МІСТО РІВНЕ – ЗНАНЕ І НЕЗНАНЕ

Ні для кого з містян не секрет, що Рівне повнісіньке історій і старожитностей. Буває, проходиш вулицею тисячі разів і не помічаєш старовинних будівель, історичних пам’яток, знакових місць культурної спадщини…  А поруч ростуть собі чи доживають вікові дерева, що немало побачили, німотні свідки багатьох «life-stories» …

Виправити цю прогалину в нашій свідомості та оживити історію взялися співробітники Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки, залучивши викладачів кафедри філософії і студентів першого та другого курсів спеціальності 034 Культурологія ННІ ЕМ НУВГП до регулярного івенту «ЕКСКУРСІЯ ОДНІЄЮ ВУЛИЦЕЮ». Цього разу обрано вулицю 16 Липня, колишню Директорську, втім за час свого існування з середини ХІХ ст.  вулиця сім разів змінювала свою назву.

На даній вулиці збереглися будинки, споруджені в кінці ХІХ - поч. ХХ ст. У першій пол. ХХ ст. тут розміщувалися: Рівненська українська приватна гімназія, початкова українська школа ім. Мазепи, товариство «Рідна хата», лікарня і Товариство Червоного Хреста, Рівненська художня школа,  бібліотека ім. В. Короленка,  перший у Рівному радіокомітет. Тут же і «Яничарка» (будинок управителя маєтком Любомирського чи помешкання директора Рівненської гімназії). Архітектура «цегляного стилю» старовинних будівель цієї вулиці віднині буде впізнана де завгодно, бо вже розмістилась на поличках у наших головах.

Насолодою останніх теплих днів стала ця неспішна прогулянка. Мружачись від яскравого сонця, силкувались уявити ЯК БУЛО КОЛИСЬ, намагалися прорвати часовий заслін, зробити реверс у минуле… Та, звісно, стріла часу онтологічно невблаганна.

Як ніколи раніше чітко зрозуміли: важливо зберігати матеріальну культуру, пам’ятки архітектури та твори мистецтва, бо це основа творення нематеріальних смислів. Мабуть, найціннішим є не консервувати історію та культуру, а оживляти ланцюг її зв’язків з теперішнім, із сучасниками, котрі дивляться на неї щораз новими очима.

Тамара ШАДЮК,
кафедра філософії

 

Читайте нас також: 

               

 

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування