Геодезичні практики студентів НУВГП

Липень місяць для студентів, що навчаються за інженерними спеціальностями в НУВГП, є жарким не лише через високі температурні показники погоди, але й через проходження цілого ряду навчальних практик. В 2021 році кафедра геодезії та картографії проводить традиційно практики для І, ІІ та ІІІ курсів спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій», спеціальності 191 «Архітектура та містобудування», 192 «Будівництво та цивільна інженерія», 194 «Гідротехнічне будівництво,водна інженерія та водні технології».

Практики направлені на закріплення знань та вмінь, отриманих під час теоретичних занять та проведення лабораторних робіт під час семестру.

Найбільші обсяги завдань звичайно ж виконують студенти спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій». Так, на першому курсі студенти навчаються виконувати вимірювання з використанням оптико-механічних приладів та будують перший власний топографічний план території геодезичного знімання. В складі завдань також є трасування лінійної споруди, нівелювання за квадратами, окремі інженерні завдання тощо. Це також період формування відчуття «плеча товариша» під час виконання спільних завдань в складі польових геодезичних бригад.

Завдання на другому курсі пов’язані з підвищенням точності вимірювань в планово-висотних мережах за рахунок побудови полігонометричних мереж 2 розряду довжиною близько 2-х кілометрів та нівелювання ІІІ та IV класів. Студенти для виконання цих завдань вже застосовують електронні теодоліти, електронні тахеометри відповідної точності, нівеліри з компенсаторами з відповідним збільшенням зорової труби. Побудова мереж та програми вимірювань чітко відповідають вимогам нормативних документів.

Найбільш цікавими, на нашу думку, є практики студентів 3-го курсу із супутникової геодезії, фотограмметрії, інженерної геодезії, практики застосування ГІС, землевпорядного проектування. Відповідно до самостійно обраних студентами блоків спеціалізації вони отримують практичні навички з тих чи інших вузьких напрямків. Але найчастіше виконання завдань тісно переплітається між цими напрямками, доповнюючи та підсилюючи результати робіт.

Так, навчальна практика з фотограмметрії передбачала планування знімання території з БПЛА, виконання аерофотознімання, опрацювання матеріалів, отримання ортофотоплану та його подальше дешифрування. При цьому координати наземних маркерів визначалися студентами з іншого блоку з використанням GNSS-приймачів як в режимах статики, так і RTK (реального часу). Студенти ж, що роблять наголос на застосуванні геоінформаційних систем, отримані матеріали можуть використати для формування баз геопросторових даних, тривимірних моделей місцевості, тематичних картографічних матеріалів.

Студенти 3 курсу спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» разом зі студентами-архітекторами брали участь в побудові тривимірної моделі Свято-Покровської церкви в с. Бронники Рівненського району Рівненської області за матеріалами знімання з БПЛА.

Також передбачається для перевірки геометричної коректності отриманої моделі виконати її тривимірне сканування з використанням спеціалізованого геодезичного сканера.

Приємно також відмітити, що декілька студентів 3-го курсу в період проведення практики долучені до виконання практичних завдань виробництва. Рудик Максим та Оксенюк Володимир виконували геодезичний супровід капітального ремонту траси Рівне-Луцьк, а Пащенко Денис та Кашик Ярослав брали участь в складанні топографічного плану масштабу 1:2000 с. Волошки Рівненського району Рівненської області.

З надією дивимося в майбутнє. Впевнені, що сьогодні до нас крокують такі ж трудолюбиві, відкриті, усміхнені, завзяті абітурієнти, що мають бажання опанувати непросту, але цікаву та вкрай необхідну державі професію.

 

Руслан ЯНЧУК,
кафедра геодезії та картографії

Читайте нас також: 

                

 

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування