Як впровадити штучний інтелект в університеті

В конференц-залі НУВГП відбувся круглий стіл «Цифрова трансформація університету в контексті розвитку штучного інтелекту». Спікером заходу був  Олександр Краковецький. Олександр - співзасновник та керівник компанії з розробки програмного забезпечення DevRain, яка є партнером компанії Microsoft, а також співзасновником та технічним керівником соціального стартапу Донор UA –  найбільшої в Україні платформи для донорів крові.

Олександр закінчив Вінницький національний технічний університет, де отримав науковий ступінь кандидата технічних наук за спеціальністю «Інформаційні технології». Розпочав роботу з розробника і дійшов до архітектора програмного забезпечення. Спеціалізується на розробці автоматизованих систем управління та є визнаним міжнародним експертом у галузі штучного інтелекту.

Основний меседж зустрічі  –  як  впровадити і правильно використовувати ChatGPT в освіті, зокрема в університеті.

З лютого 2023 р. в Україні почав працювати ChatGPT – штучний інтелект, створений компанією OpenAI на основі архітектури GPT-3.5. Він може надавати відповіді на різноманітні запитання, допомагати вирішувати завдання та надавати інформацію на різні теми, генерувати текст, робити розрахунки, надавати пояснення, допомагати з навчанням і багато чим іншим. Зараз цей інструмент широко використовується в різних сферах життя. 

«Використання ШІ в освіті відкриває як нові можливості для усіх учасників освітнього процесу, так і ставить  перед ними  виклики та  загрози. Водночас штучний інтелект – чудовий інструмент, який може допомогти стати університету більш інноваційним,  дозволить зекономити значний обсяг  часу викладача і студента,  використати його більш ефективно, адже навчальний процес значно відстає від сучасних технологій. Головне – етично використовувати ChatGPT  та  бути відповідальним за фінальні результати, ставитися до нього, як до інструмента, яким потрібно  користуватися правильно, впроваджувати політику  використання,  пам’ятати про академічні стандарти.

Зараз ми працюємо над матрицею, щоб всі розуміли,  як працює штучний інтелект в освіті.

«Так, впровадження  ChatGPT в університеті варто розпочати з організаційної трансформації, опрацювати тексти без «нормативки», підписати і обробити дані, надати їм еталонний формат. Далі робимо навчальну ідеалізовану матрицю, з розумінням концепції обробки даних, Prompt engineering , з інструментами, які потрібно знати і вміти їх використовувати, наступний рівень – корпоративний, за ним – рольовий з  проєктним  менеджером, розробником, викладачем, керівником компанії, і  найвищий рівень –  індустрія», – говорить Олександр Краковецький.

Використання ChatGPT неформально заборонено, адже ставить під сумнів усю українську освітню систему. Офіційно ця заборона поки не прописана у методичках чи положеннях про академічну доброчесність.  І  наразі не існує інструмента, який  би  розпізнав,  ким написаний текст: людиною, чи штучним інтелектом.  Проте  своїми особистими лайфхаками щодо цього Олександр на обговоренні все ж таки поділився.

Тепер технології штучного інтелекту стають частиною сучасної освіти. З цим треба змиритися і продовжувати працювати. З технологіями ШІ , напевно, немає сенсу боротися, адже вдосконалюючи цей сервіс, на противагу йому будуть  розроблятися інші. З іншого боку,  використання таких інструментів, як штучний інтелект, дозволить стати студентам  більш конкурентоспроможними та отримати  доступ до ширшого кола знань, вирішувати складніші задачі, розвивати критичне мислення, аналітику, креативність. А викладачів позбавить певної технічної рутинної роботи та вивільнить час.

«Штучний інтелект – це не ще одна технологія, які щороку народжуються і помирають десятками. Це фундаментальна зміна парадигми, яка дуже скоро стане commodity», – зазначив Олександр Краковецький.

Більше фото в Facebook

Наталія ПАРХОМЧУК,
відділ зв’язків із громадськістю


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

 

 

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування