Про гідроенергетику та розвиток регіонів

11-12 вересня 2024 р. було проведено 10-у Міжнародну конференцію «Розвиток гідроенергетики в гірських районах, як основа подальшого розвитку регіонів. Досвід країн Європейського Союзу для України» за ініціативи і організації Громадської спілки «Асоціація «Гідроенергетика України» та при підтримці Офісу Президента України, Міністерства енергетики України і Закарпатської обласної державної адміністрації в с. Кам’яниця Закарпатської області.

У роботі конференції брали участь представники державних установ та інститутів України, члени Асоціації «Гідроенергетика України, інших громадських організацій, закладів вищої освіти та підприємств України, зарубіжних асоціацій і компаній з ряду країн Європейського Союзу, Австрії, Норвегії, Республіки Польща та їхніх представництв в Україні й відповідних регіональних представництв банків і фондів зі Сполучених Штатів Америки. Також активну участь в роботі конференції взяли представники кафедри гідроенергетики, теплоенергетики та гідравлічних машин, гідротехнічного будівництва та гідравліки НУВГП на чолі із директором навчально-наукового інституту енергетики, автоматики та водного господарства Андрієм Сафоником.

Учасники конференції заслухали доповіді з питань сучасного стану гідроенергетики та Об’єднаної енергетичної системи в Україні, можливостей розвитку регіональної розподіленої генерації в Карпатському регіоні України з пріоритетним використанням чистої енергії та відновлюваних джерел на основі будівництва гідроелектростанцій і гідроакумулюючих електростанцій, малої та середньої потужності, досвіду ряду Європейських країн в освоєнні гідроенергетичного потенціалу гірських річок і розвитку економіки відповідних регіонів цих країн та проблем і перспектив розвитку громад у гірських районах Карпатської України.

Агресивна повномасштабна війна проти України, яку веде російська федерація, має на меті, окрім прямого і неприкритого геноциду народу України, ще й руйнацію як окремих об’єктів енергетики країни, так і всієї Об’єднаної енергетичної системи України. Саме зараз на часі думати про відновлення ОЕС зі зміною її конфігурації в умовах прискореного розвитку відновлюваних джерел енергії, включаючи малу гідроенергетику, з переходом від суто централізованої до поступово децентралізованої, більш гнучкої та стійкої до воєнних конфліктів системи, основу якої будуть складати об’єкти регіональної розподіленої генерації. Для вирішення цих задач необхідна підготовка висококваліфікованих спеціалістів гідроенергетиків, гідротехніків та енергетиків, що є безпосередньою задачею нашого університету.

Андрій САФОНИК,
навчально-наукового інститут енергетики, автоматики та водного господарства


Читайте нас також у соціальних мережах:

Схожі новини за тематикою

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, mail@nuwm.edu.ua

Контакти

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

mail@nuwm.edu.ua

Контакти

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування