Аналіз наслідків руйнування Каховської ГЕС

Гідроенергетичний об’єкт «Каховська ГЕС» є найнижчою (за течією ріки) станцією Дніпровського каскаду гідростанцій. До складу об’єкта входять такі основні споруди:

  • правобережна земляна гребля;
  • руслова земляна гребля;
  • водозливна бетонна гребля (28 водозливних отворів, 12х9 м);
  • будівля ГЕС (Nу=329 МВт, 6 агрегатів, турбіни ПЛ, Hрозр=15,4 м);
  • земляна вставка між будівлею ГЕС і судноплавним шлюзом;
  • адміністративний корпус;
  • судноплавний шлюз (однокамерний);
  • лівобережна земляна гребля.

Загальна довжина напірного фронту гідровузла становить 20 км.

06 червня 2023 р. о 0250  російські загарбники зруйнували на Каховській ГЕС будівлю електростанції, 16 прогонів водозливної греблі, вставку із земляної греблі між будівлею ГЕС і судноплавним шлюзом та адміністративний корпус. Руйнування відбулося на значній довжині водонапірного фронту. Станом на 1200  06 червня 2023 р. падіння рівня води у водосховищі становило 16 см/год. Істотні затоплення відбулися у нижньому б’єфі гідроелектростанції. Затоплення земель та населених пунктів продовжується. Необхідно підкреслити, що руйнувань земляних гребель Каховської ГЕС не виявлено (крім земляної вставки між будівлею ГЕС та судноплавним шлюзом).

Інформацію про затоплення територій у нижньому б’єфі Каховської ГЕС можна охарактеризувати таким чином.

Станом на ранок 8 червня 2023р

  1. Вода може затопити до 80 населених пунктів, зокрема місто Херсон.
  2. Після підриву окупантами дамби Каховської ГЕС станом на сьогоднішній ранок 08.06.2023р. середній рівень підтоплення в Херсонській області складає 5,61 м. Евакуація людей із зони катастрофи продовжується. Найскладніша ситуація спостерігається в Херсонській області: станом на ранок 8 червня 2023р. в регіоні затоплено близько 600 квадратних кілометрів, з них 32% - правобережжя та 68% - лівий берег.

З підтоплених територій Херсонської області евакуйовано 2339 осіб, із них 120 дітей.

  1. Продовжуються роботи з надання допомоги постраждалим внаслідок підтоплення мікрорайону Корабел. За словами свідків, що перебувають біля площі Корабельної, з вечора

(08.06.2023) фіксувався незначний підйом води, до 10 сантиметрів.

  1. Свіжу інформацію опублікували й в ДСНС. За попередніми даними рятувальників, всього підтоплено 20 населених пунктів та 2 629 будинків на правому березі р. Дніпро.
  2. "Велика вода" дісталася і Миколаївської області, зокрема Снігурівської громади, дерівень води на сьогоднішній ранок піднявся на 5,5 метрів, в середньому вода щогодини підіймається на 12 см. Наразі підтоплено 11 населених пунктів, включаючи саму Снігурівку. За словами очільника Снігурівської МВА Івана Кухти, вода дісталася вже до 148 будинків, хоча лише вчора їх кількість сягала 6. Евакуйовано 289 людей. Крім того, в громаді затоплено вже чотири мости: підтоплена пішохідна переправа біля Галаганівки, зруйновано міст на Єлизаветівку, також під водою знаходяться нещодавно зведені Василівський та Нововасилівський мости, тож проїзд по них неможливий", - розповів Кухта.
  3. Тим часом у Миколаєві на ранок 08.06.23 фіксують загальне підняття рівня води в акваторії міста склало 97 см. Станом на11:00 в Миколаєві загальне підняття рівня води вже на 101 см. Станом на 21:00 рівень води в акваторії Миколаєва піднявся на 1 см, Загальна цифра - на рівні 104 см.

Станом на вечір 08.06.2023

  1. Станом на вечір 8 червня 2023 рівень води в Каховському водосховищі опустився до 12,5 м, що нижче за так звану мертву точку в 12,7 м, до якої ще можливий водозабір.
  2. Станом на 22-00 Олешки затоплені на 90%. За останніми даними, рівень води піднявся на 2-4 метри. Вода продовжує прибувати. Уже відомо про 9 загиблих. Люди й далі чекають на евакуацію на дахах. Окупаційна влада їм ніяк не допомагає. 
  3. У Херсонській області станом на вечір 8 червня із зони підтоплення вдалося евакуювати вже 2339 людей, 120 з них – діти. На правобережжі Херсонщини внаслідок викликаного підривом Каховської ГЕС затоплення пошкоджено 2629 будинків у 20 населених пунктах, найбільше - у Херсонському районі.
  4. З моменту аварії рівень води в Дніпрі підвищивсямайже на шість метрів, підтоплені 2629 житлових будинків у 20 населених пунктах в правобережної Херсонщини. Евакуація у місті триває.
  5. У Голій Пристані затоплено196 житлових будинків. Рівень води продовжує зростати щогодини. Російські військові виганяють власників двоповерхових будинків у Голій Пристані на Херсонщині та облаштовуютьна їх дахах вогневі позиції.
  6. Спостерігаєтьсяпідняття рівня води у річці Інгулець. Підтоплений міст між Бобровим Кутом та Заповітом Калинівської територіальної громади. У Тягинці затоплені два мости, шість вулиць, 73 житлових будинки та 15 частково. У Бургунці — шість осель. В Одрадокам’янці частково підтоплене кладовище та вісім будинків. Між Ольгівкою та Львовим рух неможливий.

Станом на ранок 09.06.2023

  1. Затоплено 3624 домівки у 32 населених пунктах Херсонщини. Евакуйовано 2352 людини і близько 550 тварин.
  2. На Херсонщині затоплення йде на спад: на ранок 09.06.23 рівень води знизився до 5,38 метра. Рівень води на Херсонщині впав за добу на 20 см (про це повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін).
  3. У середньому по правобережжю вода тримається на позначці 5,38 (метра – ред.), по Херсону – 5,35. Вже бачимо, що на 20 сантиметрів за ніч вода впала", – сказав очільник області Олександр Прокудін у відеозверненні.

Ситуацію із затопленнями сільськогосподарських земель та негативними наслідками такого затоплення можна описати таким чином.

За інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України за попередніми оцінками, внаслідок терористичного акту росіянами на Каховській ГЕС, на Херсонщині затоплено орієнтовно 10 тисяч га сільськогосподарських земель на правобережжі. А також в декілька разів більше на лівому березі області, який зараз перебуває під окупацією. Крім того, техногенна катастрофа зупинила водопостачання 31 системи зрошення полів Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей. У 2021 році ці системи забезпечували зрошення на 584 тис. га з яких збирали близько 4 млн. т зернових і олійних культур, на суму близько 1,5 млрд. доларів. У 2023 році на правому березі Дніпра  працюють лише 13 зрошувальних систем. Терористичний акт на Каховській ГЕС фактично залишив без джерела води 94% зрошувальних систем в Херсонській, 74% – в Запорізькій та 30% – в Дніпропетровській областях. Знищення Каховської ГЕС призведе до того, що поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі. Без Каховського водосховища постраждають не лише аграрії та водокористувачі, а й джерела питного водопостачання населених пунктів.

Негативні наслідки знищення Каховської ГЕС також будуть і для рибного господарства. Вже фіксується загибель риб, як молоді так і дорослих особин. Щойно закінчився період нересту і внаслідок падіння рівня води ікра висохне на змілілих ділянках. Внаслідок знищення Каховської ГЕС збитки для рибної галузі  від загибелі лише дорослих особин можуть сягнути 95 тис.т або близько 4 млрд. грн. Всього, за попередніми розрахунками, збитки від загибелі усіх біоресурсів складуть до 10,5 млрд. грн. Руйнування Каховської ГЕС і шкода, яка завдана цим довкіллю, є  найбільшим екоцидом з початку вторгнення росії в Україну.

 

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

  1. Наразі немає загрози стабільній роботі Об’єднаної енергетичної системи України внаслідок руйнування Каховської ГЕС.
  2. Подача води в Каховську зрошувальну систему та Північно-Кримський канал для зрошення земель є неможливою.
  3. Екологічна безпека навколишнього середовища істотно порушена як у нижньому, так і верхньому б’єфах Каховської ГЕС.
  4. Повоєнна відбудова Каховської ГЕС є необхідною і можливою.
  5. Зважаючи на величезні катастрофічні руйнування, викликані підривом Каховської ГЕС, які вплинуть на весь південний регіон та Україну в цілому, необхідно вже передбачити підготовку достатньої кількості фахівців гідротехнічного і гідроенергетичного профілів.
  6. Подальшу роботу з відновлення зруйнованих споруд та забезпечення надійної роботи галузей господарства необхідно здійснювати у тісній координації відповідних міністерств, відомств, організацій країни.
  7. Національний університет водного господарства та природокористування готовий долучитись до виконані, відповідних робіт гідротехнічного, гідроенергетичного, водопостачального, екологічного та інших водних напрямків для відновлення Каховського гідровузла.

Олександр Рябенко,
кафедра гідроенергетики, теплоенергетики та гідравлічних споруд


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування