Карнавал циркачів. Відгуки волонтерів

В рамках проєкту «INTERCULTURE 5S» Любліні завершився феєричний Карнавал Циркачів (Carnaval Sztukmistrzów) - справжнє свято для всіх мешканців та гостей міста. Ми отримали кілька відгуків від наших волонтерів і охоче поділимось ними.

 Данило Лагоднюк (19 років, студент спеціальності “Комп’ютерні науки”, НУВГП) : «За три тижні які ми провели на волонтерстві пройшли непомітно. Волонтерство дало нам нові скіли та нових друзів. Кожному хто сумнівається їхати чи ні, скажу - їхати обов'язково.»

 Тарас Гнатків (20 років, м. Івано-Франківськ): «Не секрет, що повертатися додому приємно. Особливо цього разу, коли емоції зашкалюють і враженнями хочеться ділитися зі всіма. Тепер я розумію, що  по-справжньому щасливою людину роблять не речі, а відчуття. Я привіз додому відчуття дружби,емоційного єднання, новизни, успіху і позитиву. Ще в дорозі до рідного дому я постановив собі прочитати роман  .Ісаака Башевіса Зінгера «Чарівник із Любліна». Адже завдяки цьому твору феєричний карнавал отримав свою назву, а наша команда волонтерів була важливою складовою чи гвинтиком цього дійства. Завдяки злагодженій роботі організаторів і координаторів ми насолоджувалися кожним моментом перебування у Любліні: екскурсії, уроки з вивчення польської мови, інтерактивні заняття, обмін ідеями,активне дозвілля. Проте не час колекціонувати спогади. Щоб вони не закінчувалися, я поспішаю поділитися ними із своїми друзями  Центру польської культури та європейського діалогу в моєму рідному Івано-Франківську. Сподіваюся розповісти про участь у програмі по підготовці та проведенні фестивалю «Карнавал циркачів» так, щоб запалити вогник волонтерства у своїх однолітків. Лише разом ми зробимо наш світ кращим.»

 Дар’я Панкова (18 років, м. Харків): «Місто. Кожен наш день був насичений неймовірною кількістю екскурсій та простих прогулянок по місту. Саме місто просто чарівне, привітливі люди та гарнючі будівлі - перше що приходить до голови, коли я хочу щось сказати про Люблін. Тож, Люблін - місто яке треба відвідати хоч раз у житті, а особливо побувати на Carnaval Sztukmistrzów , бо настільки надихаючих людей як ті які його проводять та ті які приймають у ньому участь ви ніколи й ніде не знайдете.

Люди. Люди які оточують мене цей 21 день дуже яскраві та неймовірно натхнені, з ними можна посидіти на кухні, порозмовляти на різні теми, а можна відправитися у незабутню подорож. Тож я сподіваюся, що наше знайомство стане зародженням доброї дружби.

Фестиваль. Що ж це за фестиваль такий, карнавал циркачів? То незабутнє чотириденне шоу, яке відбувається майже по усьому місту. Під час карнавалу відбувається безліч різноманітних вистав від танцю в повітрі до вогняного шоу, головне обрати, куди ти хочеш потрапити.»

 Владислав Єнчке (19 років, м. Борислав, Львівська обл.): «Нещодавно закінчилось моє волонтерство в рамках проєкту Європейського Корпусу Солідарності «INTERCULTURE 5S: International volunteering for solidarity in the field of city development”.  Головним завданням волонтерів була промоція та допомога в організації фестивалю «Карнавал циркачів» (Carnaval Sztukmistrzów), заходу який притягує глядачів та учасників з цілого світу. Програма тривала 21 день, та була меганасиченою. Сам карнавал тривав 4 дні, а  ми, волонтери, мали змогу бути як в центрі, так і за кулісами найцікавіших, найнебезпечніших, найепічніших шоу. Насправді, цей проект дав набагато більше аніж просто яскраві враження від фестивалю, а саме: нових друзів, розвиток наявних та здобуття нових навичок, зустріч із новим середовищем та культурою, та ще багато-багато іншого. Хочу висловити величезну подяку як усім причетним до організації нашого волонтерства, так і самим учасникам, адже кожен із Вас був особливим і добавив свою «ізюминку» до нашого побуту. Запрошую кожного приєднуватись до проєктів ЄКС. Повірте, це того варте!»

 Соломія Гелета (18 років, м. Рівне): ««Карнавал циркачів» - це унікальна подія, яку мені вдалося відвідати у статусі волонтера. Якщо б мене запитати: «Як би ви хотіли відвідати карнавал, тобто як звичайний турист чи як волонтер. Я б без сумніву віддала перевагу волонтеріату, оскільки завдяки цьому в мене з’явився шанс побачити подію із середини, охватити більший спектр виступів та отримати набагато більше емоцій.

Також хочу відзначити організаторів, адже це люди завдяки яким не відбулося б міжнародного проєкту. Вони активно допомагали волонтерам, вирішували організаційні питання, створювали насичені дні.

Наша волонтерська робота полягала не лише у допомозі організації карнавалу, а в інтеграції польської культури. Ми активно відвідували місця історичного значення та різні осередки культури. В нас були організовані екскурсії та наявні екскурсоводи, і перекладачі для осіб, які не знали польської мови. Також для учасників проєкту були організовані кілька уроків польської мови.

Незважаючи на забарвлену програму, для учасників були передбачені вихідні та 2 дні відпустки. Ми змогли самостійно відвідати інші місця та дослідити місто Люблін.

Дана програма повністю забезпечує учасників безкоштовною дорогою до та з місця волонтерства, забезпечує житлом та харчуванням, та надає кишенькові гроші. Тому я активно рекомендую взяти участь в Interculture 5S, оскільки ніякої матеріальної втрати ви не отримаєте, а необмежена кількість позитивних емоцій буде вам забезпечена.»

Валерія Харченко (28 років, м. Харків): «Вважаю, що моя участь у

проєкті «INTERCULTURE 5S» та волонтерство на Карнавал циркачів у Любліні — це найкраща можливість для особистісного розвитку, пізнання світу, встановлення міжособистісних контактів, інвестиція в майбутнє протягом останніх кількох років.

Заради волонтерства я ризикнула, переборола свої страхи, пішла назустріч викликам.

Я змогла побачити зсередини особливості організації масштабного міжнародного заходу, отримати навички в координації процесів, тимбілдингу. Також у мене була можливість пізнати ближче польську культуру, застосувати свої знання польської мови.

Але найбільше моє надбання під час волонтерства — це зустрічі та спілкування з новими людьми (організаторами та учасниками проєкту, Карнавалу циркачів, представниками різних установ міста Люблін загалом). Вони надихають, захоплюють любовʼю до своєї справи, свого рідного міста, відкритістю, добротою. Мені дуже пощастило.

Впевнена, що ми неодноразово поспіврацюємо у майбутньому.»

 

Олена КРАВЧУК,
координатор проєкту «INTERCULTURE 5S» в Україні

Читайте нас також: 

                

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування