Новини науково-методичної ради

Перше в поточному навчальному році засідання науково-методичної ради відбулося в онлайн-форматі 20 жовтня  під головуванням Олега Лагоднюка, проректора з науково-педагогічної, методичної та виховної роботи. В засіданні взяли участь автори рукописів навчальних посібників, які бажають отримати рекомендацію щодо надання грифа Вченої ради НУВГП.

На початку члени науково-методичної ради заслухали мультимедійну доповідь Олега Анатолійовича про оцінку ефективності роботи науково-методичної ради НУВГП в 2020-2021н.р. Голова ради розповів про результати анкетування науково-педагогічних працівників університету щодо ефективності роботи науково-методичної ради та зауважив, що роботу науково-методичної ради оцінено позитивно.  Проректор наголосив, що в анкетуванні взяли участь 68 з 539 науково-педагогічних працівників університету, які висловили власні побажання щодо покращання роботи науково-методичної ради та запропонували теми для обговорення на засіданнях НМР в поточному 2021-2022 н.р. Заслухавши доповідь Олега Лагоднюка, члени науково-методичної ради одноголосно прийняли наступне рішення:  – вважати роботу НМР задовільною.

З доповіддю про зміни до Положення про силабус виступив Віктор Корбутяк, начальник відділу якості освіти НУВГП.

Заслухавши доповідь Віктора Івановича, членами науково-методичної ради було одноголосно прийнято наступне рішення:  – схвалити  проєкт Положення про силабус (нова редакція) та рекомендувати Вченій раді до затвердження.  

Далі Віктор Корбутяк доповів про Положення про документи про вищу освіту (наукові ступені) Національного університету водного господарства та природокористування. Чени науково-методичної ради одностайно ухвалили наступне рішення: – схвалити  проєкт «Положення про документи про вищу освіту (наукові ступені) Національного університету водного господарства та природокористування» та рекомендувати Вченій раді до затвердження.   

 Тамара Костюкова, заступник завідувача навчально-методичного відділу, доповіла про  два документи: Порядок  розгляду та  затвердження розміщення силабусів і МВ в репозиторії через електронний документообіг iDoc (нова редакція) та Порядок  розгляду, затвердження, розміщення навчально-методичного забехпечення та освітніх програм в репозиторії, присвоєння Грифа рукописам навчальних книг та подання видань на конкурс підручників,  навчальних посібників та монографій.  Тамара Андріївна наголосила, що Порядок  розгляду та  затвердження розміщення силабусів і МВ в репозиторії через електронний документообіг iDoc в новій редакції не містить вимог щодо перевірки силабусів на плагіат, а Порядок розгляду, затвердження, розміщення НМЗ та освітніх програм в репозиторії, присвоєння Грифа рукописам навчальних книг і подання видань на конкурс підручників,  навчальних посібників та монографій об’єднує декілька раніше прийнятих радою документів щодо навчально-методичного забезпечення навчального процесу, отримання рекомендації науково-методичної ради щодо відповідного грифа Вченої ради  та  подання документів на конкурс підручників, навчальних посібників та монографій та проходження затверджених вченою радою освітніх програм через ЕДО для розміщення їх в цифровому репозиторії. Порядок  представлений у вигляді схем, зручних для сприйняття бізнес-процесу. Члени науково-методичної ради одноголосно ухвалили наступне рішення: – схвалити вищезгадані Порядки та рекомендувати науково-педагогічним працівникам  до використання в роботі.

Потім виступила Галина Сімчук, провідний редактор видавничого сектору редакційно-видавничого відділу, з доповіддю про нову редакцію «Вимоги до підготовки рукописів навчальної, наукової, навчально-методичної літератури і видання в редакційно-видавничому відділі та розміщення в цифровому репозиторії університету». Галина Федорівна наголосила, що з метою удосконалення та оптимізації виробничого процесу редакційно-видавничий та навчально-методичний відділи університету внесли такі зміни в документ:

  1. В структурі видань зазначили послідовність елементів, а саме останніми розміщувати Додатки, а не список використаних джерел (стор. 6).
  2. Підкоригували порядок подання рукописів, а також уточнили пакет супровідних документів (зразки супровідних документів для навчальних та наукових видань наведено в додатках Л-П (стор. 16)); у зв’язку з електронним документообігом зникла потреба в супровідних документах до МВ (вилучили рецензію на МВ, витяг з протоколу кафедри та навчально-методичної комісії зі спеціальності); уточнено приклад оформлення кафедрального плану, титульної сторінки методичних вказівок та звороту, що наведено в додатках Р, С, Т) (стор. 16, 17).
  3. Додали зразки оформлення літератури в Додаток А (стор. 19, а саме: внесли в оформлення літератури патенти та Авт. Свід., а також приклад періодичного видання нашого університету).
  4. В п. 5.2 навчально-методичної літератури зазначено необхідність в шифрі МВ літери М (стор. 14).
  5. В п. 8.2 зазначено, що процес погодження та розміщення МВ відбувається згідно з Порядком розгляду та затвердження розміщення силабусів і методичних вказівок через електронний документообіг iDoc (стор. 17).

Заслухавши та обговоривши доповідь Галини Сімчук, члени науково-методичної ради одностайно прийняли наступне рішення: – затвердити  «Вимоги до підготовки рукописів навчальної, наукової, навчально-методичної літератури і видання в редакційно-видавничому відділі та розміщення в цифровому репозиторії університету» у новій редакції; – рекомендувати їх до використання в освітньому процесі.

Потім виступила завідувач кафедри іноземних мов Леся Купчик з доповіддю «Досвід реалізації диференційованого підходу у процесі вивчення іноземних мов в НУВГП».  Заслухавши та обговоривши доповідь Лариси Євгенівни, члени науково-методичної ради одностайно прийняли наступне рішення: – продовжувати реалізацію диференційованого підходу в процесі вивчення іноземних мов у НУВГП; – здійснювати моніторинг рівня знань студентів першого та другого курсів  з англійської  мови (які навчаються за новим стандартом): а) у письмовій формі ЗНО для студентів, які складали ЗНО з англійської мови після школи, замість другого модуля поточного семестру; б) для студентів, які не складали ЗНО з англійської мови – у формі тесту вступного тестування; – провести опитування студентів першого курсу на початок другого семестру щодо комфортності вивчення англійської мови у НУВГП у рамках диференційованого підходу.

Ще члени науково-методичної ради розглянули та одностайно рекомендували Вченій раді надати гриф «Рекомендовано Вченою радою НУВГП» чотирьом навчальним посібникам:

  • Тестові завдання для оцінки функціональної і технічної підготовленості учнів школи карате ґодзю-рю. Автор Гірак А.М.
  • Будівельні розчини. Автор Дворкін Л.Й.
  • Організація і технологія гідротехнічного будівництва. Практикум: навч.  посібник. Автори: Ткачук М.М., Білецький А.А., Ткачук Р.М.
  • English for Transport Technology: Навчальний посібник. Автори: Купчик Л.Є., Осецька Н.Ф., Літвінчук А.Т.

Також члени НМР одноголосно затвердили 31 найменування силабусів і 5 найменувань навчально-методичних електронних видань та рекомендували їх до розміщення в репозиторії університету і для використання в навчальному процесі.

Потім Олег Лагоднюк представив мультимедійну доповідь «Про виконання плану електронних видань навчально-методичної літератури НУВГП за 2020 рік» станом на 18.10.2021 відповідно до рішення НМР від 23.02.21 (протокол      № 1). Олег Анатолійович наголосив на важливості виконання вищезгаданого плану. Заслухавши та обговоривши мультимедійну доповідь, члени ради одностайно прийняли наступне рішення: – кафедрам завершити план видань за 2020 рік до кінця 2021 року та  подати відомості про виконання плану за 2020 рік на НМРЯ відповідного ННІ до 01.02.2022. Відповідальні: директори ННІ, зав. кафедр; – ознайомити з результатами  поточного моніторингу директорів ННІ та зав. кафедр; – головам НМРЯ ННІ прозвітувати на лютневому засіданні НМР.

З доповіддю щодо питання моніторингу розміщення навчально-методичного забезпечення освітніх компонент в репозиторії та на навчальній платформі Moodle виступив Олег Лагоднюк, голова  науково-методичної ради. Заслухавши та обговоривши вищезгадане питання, члени науково-методичної ради одноголосно ухвалили наступне рішення: – кафедрам заповнити порівняльну таблицю забезпечення освітніх компонент в репозиторії та на навчальній платформі  Moodle до 01.02.2022. Відповідальні: директори ННІ, зав. кафедр;  – ознайомити з результатами  поточного моніторингу директорів ННІ; – НМРЯ ННІ прозвітувати  про виконання даного доручення на лютневому засіданні НМР.

Далі науково-методична рада затвердила План  електронних видань навчально-методичної літератури НУВГП на 4-й квартал  2021 року. Члени науково-методичної ради одноголосно ухвалили наступне рішення: – затвердити план електронних видань; – передати повноваження НМР університету щодо затвердження Планів електронних видань навчально-методичної літератури НУВГП у відповідні НМРЯ  ННІ; – щороку на останньому засіданні НМР університету  у червні зобов’язати НМРЯ ННІ звітуватись про виконання планів електронних видань за попередній навчальний рік.  

Наприкінці засідання: в різному Олег Анатолійович повідомив про проведення нового проєкту Школи лідерства: підвищення кваліфікації працівників НУВГП за темою «Створення та управління контентом вебпорталу НУВГП», анонсував проведення наступного проєкту Школи лідерства щодо створення каталогів освітніх програм та освітніх компонент у січні-лютому 2022 році.

Тамара Костюкова, заступник завідувача навчально-методичного відділу, вчений секретар науково-методичної ради та менеджер проєктів Школи лідерства, запросила науково-педагогічних працівників та науковців взяти участь у  щорічному конкурсі підручників, навчальних посібників та монографій 2021.

Тамара Андріївна наголосила, що до 31.10.2021 триває ІІ етап щорічного конкурсу підручників, навчальних посібників та монографій 2021: подання авторами видань та пояснювальних записок на Конкурс згідно з вимогами – з 11 жовтня до 31 жовтня.  Конкурсні матеріали слід подавати відповідно до Положення про конкурс підручників, навчальних посібників та монографій (нова редакція)
http://ep3.nuwm.edu.ua/id/eprint/16676
 та Порядку подання документів на конкурс  підручників, навчальних посібників та монографій через ЕДО http://ep3.nuwm.edu.ua/id/eprint/19209

Тамара КОСТЮКОВА,
вчений секретар науково-методичної ради

 

Читайте нас також: 

                

 

 

 

:

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування