Відбулась підсумкова конференція Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт "Технології захисту навколишнього середовища"

Згідно наказу МОН України № 1457 від 24.11.2020 р. «Про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2020/2021 навчальному році», Національний університет водного господарства та природокористування призначено базовим навчальним закладом з проведення ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузі знань 18 –  Виробництво та технології, спеціальність 183 «Технології захисту навколишнього середовища».

До складу оргкомітету конкурсу увійшли науково-педагогічні працівники кафедри екології, технології захисту навколишнього середовища та лісового господарства.

Всього, для участі в конкурсі надійшла 91 студентська наукова робота з 34 закладів вищої освіти України. В ході першого етапу ІІ туру відбувалось рецензування, яке здійснювали  ведучі фахівці-науковці в галузі «Виробництво і технології», а також інших галузей наук, суміжних з питаннями технологій захисту навколишнього середовища. За підсумками рецензування обирались роботи з найвищим рейтингом оцінювання. Студенти-автори цих робіт були запрошені на підсумкову науково-практичну конференцію, що проходила 20-22 квітня 2021 р. на базі нашого університету в режимі відео-конференції, за підтримки сектору наукової роботи студентів,  інформаційно-обчислювального центру  та відділу зв’язків із громадськістю НУВГП.  

У церемонії відкриття конференції першим з вітальним словом до учасників звернувся голова галузевої комісії конкурсу - доктор сільськогосподарських наук, професор, ректор Національного університету водного господарства та природокористування Віктор Мошинський. Він зауважив, що напрямок досліджень, який обрали студенти є сьогодні в пріоритеті наукової спільноти, оскільки збереження та захист навколишнього середовища є запорукою розвитку цивілізованого суспільства. «Учасників конкурсу впевнено можна вважати представниками еліти українського студентства, адже їх активна позиція гарантує формування висококласного фахівця і зрештою веде до прогресу нашої країни» - підкреслив голова комісії.

Заступник голови галузевої комісії – доктор економічних наук, професор, проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків НУВГП Наталія Савіна висловила свої теплі вітання учасникам конференції. Згадавши свій студентський досвід участі в різноманітних наукових заходах, вона підкреслила значимість цих подій у становленні особистості та поповнення скарбниць наукових здобутків своєї «альма матер».

Від імені Міністерства освіти і науки України привітала присутніх відповідальний секретар оргкомітету з проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Наталія Михайленко. Вона підкреслила, що метою проведення студентських наукових конкурсів, як невід’ємної складової наукової діяльності вищої школи, є підготовка висококваліфікованих фахівців для різних галузей, здатних поповнювати свої знання упродовж усього життя, презентувати свої здобутки, збагачувати свій інтелектуальний потенціал та бути конкурентоспроможними на ринку праці. Гостя подякувала керівникам наукових робіт, керівництву Національного університету водного господарства та природокористування, членам галузевої конкурсної комісії та організаторам за докладені зусилля, ентузіазм та відповідальність у непростих умовах підготовки та проведення конкурсу, з огляду карантинних обмежень.

Звернення до учасників конференції доктора сільськогосподарських наук, професора, завідувача кафедри екології, технології захисту навколишнього середовища та лісового господарства, засновника наукової школи екології та сталого розвитку в НУВГП – Миколи Клименка містило побажання студентам продемонструвати свої найсильніші сторони під час представлення доповідей та участі в наукових дискусіях. За словами видатного вченого «науковий прогрес не має меж, а бажання їх розширювати є унікальною рисою талановитих і сміливих людей».

Модератором конференції виступила заступник голови галузевої конкурсної комісії – професор, директор ННІАЗ Алла Прищепа. Оголосивши повний склад журі та організаційні моменти формату відео-конференції, вона запросила до представлення наукових робіт студентів.

Конкурсні роботи, хоча і мали спільне спрямування технологій захисту навколишнього середовища, відрізнялись за темами досліджень, серед яких були представлені:

-      шляхи вирішення проблем поводження з побутовими відходами;

-      нові методи утилізації промислових відходів;

-      вдосконалення роботи теплоелектростанцій;

-      детоксикація шламів;

-      методи біологічного та механічного очищення стічних вод;

-      технології відновлення екологічного стану водойм і поверхневих вод;

-      технології запобігання розгерметизації трубопроводів;

-      впровадження інноваційних підходів у використанні фотоелектрики;

-      використання технологічних методів захисту довкілля в умовах об’єктів природно-заповідного фонду;

-      використання мікродобрив і бактеріальних препаратів, як елементів оптимізації навколишнього середовища;

-      та ін.

Члени галузевої комісії відмітили новизну та високий рівень представлених студентських наукових робіт. Окремі роботи мали підвищену увагу науковців, що відобразилось у жвавих дискусіях з авторами.

Результатом проведення конференції став розподіл призових місць та відзнака студентів дипломами І, ІІ та ІІІ ступенів.

Із більш детальною інформацією про проведення конкурсу, рейтингами першого та другого етапів ІІ туру можна ознайомитись за посиланням 

Ольга Бєдункова
професор кафедри екології, ТЗНС та ЛГ,
відповідальний секретар конкурсу

Читайте нас також: 

               

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування