднених у співавторстві з іншими особами, які не є співавторами нової публікації, і не  надається відповідне посилання.

Після обговорення даного питання члени науково-методичної ради одноголосно ухвалили:

  1. Рекомендувати Вченій раді надати гриф «Рекомендовано Вченою радою НУВГП» вищезгаданим рукописам п’ятьох навчальних посібників та «Затверджено Вченою радою НУВГП» підручнику.
  2. Рекомендувати НМРЯ ННІ у витягах з протоколів щодо рішення про перевидання навчальних посібників та підручників вказувати назву, рік, ISBN та авторів попереднього видання. А також вказати, яке це видання – перероблене, доповнене або перероблене та доповнене або без змін відповідно до ДСТУ 3017: 2015. Видання. Основні види (п. 4.11. Види неперіодичних видань за повторністю випуску...) та Методичних рекомендацій Книжкової палати України.
  3. У разі виявлення значного відсотка схожості у рукописах підручників, навчальних та навчально-методичних посібників із попередніми виданнями, голові науково-методичної ради призначати незалежних експертів, які засвідчать про наявність чи відсутність самоплагіату.
  4. У процесі формування навчальної та навчально-методичної літератури використовувати Положення про електронні освітні ресурси (ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України 01 жовтня 2012 року N 1060 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 29 травня 2019 року N 749). Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 05 жовтня 2012 р. за N 1695/22007).
  5. Відповідальність за якість рукописів навчальних видань покласти на рецензентів рукописів та голів НМРЯ ННІ. 

Другим питанням, що заслухали члени науково-методичної ради, була інформаційна доповідь Тамари Костюкової, вченого секретаря науково-методичної ради, щодо затвердження силабусів вибіркових освітніх компонентів. Члени науково-методичної ради одностайно затвердили два найменування силабусів, рекомендували передати їх Науковій бібліотеці університету для розміщення в репозиторії НУВГП і використання в навчальному процесі.

Далі з мультимедійною доповіддю «Про викладання навчальної дисципліни університетського стандарту «Екологія»» виступила Олена Ліхо, професор кафедри екології, технології захисту навколишнього середовища та лісового господарства. Олена  Антнівна розповіла про мету, засади, принципи та інструменти міжнародної та державної екологічної політики, стратегічні цілі та завдання, методичне забезпечення дисципліни та  викладацький склад навчальної дисципліни «Екологія»: Віктор Троцюк, к.с.-г.н., доцент; Олена Ліхо, к.с.-г.н., професор; Ірина Борщевська, к.с.-г.н., доцент; Михайло Михальчук, старший викладач; Катерина Турчина, к.с.-г.н., доцент, а також стан викладання та результати навчання (див. додану презентацію).

Олена Ліхо  акцентувала увагу членів науково-методичної ради на тому, що навчальна дисципліна «Екологія» формує загальні компетентності та програмні результати навчання, в цій навчальній дисципліні враховано спільні компетентності освітніх програм, а особливі компетентності мають бути реалізовані в результаті неперервності екологічної грамотності в інших професійно-орієнтованих освітніх компонентах. Олена Антонівна представила численне методичне забезпечення, в т.ч. є й англомовне, навела приклади студентських робіт. А також провела аналіз за стандартом університету, висвітлила проблеми та шляхи покращення успішності студентів у 2022-2023 н.р., відгуки студентів стосовно якості викладання навчальної дисципліни. Олена Ліхо наголосила, що в процесі викладання навчальної дисципліни «Екологія» використовуються сучасні освітні технології навчання:  хмарні технології;  мобільне навчання; кейс-метод (метод конкретних ситуацій); вебквести.

 Після обговорення члени науково-методичної ради заслухали й розглянули проєкт рішення Олександра Ткачука, д.т.н., професора, зав. кафедри міського будівництва та господарства, й Анатолія Білецького, к.т.н., доцента кафедри гідротехнічного будівництва та гідравліки.

Анатолій Альфонсович наголосив на важливості стратегії безперервності освіти за напрямом «Екологія» на різних  рівнях навчання в університеті.

Члени науково-методичної ради схвалили та одноголосно проголосували за наступний проєкт рішення:

  1. Схвалити застосування досвіду викладання навчальної дисципліни «Екологія» кафедрою екології, технології захисту навколишнього середовища та лісового господарства.
  2. Рекомендувати використання Європейської рамки компетентностей при формуванні змісту освітніх компонентів університету. Використовувати міжнародний досвід викладання окремих змістових модулів.

Відповідальні: Сорока В.С., Ліхо О.А., гаранти ОП.

Термін: з 01.09.23 р. - постійно.

  1. Рекомендувати створити єдиний силабус навчальної дисципліни «Екологія», яка є стандартом університету для всіх спеціальностей. За запитом гаранта освітньої програми може створюватися силабус з окремих спеціальностей.

Відповідальні: Кафедра ЕТЗНСтаЛГ.

Термін: до 01.09.23 р.

  1. Підсилити та уніфікувати неперервність здобуття компетентностей за рівнями освіти: в освітніх програмах прописувати загальні компетентності, набуття яких починається  з вивчення навчальних дисциплін загальної підготовки на початку навчання і продовжується при вивченні навчальних дисциплін фахової підготовки.

Відповідальні: Гаранти ОП, завідувачі кафедр.

Термін: з 01.09.23 р. - постійно.

  1. Регулярно проводити опитування студентів випускового курсу та викладачів щодо проблем і досвіду набуття компетентностей екологічної освіти здобувачами вищої освіти впродовж усього періоду навчання в університеті.

Відповідальні: Кафедра ЕТЗНСтаЛГ, випускові кафедри, відділ якості освіти.

Термін: щорічно.

У різному Валерій Сорока повідомив членам науково-методичної ради про сесію Школи лідерства на платформі Еразмус+ – Програма Європейського Союзу у сфері освіти, професійної підготовки, молоді та спорту, яку буде здійснювати Алла Кучерова, завідувач сектору грантової роботи в червні місяці.

Тамара Костюкова,
вчений секретар науково-методичної ради


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування