Чергова публікація в міжнародному журналі

Нещодавно у рейтинговому американському журналі JOM видавництва Springer Nature працівники кафедри хімії та фізики опублікували наукову статтю «Synthesis, Thermodynamic Properties, and Structural Characteristics of Multicomponent Compounds in the Ag–Ni–Sn–S System» (Синтез, термодинамічні властивості та структурні характеристики багатоелементних сполук системи Ag–Ni–Sn–S).

JOM – це технічний рецензований журнал, присвячений дослідженню багатьох аспектів матеріалів, науки і техніки, який публікує The Minerals, Metals & Materials Society (TMS). TMS – це професійна асоціація, яка об’єднує вчених та інженерів з усього світу в галузі мінералів, металів і матеріалів, що працюють як у промисловості так і наукових установах. За класифікацією Scimago Journal & Country Rank, журнал має квартиль Q1, індекс Гірша (h-індекс) дорівнює 117, Impact Factor 2.597 та індексується міжнародною наукометричною БД SCOPUS. Журнал виходить друком щомісячно, а тематика представлених досліджень охоплює різні аспекти матеріалознавства та інженерії багатофункціональних матеріалів.

Наукова публікація є результатом співпраці працівників НУВГП (проф. Микола Мороз та ст. викладач Оксана Мисіна) та вчених як з українських (Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний університет «Львівська політехніка»), так і закордонного (Åbo Akademi University, Фінляндія) закладів вищої освіти. Синтез багатоелементних сполук, виготовлення електрохімічних комірок та визначення їх електрорушійних сил здійснено у науково-дослідній фізико-технологічній лабораторії напівпровідникового матеріалознавства НУВГП. Представлені результати є достовірними, оскільки отримані з використанням широкого спектру методів досліджень: диференційного термічного аналізу, Х-променевого фазового аналізу, скануючої електронної мікроскопії, енергодисперсійного Х-променевого аналізу, методу вимірювання електрорушійної сили, теорії функціоналу густини, термодинамічного аналізу.

Тематика статті присвячена вирішенню актуальних задач сучасного напівпровідникового матеріалознавства. А саме: синтезу нових сполук, побудові фазових діаграм стану, вивченню й аналізу термодинамічних властивостей багатоелементної системи. Прикладна сторона досліджень пов’язана з тим, що матеріали на основі складних халькогенідів та халькогалогенідів є перспективними для практичного використання в термоелектричних перетворювачах енергії, приладах нелінійної оптики, у спінтроніці, медицині тощо. Частина срібловмісних халькогенідних та халькогалогенідних сплавів виявляє значну іонну провідність і можуть бути використані як матеріали нових ефективних твердотільних паливних елементів, сучасних електродних матеріалів, функціональних датчиків тощо. Зокрема, автори публікації методом ЕРС встановили рівноважний фазовий склад та здійснили поділ концентраційного простору системи Ag–Ni–Sn–S в частині SnS–SnS2–NiS2–NiS–Ag2S–SnS за T<600 K та вперше розрахували значення основних термодинамічних функцій (енергій Ґіббса, ентальпій утворення та ентропій) сполук Ni3S4, AgNiS2, Ag2NiS2, Ag2NiSnS4 та Ag2NiSn3S8 в стандартному стані. Синтезовано нову модифікацію сполуки Ag2NiSn3S8 та визначено її структурні характеристики.

Ознайомитись із змістом статті можна за посиланням.

Інформацію надано
кафедрою хімії та фізики


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування