Результати міжнародного проєкту

Відбувся підсумковий моніторинг грантового проєкту «Розвиток органічного ягідництва в об’єднаних територіальних громадах», який було реалізовано за підтримки Швейцарії в рамках програми «Органічна торгівля заради розвитку в Східній Європі» (OT4D), що впроваджується IFOAM – Organics International у партнерстві з HELVETAS Swiss Intercooperation та Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія).

Проєкт було реалізовано протягом 2023-2024 років консорціумом у складі «Органік Лайф» (Німеччина), «РСН Трейд» (Україна),  Національним університетом водного господарства та природокористування (НУВГП), Привільненським ліцеєм на території Корецької, Гощанської, Острозької та Привільненської громад.

Мета проєкту – об’єднати громади Рівненщини, освітян, науковців, агровиробників навколо ідеї впровадження технологій органічного сільського господарства.

В реалізації проєкту від НУВГП взяли участь викладачі кафедри агрохімії, ґрунтознавства та землеробства ім. С. Т. Вознюка.

В рамках проєкту було реалізовано цілу низку активностей, пов’язаних з поширенням знань про органічне агровиробництво. Зокрема, розроблено курс з органічного ягідництва, проведено теоретичне та практичне навчання для фермерів і зацікавлених представників громад в розвитку органічного ягідництва. Учасники навчального курсу отримали саджанці органічної малини для вирощування на власних ділянках.  Закладено навчально-дослідну ділянку з вирощування сільськогосподарських культур за органічною технологією. Створено гурток з екологічного землеробства. Налагоджено співпрацю Привільненського ліцею і Національного університету водного господарства та природокористування в напрямі профільної освіти та наукового супроводу демо-поля.

Важливими складовими, які дозволили об’єднати теорію і практику, навчання і науку, навчальні заклади і бізнес, стали закуплені в рамках проєкту мінітрактор та мобільна лабораторія LASA AGRO 1900,  яка забезпечує можливість проведення високоточних експрес-аналізів ґрунту, води безпосередньо в місці вирощування рослин, а також облаштування аудиторії органічного землеробства в Національному університеті водного господарства та природокористування.

В рамках проєкту «Розвиток органічного ягідництва в територіальних громадах Рівненської області» було сертифіковано 15 га в Острозькому районі, які зайняті під вирощування органічної малини. Завдяки проєкту також з’явилась можливість будівництва цеху швидкої заморозки ягід.

Цікавий проєктний досвід співпраці бізнесу, територіальних громад, освіти і науки стане основою наступних спільних проєктів.

Алла КУЧЕРОВА,
кафедра агрохімії, ґрунтознавства
та землеробства ім. С. Т. Вознюка


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування