Формально про неформальне

27 березня 2021 року відбулося вручення дипломів програми неформальної освіти НУВГП “Юридична журналістика”

Сучасний світ – швидкий та динамічний. Він невпинно рухається та постійно розвивається, щосекунди змінюючись та вдосконалюючись. Тому якщо прагнеш стати професіоналом своєї справи, ти повинен вміти підлаштовуватись під ритм сучасності, не забуваючи про розвиток власного професійного зросту.

Різноманітні суспільні процеси радикально змінили медіасферу. Трансформація журналістської діяльності є однією з помітних тенденцій в сучасній системі ЗМІ. У нових умовах на журналістську професію впливає безліч чинників, серед яких важливими є технологічний аспект як фактор підвищення оперативності доставки інформації, багатоканальність комунікацій, візуалізація інформації як провідний засіб комунікації в медіасередовищі, свобода слова та свобода інформації, журналістські розслідування без обмежень у публічності, захист приватного життя, честі, гідності і репутації особистості тощо.

Відповідно змінюються форми, способи збору, трансляції, обробки та захисту інформації. У цих процесах основне місце посідають фахівці, що адаптивні до реальних умов сучасності, здатні розумітися у основних аспектах правового поля щодо захисту базових ознаки демократичної і правової держави. Таким чином сформувалася потреба в універсальній особистості, що розуміється та орієнтується у медіаправовому середовищі.

Провести власне журналістське розслідування, влучно описати резонансну справу, висвітлити ключові події заходу, взяти інформативне інтерв’ю, довершити роботу яскравими фото, скласти сценарії та провести правові пресконференції, брифінги, семінари, розумітися у інформаційному, конституційному праві та праві інтелектуальної власності, нести відповідальність за свої дії – далеко не повний перелік основних компетенцій, якими має володіти фахівець медіаправа.

Усе вищезгадане змусило мене замислитися: де і як можна дізнатися більше про мас-медійне право? Відповідь, як виявилося, була зовсім поруч – Навчально-науковий інститут права Національного університету водного господарства та природокористування впровадив програму неформальної освіти «Юридична журналістика», до якої залучено не лише представників ЗМІ, а й пресцентри судової влади та практиків-юристів.

Я – студент університету Матея Бела у Словаччині, однак тисячі кілометрів не стали мені на заваді у здобутті неформальної освіти за такою цікавою спеціальністю. Ми працювали у скайпі, постійно були на зв’язку у месенджерах у разі виникнення додаткових запитань. Викладачі давали відеоматеріали, пояснення та приклади з практики, таким чином координували мою роботу, а під час мого перебування у Рівному, я долучився до знімального процесу, відчув на собі як це бути ведучим і журналістом.

Я впевнений, що бути фахівцем з медіаправа – це круто. Звичайно, на початках було багато нового та незрозумілого, до того ж, не все вдавалося одразу, однак згодом усвідомлюєш важливість цих знань та навіть починаєш помічати деякі закономірності. Безумовно, труднощі мотивують, а практика спонукає до постійного розвитку. Крс неформальгної журналістики – це круто і це мега можливість для кожного.

Роман Онищук

Дуже рада, що пройшла цей курс. У наш час навички, якими володіє журналіст, стануть у нагоді для будь-кого і будь-якого професійного напрямку. З кожним заняттям, яке було спрямоване на практичну діяльність та підготовку, можна дізнатися багато цікавого зі сфери радіо, телебачення, преси тощо. Чого були варті тільки інтерв‘ю з відомими журналістами, юристами, представниками державного апарату, телеведучими Рівного, у кожного своя особлива історія, життєвий шлях і досвід, яким вони поділилися з нами - студентами. Я отримала величезну кількість нових знань і можливостей. Тепер, дивлячить на диплом, аж не віриться, що так швидко пролетів час. Здається, тільки нещодавно розпочалися пари і перші практичні завдання, а сьогодні всі роботи зібрані у нашому власному журналі «АкценТИ». Дякую усім менторам та організаторам курсу неформальної освіти «Юридична журналістика» і моїм одногрупникам, що ми пройшли цей шлях разом!

Марія Редько

Урочистість та святкова атмосфера випускного, без сумнівів, запам'ятається надовго. Саме тоді ми, слухачі курсу неформальної освіти «Юридична журналістика», випускники 2021 року, підбили численні підсумки своєї наполегливої праці та продемонстрували результати багатомісячної практичної діяльності. Ми стали на крок ближчими до своєї мети, пройшовши ще одну сходинку до самовдосконалення, і це не може не тішити. Здобутий диплом - не просто документ, що засвідчує 'причетність' до навчання, це підтвердження здобутих знань та безцінного досвіду, що обов'язково стане у пригоді. Висловлюю щиру подяку нашим викладачам, менторам, керівникам та людям, які активно долучились до створення та розвитку курсу неформальної освіти 'Юридична журналістика'. Ви - колосальне джерело знань, досвіду та натхнення, спасибі вам за це.

Ольга Полевік

Людмила Стасюк,
центр неформальної освіти

Читайте нас також: 

               

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування