День винахідника і раціоналізатора

Щорічно в третю суботу вересня в Україні відзначають День винахідника і раціоналізатора. Наш заклад є одним з технічних ЗВО, які мають неабиякий багаж винахідницьких здобутків.

Лише за останніх три роки завдяки нашим талановитим та працьовитим науковцям університет одержав 141 патент на корисну модель та 2 на винахід. Також Сектором інноваційної діяльності та трансферу технологій було підготовлено заявки на реєстрацію логотипів НУВГП та одержано два Свідоцтва на знак для товарів і послуг.

Наші винахідники беруть активну участь у підготовці інноваційних проектів для участі у різних конкурсах інновацій. Неодноразово команди НУВГП брали участь у конкурсі інноваційних проектів на Всеукраїнському фестивалі інновацій та ставали його призерами. Також науковці активно долучаються до різних акселераційних та інкубаційних програм, здобуваючи навики з інноваційного та проектного менеджменту. За останніх два роки сертифікати про підвищення кваліфікації  отримали 19 викладачів університету. Переважно це такі міжнародні програми, як The Global Cleantech Innovation Programme (GCIP/UNIDO), Creative Spark (BRITISH COUNCIL), мережа академічних стартап-інкубаторів YEP, програма підтримки інноваційного підприємництва в агропродовольчій галузі EIT Food Seedbed 2021.

Щодо участі у регіональних конкурсах інноваційних проектів, то за останніх два роки університет активно подає заявки на конкурс проектів ДФРР. Так, було підготовлено та подано 4 проекти, 2 з яких набрали більше 30% голосів і вийшли у 2 тур відбору. На конкурс проектів до Стратегії розвитку м. Рівне було подано 3 проекти, 2 з яких отримали підтримку.

В університеті працює інноваційний підрозділ Інжинірингова лабораторія «НООСФЕРА». Стартап команди з ІТ-напряму активно беруть участь в інкубаційних програмах, конкурсах стартапів та завойовують призові місця.  

У 2021 році до Дня науки було проведено університетський конкурс студентських стартапів Cool Idea, де свої ідеї представили 5 команд з ННІП, ННІАКОТ, ННІОЗ та ННІБА.

У 2020-2021 н.р. в навчальний процес впроваджено практичний курс «Інноваційне підприємництво та управління стартап-проектами» в межах пілотного проекту «Підприємницький університет» (МОН України та ГО «Платформа інноваційного партнерства» (YEP™). 19 студентів прослухали курс. 4 стартап-команди представили свої стартапи на конкурсний відбір. Одна команда увійшла в ТОП-8 учасників фіналу.

Щорічно до Дня винахідника і раціоналізатора в університеті проводиться конкурс досягнень у сфері інноваційної діяльності науково-педагогічних працівників та кафедр університету. Переможці обираються за двома номінаціями: «Краща кафедра» та «Кращий винахідник».

За період вересень 2020 – серпень 2021 років університетом було подано 31 заявку на корисні моделі та винаходи в державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності». На ім’я університету отримано 38 патентів на корисну модель, 1 патент на винахід, 1 патент отримано зі студентами-співавторами. Основними напрямами запатентованих розробок є:

  • машинна інженерія, обладнання сільськогосподарських машин, вітроенергетика (винахідники - Серілко Л.С., Серілко Д.Л., Стрілець О.Р., Лук’янчук О.П., Кравець С.В., Рокочинський А.М. та ін.);
  • гідротехнічне будівництво та водна інженерія (винахідник Гурин В.А.);
  • технології виготовлення будівельних виробів (винахідники: Дворкін Л.Й., Бордюженко О.М. та ін.);
  • очистка ґрунтових вод (винахідники: Трач Ю.П., Мельничук В.Г. та ін.);
  • очищення технологічних вод підприємств (винахідники: Гаращенко В.І., Гаращенко О.В., Стадник А.П. та ін.).

Науково-педагогічні працівники взяли участь у 3-х конкурсах інноваційних проектів, у 3-х тренінгових програмах з інноваційного підприємництва, організували 8 студентських стартап-команд для участі у  конкурсах стартапів.

Переможцями в номінації «Краща кафедра» стали:

- кафедра теоретичної механіки, інженерної графіки та машинознавства (перше місце);

- кафедра будівельних, дорожніх, меліоративних, сільськогосподарських машин та обладнання (друге місце);

- кафедра  гідроінформатики (третє місце).   

У номінації «Кращий винахідник» перемогу здобув Серілко Леонід Степанович, доцент кафедри теоретичної механіки, інженерної графіки та машинознавства. Леонід Степанович протягом вказаного періоду подав 3 заявки на корисну модель, одержав 3 патенти, взяв участь в тренінговій програмі акселерації та 2-х конкурсах інноваційних проектів, в одному з яких посів 2 місце, підготував студентську команду для участі  у конкурсі стартапів.

 

Пишаємося здобутками наших колег та креативних студентів. Щиро зичимо вам незгасаючої енергії та натхнення для творчості, нових ідей, їх успішної реалізації та здійснення всіх ваших найамбітніших планів, задумів і мрій!

 

З Днем винахідника та раціоналізатора!!!  

 

                                              Центр інноваційної діяльності та трансферу технологій

Читайте нас також: 

                

 

 

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування