Магістрантки-архітекторки – переможниці конкурсу проєктів

Магістрантки Анастасія Сокол і Катерина  Корчак посіли  третє місце у Міжнародному студентському конкурсу проєктів  «Концепція благоустрою території замку Острозьких-Любомирських у Дубні».

Навесні 2023 року директор заповідника Дубна Леонід Кічатий поділився своєю ідеєю щодо облаштування дитячого майданчика на території замкового подвір’я у стилі XVII-XVIII століть із  завідувачкою кафедри архітектури і середовищного дизайну НУВГП Ольгою Михайлишин. У свою чергу  Ольга Леонідівна розповіла про такі наміри завідувачу кафедри ландшафтної архітектури Аграрного  університету імені Гуго Коллонтая у Кракові професору Юзефу Герніку. І вже восени 2023 року була підписана тристороння угода про  співпрацю  і  проведення Міжнародного студентського конкурсу «Концепція благоустрою території замку Острозьких-Любомирських у Дубні». Його ініціатори – Державний історико-культурний заповідник Дубна, Аграрний університет імені Гуго Коллонтая у Кракові та НУВГП. Згодом оголошено сам Міжнародний конкурс. Фінансував захід, зокрема, премії для переможців, університет Кракова. Загалом конкурс проходив під почесним патронатом ректорів українського і польського закладів.

До квітня 2024 року студенти обох закладів освіти працювали над  своїми концепціями благоустрою подвір’я Дубенського замку. За задумом, замкове дворище має стати ще однією  експозиційною залою.

У підсумку, з  19 конкурсних робіт  журі, до складу якого входили науковці закладів вищої освіти Польщі та Рівного, а також директор Державного історико-культурного заповідника Дубна Леонід Кічатий, відібрало п’ять найкращих. Абсолютного переможця визначено не було, проте журі назвало  переможців, які посіли друге та два третіх місця. Окремими відзнаками за оригінальність ідей було відзначено ще два проєкти. Серед «бронзових» призерів – магістрантки спеціальності «Архітектура та містобудування» НУВГП Анастасія Сокол та Катерина Крочак. Саме завдяки наполегливості і  бажанню майбутніх архітекторок та професійному куруванню проєкту завідувачкою  кафедри архітектури та середовищного дизайну Ольгою Михайлишин та  доцентом  цієї ж кафедри Миколою Шолудьком   дівчатам вдалося досягнути таких висот.

 На презентації проєкту благоустрою замкового подвір’я, що днями відбулася у Тронній залі Дубенського замку, Ольга Леонідівна відзначила, що це  перше залучення студентів НУВГП на міжнародному рівні до проєктів, пов’язаних з історичним середовищем. Всього ж на конкурсі  університет  представляло п’ять команд.

Микола  Шолудько підкреслив зусилля, які довелося докласти студенткам в процесі проєктування ландшафтного об’єкту у змістовому зв’язку з конкретним історичним об’єктом – пам’яткою архітектури національного значення, яким є замок в Дубно. Адже до цього вони переважно мали справу із проєктуванням сучасних будівель у середовищі міста.

Переможниці Анастасія Сокол і Катерина Корчак, поділившись враженнями, зауважили особливість мінімалістичного оформлення та детально пропрацьовану візуалізацію польських студенток, а також нетипову для них та нову роботу з ландшафтом. Кінцевою  метою  при виконанні конкурсного  проєкту  у магістранток  було  мінімальне  втручання у сформоване середовище і коректне його перетворення, з врахуванням сучасних тенденцій в ландшафтній архітектурі та архітектурі громадських просторів. 

Найкращі пропозиції проєктів-призерів Міжнародного студентського конкурсу буде покладено  в основу проєктно-кошторисної документації та поступово реалізовано.

Наталія ПАРХОМЧУК,
відділ зв’язків із громадськістю


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

 

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування