Проведення Арт-терапії в ННІОЗ

18 травня студентка-магістрантка Шеіна Мирослава в рамках кураторської години групи ФТЕ-51м (куратор проф. Нестерчук Наталія Євгенівна) провела арт-терапію.

Студенти дізналися про арт-терапію, методи використання арт-терапевтичних засобів, провели діагностику арт-терапевтичними тестами. Арт-терапія – це вид психотерапії та психологічної корекції, заснований на мистецтві та творчості. Мирослава Шеіна ознайомила своїх одногрупників про вплив малюнків та їх значення для розвитку особистості, провела проективну методику «людина» і «людина під дощем», тест «намалюй кактус», психогеометричний тест (Сюзен Дилінгер).

Методика «Людина під дощем» – допомагає   визначити силу характеру людини, її здатність долати несприятливі ситуації, протистояти їм, а також дізнатися, як людина справляється з труднощами, які захисні механізми застосовує, наскільки вона стійка до стресів. Виділяють такі характеристики, які можна перевірити за даним тестом: уявлення про себе, комунікабельність, тривожність, агресивність, міжособистісні відносини, образ тіла, статево-рольова ідентичність, патологія розвитку, інтелект.

Тест “намалюй кактус” – характеристика малюнка розповідає про власну самооцінку і лідерські якості. Положення кактуса на сторінці розповість про те, наскільки людина перебуває в злагоді з собою і з навколишньою дійсністю, штрихи і лінії малюнка можуть багато чого розповісти про характер людини, розмір, кількість і напрям голок свідчать про рівень агресії. Зображення «кактус у горщику» говорить про потреби автора малюнка в сімейному захисті, причому: чим більше навколо нього «домашніх» елементів (скатертин, вікон, підвіконня, фіранка, чашка тощо), тим вище для випробуваного цінність сімейних відносин. Зображення кактуса в природному середовищі свідчить про незалежність характеру і обережне відношення до родинних зв’язків тощо.

Психогеометричний тест (Сюзен Дилінгер) – точність діагностики цього тесту досягає 85%! Оберіть одну з 5 фігур, просто ту, що привернула вашу увагу. Фігури: квадрат, трикутник, прямокутник, коло, зизгаг(хвилясті лінії). Цей тест дозволяє: миттєво визначити тип людини; дати докладну характеристику особистісних якостей і особливостей поведінки людини звичайною, зрозумілою мовою; спрогнозувати поведінку кожного типу особистості; визначити рівень психологічної сумісності з певними типами людей.

Заняття відбулося в приємній і дружній атмосфері. Студенти отримали справжнє задоволення від процесу, дізналися багато нового про себе і свою підсвідомість, змогли побачити свої сильні і слабкі сторони, покращити  самооцінку, зрозуміли свої лідерські якості, позитивні сторони. Визначили, як вони реагують в стресових ситуаціях, змогли відкрити для себе свій потенціал та зміцнити психологічний захист.

Дане практичне заняття було цінне не тільки для загального розвитку майбутніх фізичних терапевтів та ерготерапевтів, а також дало змогу краще зрозуміти одне одного і навчитися надавати психологічну підтримку під час проведення фізичної терапії пацієнтів.

Ніколенко Олександр, 
науково-навчальний інститут охорони здоров'я

Читайте нас також: 

               

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування