Cтуденти ННІАЗ долучились до вшанування пам’яті жертв Голодомору

Студенти першого курсу спеціальностей «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» Драганчук Артем, Цермолонська Аліна та Мороз Карина виступили з доповідями на онлайн-засіданні філософського кіноклубу «Catharsis», приуроченому до Дня пам’яті жертв Голодомору.

Керівник кіноклубу, доцент кафедри філософії Мельничук Максим Святославович, у процесі обговорення української кінострічки «Голод 33» відзначив широкоформатність міркувань першокурсників ННІАЗ та глибину їх суджень. Адже можна впевнено сказати, що Голодомор є корінням війни на сході України. 

Варто підкреслити, що сучасний світ переживає глибинні гуманітарні трансформації, серед яких проблеми збереження національної пам’яті набувають особливої актуальності. 88 років віддаляють нас від Голодомору – масштабної гуманітарної катастрофи початку 1930-х рр., жертвами якої стали мільйони людей. Потреба звертатися до минулого, вести з ним постійний діалог притаманна кожному цивілізованому соціуму. Проте минуле (пам’ять) постійно опосередковується теперішнім, так би мовити, пристосовується до нього. Небайдужість до минулого, збереження родинної пам’яті, популяризація історичних знань – важливі компоненти виховання громадянських почуттів, які перетворюють населення на народ та формують історичну свідомість.

Пам’ять - канал передачі історичного досвіду і чинник формування національної ідентичності. Але пам’ять спроможна бути такою лише за наявності у суспільстві основоположних цінностей. Коли ж у соціумі гостро стикаються різноспрямовані інтереси і вирують політичні пристрасті, репрезентація минулого здатна перетворитися на небезпечне знаряддя маніпулювання масовою свідомістю. Тому досить важливими для молоді є історичні фільми, які візуалізують пам’ять, так би мовити, фіксують її, і  не дають можливості маніпулювати нею у майбутньому.

Маргарита ЯКОВИШИНА,
кафедра туризму та готельно-ресторанної справи


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування