Національний проєкт «Родинна слава України»

20 травня 2021 року в м Києві відбулася заключна частина Національного проєкту «Родинна слава України», метою якого є зміцнення родинних національних традицій, збереження духовних цінностей та відповідального ставлення до батьківства (директор проєкту Ірина Захарченко).

Лауреатів Національного проєкту привітала Уповноважена Верховної Ради України з прав людини  Людмила Денисова, їм вручені Дипломи, пам’ятні Знаки та унікальні видання «Родинна слава України» (Український інформаційно-видавничий центр «Галактика», 2021).

Бабич Євгеній Михайлович – інженер-будівельник, відомий вчений у галузі будівельних конструкцій, будівель та споруд, доктор технічних наук, професор, заслужений працівник народної освіти України.

Діти: Бабич Володимир – інженер-будівельник, кандидат технічних наук, доцент; Бабич Євген – інженер-будівельник, кандидат технічних наук, доцент.

Онука: Поляновська Олена Євгенівна – кандидат технічних наук, старший викладач.

Правнуки: Андрій, Іван.

Бабич Євгеній Михайлович – інженер-будівельник, відомий вчений у галузі будівельних конструкцій, будівель та споруд, завідувач кафедри промислового, цивільного будівництва та інженерних споруд Національного університету водного господарства та природокористування.

Будівництво – одна з найважливіших областей творчої діяльності людини, це галузь матеріального виробництва, продукцією якої є зведені та підготовлені до експлуатації будівлі та споруди. Безцінним багатством будівництва є його людський потенціал: робітники, техніки, інженери, вчені, які готуються до своєї діяльності в навчальних закладах різних рівнів. Родина Бабича Євгенія Михайловича присвятила життя цій благородній справі.

Інженер-будівельник, відомий вчений у галузі будівельних конструкцій, будівель та споруд, доктор технічних наук, професор Бабич Є.М. народився 9 січня 1938 року в м. Полтава в сім’ї робітника. Навчався в школі, в технікумі, в Полтавському інженерно-будівельному інституті, а після закінчення аспірантури Міністерством вищої та спеціальної освіти України в 1965 році направлений на роботу в Український інститут інженерів водного господарства (тепер Національний університет водного господарства та природокористування). Приїхав у м. Рівне з дружиною Вірою Петрівною та півторарічним сином Женею, розраховуючи, що не надовго. Але привітні і добрі люди, хороші умови для творчого зростання та побутові умови зумовили перебування в університеті до цього часу. Тут на новому місці створювалася, мужніла і розвивалася нова, дружня родина, в якій набирає сили і мужніє вже четверте покоління.

В 1970 році Бабича Є.М. обирають на посаду завідувача кафедри інженерних конструкцій, а в 1980 році призначають проректором з наукової роботи, ким він працював двадцять років, а потім повернувся на попередню посаду. Як науковець створив наукову школу з теоретичного обгрунтування розрахунку залізобетонних конструкцій з урахуванням тривалих процесів. Під його керівництвом підготовлено і захищено дві докторські та 24 кандидатські дисертації, він автор трьох підручників, чотирьох навчальних посібників, семи монографій та більше 450 інших наукових праць, голова спеціалізованої вченої ради.

Засновник і науковий керівник наукової школи «Теорія міцності, деформативності та тріщиностійкості бетонних і залізобетонних конструкцій з урахуванням передісторії та характеру навантажень». За цим напрямком консультує аспірантів та докторантів.

Розробив теоретичні основи розрахунку бетонних і залізобетонних конструкцій з урахуванням зміни фізико-механічних характеристик матеріалів при дії тривалих та повторних навантажень, розробляє теорію розрахунку статично невизначених залізобетонних систем на основі сучасної деформаційної моделі. Під його керівництвом розроблені і набрали чинності відомчі будівельні норми проєктуванння залізобетонних конструкцій гідротехнічних споруд і посібник до цих норм. Учасник розробки чинних державних будівельних норм і стандартів з проєктування залізобетонних конструкцій. Наразі розробляє конструктивні елементи захисних та фортифікаційних споруд.

Головний редактор фахового збірника наукових праць «Ресурсоекономні матеріали, конструкції, будівлі та споруди».

Бабич Є.М. – академік і член президії Академії будівництва України, має почесні звання: заслужений працівник народної освіти України, почесний працівник Держводгоспу України, почесний професор двох університетів, має шість державних нагород, в тому числі орден «За заслуги», отримав орден «Науковець року – 2019». Нагороджений Грамотою Президії Верховної ради України (1987 р.), Почесною грамотою Кабінету міністрів України (2002 р.), нагрудним знаком «Відмінник освіти України» (1997 р.), нагрудним знаком «Петро Могила» (2007 р.), лауреат премії Академії будівництва України імені акад. М.С. Будникова (2004, 2013 рр.), Почесною Грамотою ВАК України (2010 р.), Срібним нагрудним знаком Академії будівництва України (2013 р.), орденом «За заслуги» ІІІ ст. (2013 р.), Почесною Грамотою Рівненської ОДА (2014 р.), Грамотою Верховної ради України «За заслуги перед українським народом» (2015 р.), нагрудним знаком-орденом «Велика Україна. 25 років незалежності» (2016 р.), Почесною Грамотою Кабінету міністрів України (2017 р.), почесними грамотами галузевих міністерств, обласних і міських органів управління, університетів.

Дружина Віра Петрівна – інжен6ер-будівельник, працювала в філіалі проєктного інституту «Діпромісто» та в планово-технічному відділі потужного комбінату «Рінвепромбуд», який зводив корпуси хімкомбінату, тракторного заводу.

Син Володимир Бабич – інженер-будівельник, кандидат технічних наук, доцент. Навчає студентів досконало володіти комп’ютерними технологіями проєктування будівельних конструкцій, будівель та споруд.

Володимир Євгенійович є співавтором підручника, навчальних посібників і монографії, опублікував близько 40 наукових статей.

Також є членом-кореспондентом Всеукраїнської громадської організації «Академія будівництва України», лауреатом премії Рівненської обласної державної адміністрації за кращу молодіжну наукову роботу та лауреатом премії Академії будівництва України імені академіка Михайла Сергійовича Буднікова.

Син Євген Бабич – інженер-будівельник, кандидат технічних наук, доцент, член-кореспондент Академії будівництва України. Навчався в аспірантурі Державного підприємства «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій», а після закінчення повернувся на викладацьку роботу в університет. Загальний стаж його педагогічної роботи у вищих закладах освіти ІІІ – ІV рівня акредитації складає 15 років. Крім того, він розробив лекційні курси з фахових дисциплін.

Євген Євгенійович – один із перших на кафедрі знайомить майбутніх будівельників з організацією і технологією будівельного виробництва.

Велику увагу Євген Бабич приділяє вихованню молодих фахівців, працюючи понад десять років заступником декана будівельного факультету з виховної роботи. Організовував студентські фестивалі, спортивні змагання, сам до цього часу захоплюється футболом, у складі команди ветеранів України виступав на змаганнях у таких країнах, як Франція, Іспанія та Польща. Опублікував близько 50 наукових та науково-методичних праць.

Свою вірну супутницю та надійну підтримку, Жанну, Євген зустрів, ще навчаючись на будівельному факультеті. Жанна Ярославівна, дочка чудових педагогів, теж здобувала будівельну спеціальність, але за напрямком водовідведення та водопостачання. Після закінчення навчання Жанна Ярославівна продовжила роботу в науково-дослідному інституті, але згодом здобула економічну освіту та зараз працює бухгалтером.

Не зраджуючи традиціям, онука Євгенія Михайловича, донька Жанни та Євгена, здобула інженерну освіту у тому ж університеті, що й батьки. Там вона зустріла свого майбутнього чоловіка Віталія, з яким разом вони отримали дипломи магістрів з будівництва.

Зараз Олена – кандидат технічних наук, старший викладач кафедри, досліджує залізобетонні конструкції. Є автором монографії, навчальних посібників та наукових статей.

Віталій після закінчення університету застосовував свої знання на практиці, працюючи майстром та виконробом на будівництві, а наразі займається підприємницькою діяльністю, яка тісно пов’язана з будівельною галуззю.

У даний час Євгеній Михайлович з групою науковців розробляє нові ефективні залізобетонні конструкції для захисних споруд фортифікаційного і цивільного призначення та перевіряє їхню надійність у польових умовах під дією динамічних впливів.

Чотири покоління родини продовжують своє щасливе сімейне життя, впевнено крокують в майбутнє.

Девіз родини: «Будівельник – зодчий суспільства».

Бабич Є. М.

Читайте нас також: 

               

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування