Співпраця НУВГП з громадами

Навесні 2023 року, для вирішення викликів, які постали перед країною та українським суспільством після повномасштабного вторгнення росії, було засновано Альянс українських університетів.

До спільноти, окрім Національного університету водного господарства та природокористування, увійшли Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний технічний університет “Дніпровська політехніка”, Сумський державний університет, Український католицький університет і Київська школа економіки.

Свою спільну роботу Альянс розпочав пілотним проєктом співпраці експертів з університетів із територіальними громадами задля відбудови України, а університети-учасники стали платформою для об’єднання зусиль державного і приватного секторів для подальшого відновлення країни.

Громади різних регіонів України перебувають у різних фінансово-економічних станах, перед ними постають різні виклики, залежно від наближення до лінії фронту. Саме для їх розв’язання Альянс українських університетів за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” провів дослідження у дванадцяти вибраних громадах, кожна з яких має свій досвід. Для дослідження були обрані громади як тилових регіонів - Івано-Франківська, Львівська та Рівненська області, так і прифронтові зони та громади, що були деокуповані - Чернігівська, Сумська, Харківська, Дніпропетровська області. Така радикальна відмінність дозволяє побачити ширшу та точнішу картину викликів, з якими стикаються різні регіони України. Особливу увагу було приділено виявленню конкретних потреб громад у трьох ключових напрямах: стійкість, розвиток та відновлення. Моделі співпраці між університетами та громадами в межах пілотного проєкту будуть інтегровані в стратегічні плани університетів-виконавців проєкту та просуватимуться об’єднанням для впровадження в інших закладах вищої освіти, які поступово долучатимуться до Альянсу.Методологія дослідження розроблена у листопаді-січні 2023-2024 року спільними зусиллями представників Альянсу українських університетів в межах проєкту “Посилення спроможності громад для відбудови через пілотування їхньої взаємодії з університетами” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Вже у лютому-квітні 2024 року дослідницькими командами університетів Альянсу було зібрано та опрацьовано широкий спектр даних, у тому числі статистичні показники та індивідуальні звіти кожної громади. Основні напрями дослідження, як йшлося вище, стосувалися стійкості, розвитку та відновлення громад. Стійкість означала готовність громад до надзвичайних ситуацій, включаючи ракетні обстріли та інші кризові ситуації, розвиток базувався на підвищенні якості та доступності основних послуг, зокрема, освіти та охорони здоров’я, особливо для вразливих груп населення, а відновлення стосувалося відбудови пошкодженої інфраструктури та створення умов для повернення мешканців і бізнесу.

Логічно, що в межах проєкту дослідження громад Рівненської області лягли на плечі фахівців Національного університету водного господарства та природокористування.

Для визначення пріоритету експерти отримали оцінку поточної ситуації від керівництва та працівників органу місцевого самоврядування, мешканців громади, представників бізнесу, представників активних мешканців та представників громадських організацій. За кожним напрямом/ціллю (окрім відновлення) кожна група дає оцінку. Для кожної групи розрахунок оцінки відбувався за окремою методологією.

Обидві територіальні громади вважаються тиловими, але знаходяться на відстані 25-50 км від Білоруського кордону, що має свій вплив. Однією із найбільших проблем, до того ж спільною, виявився брак кваліфікованих спеціалістів та значний вплив війни на місцевий бізнес. Також є питання щодо стану та розвитку інфраструктури, а саме проблеми з транспортним сполученням, зношеністю дорожнього покриття. Стан теплових та водопровідно-каналізаційних мереж, систем очистки води тощо значною мірою є недостатньо задовільним, потребує модернізації.

Що ж до потреб, то в результаті аналізу дослідницька команда визначила найбільш критичну ціль для детальнішого аналізу потреб – це стійкість. Мешканці громад потребують бути готовими до надзвичайних ситуацій, мати забезпечення безперервності базових послуг, а також наполягають на потребі розвитку: підвищення якості та доступності послуг, особливо у сфері охорони здоров'я та соціальних послуг для вразливих груп населення, підвищення доступності та якості медичних та соціальних послуг, особливо для вразливих груп населення.

В межах проєкту передбачено 6 тренінгових навчань фахівців ОМС, три з них вже відбулися. Як зазначили присутні спеціалісти, вони були дуже цікавими та корисними, про що свідчить декілька підготовлених ними проєктів з розвитку громад.

Щодо співпраці громад із НУВГП, то домовилися про низку консультацій фахівців університету щодо супроводу проєктних пропозицій громад, а також консультування щодо екологічних, енергетичних, водних питань, розробки стратегій та підвищення кваліфікації працівників. Окремий блок співпраці - питання реінтеграції ветеранів та ВПО.

Із повним узагальнюючим звітом Альянсу українських університетів з дослідження потреб 12 громад можна ознайомитися.

Зі звітами громад Рівненщини – Березнівської та Вараської можна ознайомитися нижче в доданих файлах.

Проєкт реалізовується Альянсом українських університетів за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Інформаційний партнер – Освіта.uа.

Університети члени Альянсу: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Київська Школа Економіки, Національний університет водного господарства та природокористування, НТУ "Дніпровська політехніка", Сумський державний університет, Український католицький університет.

Наталія ПАРХОМЧУК,
відділ зв’язків із громадськістю


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування