Наукова активність працівників кафедри хімії та фізики

Поміж тривог, вибухів, пошкоджень енергетичної інфраструктури країни, наукова діяльність на кафедрі хімії та фізики НУВГП триває. Зокрема, нещодавно у рейтинговому журналі «Energies» (Impact Factor 3.252, Citescore 5.0) видавництва MDPI (Швейцарія) опубліковано наукову статтю «Experimental Thermodynamic Characterization of the Chalcopyrite-Based Compounds in the Ag–In–Te System for a Potential Thermoelectric Application» (Експериментальна термодинамічна характеристика сполук сімейства халькопіриту системи Ag–In–Te для потенційного термоелектричного застосування). За класифікацією Scimago Journal & Country Rank, журнал має квартиль, Q1-2, а індекс Гірша (h-індекс) дорівнює 111.

Географія авторів статті досить широка. Зокрема, до наукових досліджень, окрім працівників НУВГП (проф. Микола Мороз та ст. викладач Оксана Мисіна), були залучені вчені як з українських (Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний університет «Львівська політехніка»), так і закордонних (Åbo Akademi University, Aalto University (обидва Фінляндія) і University of Messina (Італія)) наукових центрів. Синтез сполук, виготовлення електрохімічних комірок та визначення їх ЕРС здійснено у науково-дослідній фізико-технологічній лабораторії напівпровідникового матеріалознавства НУВГП. ЕРС комірок виміряно сучасним прецизійним мультиметром Picotest, який є в базі лабораторного обладнання кафедри хімії та фізики і використовується для наукових та навчальних потреб.

Тематика статті присвячена пошуку нових термоелектричних матеріалів, зокрема серед сполук одного сімейства з р та n типом провідності. Термоелектричні матеріали дозволяють здійснити пряме перетворення надлишкової теплової енергії в електричну. Тому технології на основі термоелектричних матеріалів набувають усе більшого поширення, оскільки здатні заощаджувати енергоносії та зменшити кількість викидів CO2. Однак, не дивлячись на очевидні переваги, широке використання термоелектричних матеріалів досі залишається обмеженим низьким ККД пристроїв на їх основі. Тому сучасні дослідження спрямовані на покращення експлуатаційних характеристик існуючих зразків та пошук нових систем з підвищеною ефективністю. Зокрема, автори публікації дослідили фазовий склад рівноважного простору температура–склад системи Ag–In–Te в концентраційній ділянці AgInTe2–Te–In2Te3 нижче 500 К і визначили стандартні термодинамічні функції бінарної та тернарних сполук. За результатами досліджень запропоновано пари напівпровідникових сполук, які з термодинамічної точки зору можуть забезпечити використання температурного градієнта для термоелектричної генерації.

Стаття має статус «open-access», а тому кожен бажаючий може ознайомитись із її змістом безкоштовно та без реєстрації, натиснувши кнопку Download

Публікація статей у високорейтингових журналах забезпечить, серед іншого, швидшу інтеграцію України в науковий та освітній простір ЄС, а їх цитування – підвищення рейтингу НУВГП на міжнародній арені.

 Працівники кафедри хімії та фізики


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування