Без бар’єрів: реабілітація людей з інвалідністю

До Міжнародного дня людей з інвалідністю, який відзначається 3 грудня, в навчально-науковому інституті охорони здоров’я НУВГП відбувся круглий стіл під назвою «День надії». До заходу долучилися студенти, викладачі та практикуючі реабілітологи.

«Під час війни в спеціалізованих закладах Рівненщини реабілітацію дітей та військових не зупиняли. Щодня надають таку важливу послугу пацієнтам, адже це безперервний процес. Окрім того, таких людей, на жаль,  збільшуватиметься. Тому дуже важливо примножити практиків-реабілітологів. Необхідно розширяти об’єкти бар’єрності, адже через війну людей з інвалідністю побільшає», – наголосила доцент кафедри фізичної терапії, ерготерапії НУВГП, кандидат наук з фізичного виховання і спорту Ольга Нагорна.

Випускниця інституту, а нині практикуючий фізичний терапевт Рівненського обласного спеціалізованого будинку дитини Ольга Кравчук зауважила, що обрана нею професія дедалі стає більш пріоритетною. Багато людей, які мають інвалідність, завдяки правильній та комплексній підтримці цілком соціалізуються. Реабілітація – система заходів, яка компенсує порушені або втрачені функції організму, усуває обмеження в життєдіяльності людини.

«Основною метою діяльності нашого закладу є комплексна реабілітація осіб та дітей з інвалідністю з порушенням опорно-рухового апарату. Звертаємо особливу увагу також на засвоєння ними набутих знань, умінь, навичок. Реабілітація – це безперервний процес, який може тривати інколи впродовж життя. Знання, які здобувають в центрі, важливі, адже вони лікують подекуди не лише тіло, а й душу», – резюмувала ерготерапевт, студентка ННІОЗ Рівненського реабілітаційного центру «Абіліс» Юлія Мельник.

Завідувач кафедри медико-біологічних дисциплін Сергій Гуцман зазначив, що нещодавно Урядом внесено зміни до порядку здійснення реабілітаційних заходів. Відтак розширено перелік категорій осіб, яким можуть відповідно до ЗУ «Про реабілітацію осіб з інвалідністю» надаватись реабілітаційні послуги. Визначено та оптимізовано перелік необхідних документів для направлення на реабілітацію. Окрім того, продовжується впроваджуватися інклюзивна освіта в закладах освіти.

Насамкінець заходу яскравим прикладом підтвердження усіх висловів виступаючих стали здобутки першокурсника Костянтина Михасюка, який входить до Паралімпійської збірної області з плавання. Спортсмен неодноразово брав участь у змаганнях та ставав призером.

Сергій ГУЦМАН,
кафедра медико-біологічних дисциплін

 


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування