Підписано Меморандум про співпрацю з Держводагентством

У НУВГП  побував голова Державного агентства водних ресурсів Валентин Шліхта.

Мета візиту: підписання Меморандуму про співпрацю з університетом. Основні напрямки майбутньої співпраці,  а також проблеми галузі було окреслено за круглим столом.

Як Ви оцінюєте ситуацію  в країні щодо підготовки кадрів водогосподарського напрямку ?  

Голова Держводагентства Валентин Шліхта: ситуація в країні залишає бажати кращого як щодо підготовки бакалаврів, так і магістрів.

Я сам випускник  Українського інституту  інженерів водного господарства і пам’ятаю, як в мої часи за цим напрямком навчалося біля 600 чоловік. На гідротехніці  - 100. Країна переживає системну кризу з дефіцитом  фахівців. Зараз важливою  задачею є  роз’яснення молоді перспективності навчання на інженерних спеціальностях. Адже в Україні спостерігається вже значний надлишок у підготовці  економістів, менеджерів та маркетологів.  Звісно,  популяризувати інженерний напрямок не вдасться без державної підтримки. На  сьогодні у нашій структурі  1700 осіб, а гідрологів взагалі одиниці. Тож відчувається значна нестача кваліфікованих фахівців.

Які вектори співпраці з НУВГП  намічено? Однією зі сторін  співпраці є підготовка кадрів. Окрім того, діє президентська програма і урядові програми, які сприяють пожвавленню  у цій сфері. Ми вже звернулися до Міносвіти та до КМУ щодо державної підтримки підготовки фахівців.

Інша сторона співпраці – наука. Зараз експертна думка відстає від громадської. І на базі цієї громадської думки приймаються  нераціональні державні рішення. Зокрема, і щодо малих річок.  Звісно, їх треба спасати і щось робити, але дії мають базуватися на основі аналізу та досліджень. Що стосується річки Усті та її теперішнього стану, для цього питання потрібна фахова оцінка ситуації та фахові пропозиції. Адже проблеми із забрудненням починаються  не в місті, а  вище течії. Щодо стратегії водного господарства, то вона повинна бути насамперед якісною, без тиску громадськості із залученням фахівців задля чітко визначених цілей та збалансованих показників, які торкатимуться всіх аспектів водної галузі.

Що передбачає Меморандум про співпрацю?

Меморандум містить 25 пунктів, в яких окреслено майбутні завдання. Насамперед, це наближення науки до наших проблем. Ми надаємо вам всі площадки для співпраці, аспіранти можуть готувати дисертації . До слова, на півдні протікає  проблемна  річка Ігулець.  Хімічний склад  її вод формується під впливом дуже мінералізованих стічних вод підприємств Криворізького залізорудного басейну. За рахунок цих стоків річка відноситься до середньо - і дуже мінералізованих. Навіть після промивання  її  водою із Карачунівського водосховища якість води, яка іде на зрошення, залишається дуже низькою. Для вирішення цієї задачі  необхідно залучати науковців. Тут треба зазначити  і проблему з меліорацією в Одеській області. Потрібна ваша ініціатива і комерційні пропозиції. Тем для практичних  дисертацій  аспірантам вистачає достатньо. Ми  також готові надавати площадки студентам для проходження  виробничих та науково-дослідних практик. Наші фахівці можуть  читати в НУВГП лекції. Окрім того, співпраця передбачає і узгодження  спільних програм, проведення  спільних конференцій, круглих столів, інших заходів із широким колом зацікавлених осіб.

Ректор НУВГП, Віктор Мошинський:

Наша  стратегія і концепція повністю співпадає зі стратегією  Держводагентства. Якщо говорити  про стратегію галузі і  водних ресурсів,  ми над цим працюємо і готові очолити цей процес. Що стосується інституційної стратегії, вона повинна містити три суб’єкти:  Держводагентство,  університет  та бізнес, який пов'язаний з освітою та водними ресурсами. А для управління потрібен  ефективний менеджмент. Тільки тоді ми досягнемо позитивного результату. Інтеграцію  з Держводагентством  університет повністю підтримує, а наші науковці  готові  вже брати участь у спільних проектах.

Наталія Пархомчук,
відділ зв’язків із громадськістю

 Більше фото у  

 Читайте нас також: 

                

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування