Новини науково-методичної ради

Чергове й останнє засідання науково-методичної ради в поточному році відбулося в офлайн-форматі в конференційній залі головного корпусу 23 червня  під головуванням Олега Лагоднюка, проректора з науково-педагогічної, методичної та виховної роботи.

В засіданні взяли участь автори рукописів навчальних підручників та посібників, які бажають отримати рекомендацію щодо надання грифа Вченої ради НУВГП.

 На початку члени науково-методичної ради заслухали доповідь Олега Анатолійовича «Про зміни до системи оцінювання результатів навчання здобувачів вищої освіти». Проректор зауважив, що система оцінювання результатів навчання здобувачів вищої освіти, яка розкриває основні принципи організації семестрового поточного (модульного) та підсумкового контролів навчальних досягнень здобувачів усіх форм навчання, здійснюється за 100-бальною шкалою, що розподіляється на дві складові: 60 балів – поточна складова оцінювання; 40 балів – модульна або підсумкова (якщо навчальна дисципліна закінчується заліком – модульна). Доповідач наголосив, що зміни до системи оцінювання у розрізі отримання здобувачем вищої освіти підсумкового результату («автомат») з навчальної дисципліни, яка завершується екзаменом, полягають в наступному: якщо студент впродовж семестру набрав не менше 60 балів (за умови отримання із поточної складової оцінювання не менше 50% (30 балів і більше) та не менше 50% з модульної складової оцінювання (20 балів і більше)) і такий результат його задовольняє, то набрана сума балів і є підсумковим результатом успішного складання екзамену.

З довідкою щодо вищезгаданого питання виступила Галина Туровська, заступник завідувача з методичної роботи кафедри охорони праці та безпеки життєдіяльності. Галина Іванівна доповіла про роботу ситуативної групи та наголосила, що запропонована система контролю ґрунтується на поєднанні модульних технологій навчання та залікових кредитів дозволяє здійснювати оцінювання більш гнучко, об’єктивно і сприяє систематичній та активній самостійній роботі здобувачів вищої освіти упродовж навчання, стимулює виявлення і розвиток їхніх творчих здібностей.

Заслухавши доповідь Олега Лагоднюка, довідку Галини Туровської і проєкт рішення, членами науково-методичної ради було одноголосно прийнято наступне рішення:  – схвалити зміни до системи оцінювання результатів навчання здобувачів вищої освіти; – запровадити з нового 2021–2022 н.р. для здобувачів усіх рівнів. 

Далі Тамара Костюкова, заступник завідувача навчально-методичного відділу, доповіла про  Порядок  розгляду, затвердження, розміщення НМЗ в репозиторії, присвоєння грифа рукописам навчальних книг та подання видань на конкурс підручників,  навчальних посібників та монографій.  Тамара Андріївна наголосила, що Порядок об’єднує декілька раніше прийнятих радою документів щодо навчально-методичного забезпечення навчального процесу, отримання рекомендації НМР щодо відповідного грифа Вченої ради  та  подання документів на конкурс підручників, навчальних посібників та монографій. Порядок  представлений в вигляді схем, зручних для сприйняття бізнес-процесу у тому чи іншому випадку. Члени науково-методичної ради одноголосно ухвалили наступне рішення: – схвалити вищезгаданий Порядок та рекомендувати науково-педагогічним працівникам  до використання в роботі.

Зі звітом про роботу науково-методичної ради за останні п’ять років  виступив Олег Лагоднюк. Олег Анатолійович представив звіт у вигляді мультимедійної презентації та розповів про діяльність науково-методичної ради, що працювала за такими напрямами: – організація навчального процесу в університеті; моніторинг навчальної діяльності здобувачів вищої освіти; навчально-методичне забезпечення навчального процесу; – ухвала/затвердження нормативних документів: положень, порядків тощо; – затвердження навчально-методичних електронних видань, силабусів; – експертиза та рекомендація рукописів навчальних видань для надання грифа Вченої ради університету.

Голова науково-методичної ради подякував експертам рукописів навчальних видань та наголосив, що з березня 2016 року  експертиза рукописів видань, які  претендували на отримання грифа Вченої ради університету, була проведена для 129 найменувань: 16 підручників та 113 навчальних посібників. Експертизу проводили 9 фахівців з організацій м. Рівне та 89 науково-педагогічних працівників НУВГП (в т. ч. 48 членів НМР)

Ще члени науково-методичної ради розглянули та одностайно рекомендували Вченій раді надати гриф «Рекомендовано Вченою радою НУВГП» двом навчальним посібникам:

 – «Навчальна геодезична практика». Автори: Панчук Ю.М., Янчук О.Є., Шульган Р.Б.;

 – «Дослідження експлуатаційних властивостей машин і обладнання». Автори:  Налобіна О.О., Голотюк М.В. та інші, а також одноголосно затвердили 7 найменувань силабусів і 13 навчально-методичних електронних видань та рекомендували їх до розміщення в репозиторії університету. 

Потім Олег Лагоднюк представив мультимедійну доповідь «Про виконання плану електронних видань навчально-методичної літератури НУВГП за 2020 рік» станом на 23.06.2021 відповідно до рішення НМР від 23.02.21 (протокол № 1). Олег Анатолійович наголосив на важливості виконання вищезгаданого плану.

Заслухавши та обговоривши мультимедійну доповідь, члени ради одностайно прийняли наступне рішення:

- ознайомити з результатами моніторингу директорів ННІ (голів НМРЯ ННІ);

- науково-педагогічним працівникам виконати план електронних видань навчально-методичної літератури НУВГП за 2020 рік до 01.09.2021. Відповідальні: директори ННІ, завідувачі кафедр.

Наприкінці  науково-методична рада затвердила План  електронних видань навчально-методичної літератури НУВГП на 3-й квартал  2021 року.

Також Олег Анатолійович подякував присутнім за плідну роботу та побажав успіхів.

Тамара Костюкова,
учений секретар науково-методичної ради

Читайте нас також: 

                

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування