Нова монографія науковців кафедри ТБВіМ

В кінці   2021 р. у видавництві Національного університету водного господарства та природокористування за підтримки ТОВ «МЦ Баухемі Україна» (MC Bauchemie Ukraine) побачила світ монографія колективу науковців кафедри технології будівельних виробів і матеріалознавства під керівництвом Заслуженого діяча науки і техніки України, академіка Академії будівництва України, доктора технічних наук, професора Дворкіна Леоніда Йосиповича "Бетони нового покоління" (автори Дворкін Л.Й., Житковський В.В., Бордюженко О.М., Марчук В.В., Рубцова Ю.О.).

Монографія є квінтесенцією кількарічних досліджень авторського колективу,  присвячених особливостям отримання високотехнологічних бетонів та їх застосування для зведення споруд, що призначені для роботи у складних умовах. Такі дослідження виконувались у рамках держбюджетних тем «Високоміцні швидкотверднучі бетони і фібробетони та конструкції на їх основі для фортифікаційних споруд» (2016…2017 рр.) та «Розробка ефективних конструкційно-технологічних рішень щодо швидкісного зведення споруд оборонного та цивільного призначення» (2019…2021 рр.).

Бетони «нового покоління» суттєво відрізняються за складом і властивостями від традиційних бетонів і дозволяють зводити сучасні в т.ч. унікальні споруди з ефективним використанням матеріальних, енергетичних та трудових ресурсів. До характерних представників таких бетонів можна віднести високоміцні швидкотверднучі бетони, що входять в групу високофункціональних бетонів типу "High Performance Concrete" (HPC), самоущільнювальні бетони "Self-compacting Concrete" (SCC), реакційно-порошкові бетони "Reactive Powder Concrete" (RPC). Специфічною ознакою цих бетонів є багатокомпонентність, включення до їх складу добавок суперпластифікаторів та інших регуляторів властивостей, активних дисперсних мінеральних добавок природного і техногенного походження, застосування фракціонованих заповнювачів. Такі бетони відзначаються низькими значеннями водоцементного відношення, модифікованою структурою, що дозволяє забезпечити високі значення міцності та інших будівельно-технічних властивостей а також більш ефективним, порівняно з традиційними бетонами, використанням цементу. Важливою особливістю цих досліджень було визначення технологічних параметрів, методології прогнозування властивостей і проектування складів бетонів нового покоління з широким застосуванням місцевої, в т.ч. техногенної сировини.

Питання структури, технології, властивостей та оптимізації складу бетонів нового покоління  та особливостей їх застосування будуть розглянуті на ХІІ науково-практичному семінарі «СТРУКТУРА, ВЛАСТИВОСТІ ТА СКЛАД БЕТОНУ», котрий буде відбуватись 18…19 травня 2022 р. у Національному університеті водного господарства та природокористування (м. Рівне).

Враховуючи перспективи розвитку будівництва в Україні, тематика семінару є, безумовно, актуальною.

Вадим ЖИТКОВСЬКИЙ, 
кафедра технології будівельних виробів і матеріалознавства


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

 

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування