Схід культури - інші звучання

Завершився перший фестиваль в рамках проєкту «INTERCULTURE 5S». Звісно краще один раз побачити, ніж сто раз почути, але ми поділимось кількома враженнями волонтерів від фестивалю та проєкту.

Надія Радчук (21 рік, м.Рівне, випускниця НУВГП): «Можливості, які вони? Приходять несподівано або ж чекають на тебе вже довгий час. І як з того потоку вибрати свою? Поки не спробуєш, не дізнаєшся.

Здалося, що проєкт «Interculture 5S» чекав на мене давно. Коли постійно займаєшся волонтерством і тут з’являється нагода поволонтерити на міжнародному рівні, відчути шалену атмосферу фестивалю, побачити, як йде підготовка, стати маленькою частинкою масштабної події, то її не можна втрачати. І ось ти заповнюєш анкету, намагаєшся якнайкраще показати себе, співбесіда та очікуваний лист підтвердження, далі збираєш валізу і вперед незвіданим пригодам.

Три тижні – це багато чи мало? Я скажу, що це мало, коли тебе оточують круті люди, але достатньо, щоб закохатися в місто.

Перший тиждень волонтерської програми був лайтовий, насичений та ознайомчий. Різні цікаві зустрічі з героями міста, які творять його та розвивають, екскурсії у культурні осередки, зокрема центр зустрічі культур, варштати культури, центр інтеграції творчих середовищ та простір для проведення заходів «Хатка Жака», галерея «Лабіринт», скансен, концентраційний табір «Майданек», Люблінський замок та інші.

На другому тижні була підготовка до фестивалю і відповідно волонтерська діяльність на ньому. Кожен отримав локацію та обов’язки. Сам фестиваль був цікавим для кожного, адже були підібрані різні заходи, як і для дітей, і любителям новинок літератури, так і для драйвових поціновувачів музики. Волонтерство теж було пізнавальним. Я працювала в пункті Wschodni Express, де відбувалися презентації книг закордонних авторів, найбільше українських, тому почувалася «у своїй тарілці». Все хороше дуже швидко закінчується. Останній тиждень це підсумки, рефлексія на якій були навіть танці в мерії і вручення сертифікатів. Програма завершилася, але емоції назавжди залишаться з нами.

Цей проєкт це не тільки відкривати для себе Люблін, а й відкривати себе, свої можливості та вміння і це була хороша інвестиція свого часу та вклад у майбутнє. Щодо міста, то воно вражає своєю культурою, ідеальне поєднання спокою, комфорту та водночас помпезності. Можливо саме так виглядає місто натхнення.»

 

Діана Нойманн (18 років, м. Вінниця): «Завдяки European Solidarity Corps я отримала можливість відвідати місто Люблін впродовж 3 тижнів, та долучитись  до участі у фестивалі «Схід культури - інші звучання» .

У цій програмі, я як волонтер,  здобула принципово новий досвід, отримала унікальні знання в творчій сфері, розширила свій погляд у музичній культурі. Окрім цього відвідала цікаві виставки, музеї, також були проведені екскурсії по Любліну, які дали змогу більше пізнати культуру та мову цього міста.

Ще, головні досягнення, які я отримала за цей період - це прагнення бути соціально корисною іншим людям; бажання реалізувати себе, свої ініціативи; потреба рости і розвиватися.

Отримані соціальні та практичні навички, такі як: можливість  спілкування,  дружньої взаємодії з однодумцями та набуття досвіду відповідального лідерства та соціальної взаємодії, будуть неодмінно використанні у майбутній діяльності.

Для тих, хто тільки приєднується до програми волонтерства, Люблін, безсумнівно, стане тим самим неймовірним початком.Тому маю щире бажання повернутися аби  вкотре насолодитися його неповторною атмосферою!!! Це - моє  бажання, яке обов'язково здійсниться!!!»

 

Світлана Лотоцька (22 роки, м. Бар, Вінницька обл.): «…І кількох років буде замало, щоб призабути чудові дні участі у пректі «INTERCULTURE 5S» та волонтерства на музично-мистецькому фестивалі Inne Brzmienia .

Як я кажу завжди: "Музичні фестивалі/концерти - то моя найбільша любов!" Заради них я можу зірватись в будь-який момент, у будь-якому стані й помчати у вир нестримних звучань.  Inne Brzmienia став ще одним пазликом мого серця. Здавалося б, невеличкий фестиваль (привіт ковід) з доволі неоднозначним, не популярним line-up, але, саме завдяки цьому, він й особливий зі своєю камерною атмосферою, з тими ж таки музичними виконавцями, яких хочеться розгадувати, у звучання яких хочеться вслухатись. Ти можеш надавати перевагу якій завгодно музиці, можеш щось навіть не сприйняти, але проти 100%го професіоналізму не попреш! Це справді шанс послухати щось нове та відкрити для себе досі невідомі гармонії.

Звичайно ж закулісся дало мені ще більше можливості проникнути на фестиваль повністю, побачити всю ту масштабність підготовки, злагоджену роботу досить великої організаторської та технічної команди. Якби моя воля, я без вагань залишилася б ними.

Але найбільшим подарунком є та величезна доза мотивації! Вже після першого фестивального дня (зважаючи на паузу у моїй фестивальній роботі) у мене знову виросли крила. З ще більшою силою я відкрилась до нових музичних викликів, до нових професійних пошуків.

Як показує практика, життя - складна й непередбачувана штука, але я буду не я без надії. Тим цінніший кожен мій острів рятунку.  І, цього разу ним став проект «INTERCULTURE 5S» Lublin for Ulublin.for. та його організатори за що я їм безмежно вдячна.

Велике вам дякую за те, що не лише даруєте можливість молоді відкрити по-новому польську культуру, спробувати себе волонтером у крутих професійних командах, забезпечуєте учасників усім потрібним і навіть більше, а й за те, що нам так важко прощатись з прекрасним Любліном й за те,  наскільки ми натхненні вирушаємо на зустріч новим проектам, подвигам, ідеям!»

 

Дмитро Кіосов (24 роки, м. Бердянськ, Запорізька обл.): «Wszystko - все!

Фестиваль «Схід культури - інші звучання» в м. Люблін завершено.

Крутий досвід, чарівні люди, найкращі організатори та ще багато - багато епітетів…

На фестивалі виступали цікаві іноземні та польські виконавці альтернативної музики багатьох жанрів (від панк-року, джазу, електро, аж до етнічної музика та реґґі). Окрім музичної програми, фестиваль включав виставки, покази фільмів, літературні прем’єри, зустрічі, презентації компаній звукозапису, дискусії, майстер-класи та модуль практичних занять для дітей. Під час фестивалю функціонували також книгарня та читальний зал з публікаціями з Польщі та країн Східного партнерства.»

 

Олександр Швець (28 років, Луцьк): «В рамках групового проєкту ESC протягом 3 тижнів був волонтером на фестивалі "Схід Культури. Інше звучання" у м. Люблін. Під час мого перебування у цьому прекрасному місті була можливість вивчити досвід роботи культурних інституцій міста. Масштаби організації та велика кількість фестивалів вражають даючи місту стимул для розвитку шаленими темпами. Якраз і культура стала тим рушієм для змін Любліна.

Мав змогу побувати у Любліні декілька разів протягом останніх 7 років і місто змінюється просто на очах. Для мене символами таких змін було звісно відкриття Центру зустрічі культур, а також реконструкція Литовської площі, які і є моїми улюбленими місцями у Любліні.

Якщо говорити про сам фестиваль "Схід Культури: Інше Звучання" я мав змогу волонтерити на літературній частині фестивалю "Східний Експрес", в рамках якого був цикл зустрічей та презентацій книг  письменників країн Центрально-Східної Європи.

Дякую всім організаторам та учасникам проєкту за можливість відчути у практичній площині, що Люблін - місто натхнення і ті речі які тут творять є тим прикладом, як можна розвивати українські міста роблячи ставку на культуру.»

 

Проєкт «INTERCULTURE 5S» триває - попереду ще два фестивалі та Конгрес. Натхненні приємними словами, ми готуємо до виїзду наступну волонтерську групу - на Карнавал циркачів.

Олена Кравчук,
координатор проєкту «INTERCULTURE 5S» в Україні

Читайте нас також: 

                

 

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування