Надбання Поліської епопеї

Полісся – це унікальний природний комплекс, можливості й ресурсний потенціал якого здатні відіграти ключову роль у забезпеченні продовольчої та водної безпеки нашої країни, а також у подоланні пов’язаної з ними низки викликів і загроз, масштаби яких щорічно зростають в умовах змін клімату.

В зоні Українського Полісся зосереджено понад 60% меліоративного фонду країни. Саме тому, у сучасних умовах, коли значна частина ресурсного потенціалу України (посівні площі, водні ресурси, енергетична складова та ін.) є недоступною чи обмеженою у використанні через військові дії, насамперед зона Полісся з її меліорованими землями набувають стратегічного значення у забезпеченні потреб населення у рослинницькій продукції в умовах зростання дефіциту водних ресурсів.

У зв’язку з цим особливої актуальності та важливості набувають дослідження, які направлені на підвищення ресурсного потенціалу Українського Полісся та потребують перегляду й переосмислення сформованої концепції у відносинах довкілля і природокористування та впровадження природоорієнтованих рішень, що ґрунтуватимуться на екологічно безпечному, комплексному й ефективному використанні ресурсного потенціалу Українського Полісся.

Саме таким важливим питанням присвячена низка колективних монографій, підготовлених і виданих у тісній співпраці між науковцями НУВГП, провідними науковцями інших закладів вищої освіти, наукових установ та фахівцями виробничих організацій водогосподарсько-меліоративного профілю, аграрного виробництва й охорони навколишнього середовища, водопостачання, видобувної галузі, гідроенергетики, а також нашими зарубіжними колегами – всього понад 200 представників, у яких представлено глибокий та різносторонній аналіз результатів багаторічних досліджень щодо природних, історичних, соціально-економічних, конструктивних, режимно-технологічних, екологічних, економічних та інших аспектів меліорації й облаштування Українського Полісся від початку його перших інтенсивних досліджень до сьогодення, яке тісно пов’язано зі зміною клімату, поглибленням проблеми деградації ґрунтів, погіршенням їх водного балансу й екології довкілля, управління та регулювання водними ресурсами, розробки корисних копалин та іншими напрямами економічної діяльності в регіоні.

Було видано:

  1. Меліорація та облаштування Українського Полісся: [колективна монографія] / за ред. д.с-г.н., професора, акад. НААН Я.М. Гадзала, д.т.н., професора, член-кор. НААН В.А. Сташука, д.т.н., професора А.М. Рокочинського. Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2017. Т.1. 932 с.
  2. Меліорація та облаштування Українського Полісся: [колективна монографія] / за ред. д.г.-с.н., професора, акад. НААН Я.М. Гадзала, д.т.н., професора, член.кор. НААН В.А. Сташука, д.т.н. професора А.М. Рокочинського. Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2018. Т.2. 854 с.
  3. Formation of Water Consumption at Drained Lands in Climate Changes : Мonograph / Anatoliy Rokochynskiy, Pavlo Volk, Lyudmyla Kuzmych, et al. LAP LAMBERT Academic Publishing (ISBN-13: 978-620-0-23700-2; ISBN-10: 620023700X; EAN: 9786200237002), 2022. 76 р.
  4. Improving the Natural and Ecological Conditions of the Polesie Zone : Handbook of Research / Anatoliy Rokochynskiy, Lyudmyla Kuzmych, Pavlo Volk, et al. IGI Global, 2023. 479 р. DOI: 10.4018/978-1-6684-8248-3, ISBN13: 978166848248, ISBN10: 166848248, EISBN13: 9781668482506.
  5. Оптимізація параметрів сільськогосподарського дренажу за економічними та екологічними вимогами : монографія / Павло Павлович Волк, Роман Миколайович Коптюк, Любов Романівна Волк, Анатолій Миколайович Рокочинський. Рівне : НУВГП, 2023. 154 с.
  6. Удосконалення методів розрахунку дренажних систем в умовах розвиненого рельєфу місцевості : монографія / Роман Миколайович Коптюк, Павло Павлович Волк, Анатолій Миколайович Рокочинський. Рівне : НУВГП, 2023. 143 с.

Цьогоріч вийшли з друку ще дві колективні монографіїПідвищення ресурсного потенціалу Українського Полісся : монографія / за ред. д.т.н., проф., акад. НААН В. А. Сташука, д.с.-г.н., проф. В. С. Мошинського, д.т.н., проф. А. М. Рокочинського [та ін.]. Рівне : НУВГП, 2024. 792 с.

  1. Sustainable Soil and Water Management Practices for Agricultural Security / Kuzmych Lyudmyla IGI Global, 2025. https://doi.org/10.4018/979-8-3693-8307-0.

Колективні монографії підготовлені за науковою та загальною редакцією провідних й визнаних науковців за даним напрямом, таких як: Гадзало Я.М. – Президент НААН  України, доктор сільськогосподарських наук, професор, академік НААН України; Сташук В.А. – доктор технічних наук, професор, академік НААН України; Мошинський В.С. – доктор сільськогосподарських наук, професор; Рокочинський А.М. – доктор технічних наук, професор; Волк П.П. – доктор технічних наук, професор; Кузьмич Л.В. – доктор технічних наук, професор та інші.

Серед розділів представлених колективних монографій Ви знайдете роздуми та відповіді на питання щодо природних, історичних, соціально-економічних, конструктивних, режимно-технологічних, екологічних, економічних та інших аспектів використання осушуваних земель зони Полісся України: традиційні та сучасні методи оптимізації обґрунтування параметрів дренажу та інших структурних елементів осушувальних систем; елементи технології дренажу та зволоження ґрунту з урахуванням впливу конструкції та параметрів закритого дренажу; теоретичні аспекти оптимізації водорегулювання осушуваних земель на еколого-економічних засадах, у тому числі з урахуванням розвиненого рельєфу території; удосконалені технології, технічні засоби та ефективність глибокого розпушування осушених мінеральних ґрунтів; рекультивація порушених земель внаслідок несанкціонованого видобутку бурштину; роль осушувальних систем у забезпеченні бар’єрних функцій Чорнобильської зони відчуження; термічна меліорація з використанням теплих вод, що скидаються енергетичними та промисловими об'єктами; моделювання збитків від лісових пожеж; управління водними ресурсами, екологічний стан річкових басейнів та гідроенергетичний потенціал малих річок; використання біотехнологій для очищення підземних вод; захист від забруднення територій та водойм у зоні складування твердих побутових відходів; засоби механізації для проведення меліоративних робіт; оцінювання еколого-економічної ефективності інвестицій у водогосподарські та меліоративні проекти; розроблення та впровадження комплексу адаптаційних організаційних, агротехнічних, агромеліоративних та гідротехнічних заходів тощо.

Значна частина напрацювань, що представлені у згаданих колективних монографіях та їх видання здійснено на базі науково-дослідної лабораторії «Оптимізації та автоматизації управління у водній інженерії та водних технологіях» при кафедрі водної інженерії та водних технологій ННІЕАВГ НУВГП.

За даним напрямом досліджень науковцями кафедри неодноразово виконувалися науково-дослідні роботи за молодіжною та дорослою тематиками, що фінансуються із загального фонду державного бюджету по лінії Міністерства освіти і науки України й Національного фону досліджень України, зокрема «Раціональне природокористування природно-техногенними ландшафтами зони Полісся в умовах зміни клімату», «Забезпечення продовольчої та водної безпеки Поліського регіону на основі комплексу адаптивних ресурсозберігаючих заходів у змінних кліматичних умовах» та «Розроблення ресурсозберігаючих агромеліоративних заходів і технічних засобів для підвищення рівня агровиробництва на меліорованих землях Українського Полісся». Підготовлено та опубліковано низку наукових публікацій в авторитетних закордонних та фахових виданнях України, а також виданнях, що індексуються в наукометричних базах даних Scopus, Web of Science та інші.

Незважаючи на значну кількість досліджень та їх результатів, направлених на підвищення ресурсного потенціалу зони Полісся, дана тематика й досі залишається надзвичайно актуальною та потребує подальшого активного розвитку з урахуванням сучасних змінних умов, наявних викликів й загроз, а також вимог до ефективності господарської, зокрема водогосподарсько-меліоративної діяльності у даному регіоні.

Отже, Поліська епопея триває…!!!

Наталія ПРИХОДЬКО,
кафедра водної інженерії та водних технологій


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, mail@nuwm.edu.ua

Контакти

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

mail@nuwm.edu.ua

Контакти

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування