Місяць арттерапії

Місяць арттерапії відбувся  у НУВГП. Тренінги   та майстер-класи  від  провідних психологів НУВГП Інни Місько та Олени Скороход впродовж цього часу  змогли відвідати усі бажаючі з університетської спільноти.

Першим  відбувся арттерапевтичний тренінг  практичного психолога  Інни Місько «Пізнай себе: нейрографіка». Це зовсім новий в Україні метод арттерапії. Метод нейрографіки, при правильному використанні, дозволяє змінювати процес осмислення проблем, розгляд їх під іншими кутами і пошук  їх вирішення. Суть в невимушеній, спонтанній нейрографічній лінії, що пов’язана з нейронними зв’язками мозку. При цьому включається дрібна моторика рук, пов’язана з нейронними мережами мозку. Працюючи за алгоритмом, людина  змінює  ступінь своєї напруги та своє ставлення до теми.

Наступним заходом був  майстер-клас від Олени Скороход «Ароматне саше: мішечок спокою, щастя, добробуту». Присутні дізналися від пані Олени, як аромати трав впливають на фізичний та емоційний стан, про дію пахощів, що пов’язана  з ефірними оліями. Адже саме завдяки ним  підвищується   працездатність, розумова  діяльність, долається депресія, втома, покращується пам’ять та  увага. Також запахи викликають у людини  певні асоціації, приємні спогади про подію чи людину, або навпаки – дратують. Пакуються трави в мішечки з натуральної тканини: льон, бавовна, мішковина. Їх розміщують  біля ліжка, на робочому столі, в машині тощо. Найпопулярніші аромати рослин  шавлії, м’яти, лаванди, кориці, апельсина, лимона. А ще, окрім приємного аромату, кожна квітка рослини несе свою неповторну естетичну насолоду.

Далі відбувся воркшоп «Лялька-мотанка: вивільнення творчої енергії». Охочих вивільнити творчу енергію виявилося чимало: студенти, викладачі, працівники та їх діти. Спершу присутні поринули в  історію  виникнення давнього  родинного  оберегу українців та традиції виготовлення. Далі перейшли до безпосереднього створення своєї  індивідуальної мотанки. Були тут і ляльки-українки, ляльки-мавки, ляльки-наречені, ляльки-подорожниці тощо. Кожен зміг передати своє творче бачення і настрій сьогодення саме у своєму індивідуальному оберегу.

На арттерапії  з  малювання кавою «У пошуках творчості» разом з Оленою Скороход учасники тренінгу малювали власну мандалу  на акварельному папері   розчинною і натуральною кавою. Міцно заварена  мелена натуральна кава дає коричневий колір, а  розчинна – насичений, майже чорний тон.

Мандала – чудовий інструмент для роботи з власними почуттями, тривогами, страхами, душевним болем, образою, виною та іншими емоціями. Увійти в стан творчої медитації, розслабитися та звільнитися від негативу допомагає розфарбовування мандал кавою з власним, абстрактним малюнком і центром у колі. Саме натискання  пензля вже вивільняє енергію і спрямовує думки на невимушений малюнок. Ці малюнки можуть бути у вигляді ліній, геометричних фігур, квітів, інших елементів. Мандала – це не картина, а відбиток стану вашої душі цієї миті.

А ще в рамках місяця арттерапії відбувся тренінг до Дня психолога. Тут учасники вчилися прокладати шлях до себе, внутрішньої гармонії та щасливого життя, аналізувати та удосконалити свою повсякденну діяльність, саморозвивати особистість, працювати над собою.

На заключному   майстер-класі начальника  центру розвитку студентства Алли Лебедєвої-Лясковець «Великодня писанка» бажаючі вчилися декорувати яйце традиційними символами, які пишуться за допомогою воску й барвників. Написати писанку для великоднього кошика зміг  кожен охочий. Адже технологія дуже проста, нею користувалися наші предки. Це фарбування, нанесення орнаменту та, безпосередньо, розписування яйця воском.

До слова, після завершення кожного заходу проходила виставка усіх доробок учасників, аби кожен зміг оцінити багатогранність творчої уяви та  фантазії.

Наталія ПАРХОМЧУК,
відділ зв’язків із громадськістю


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування