Новини науково-методичної ради

Перше в поточному році засідання науково-методичної ради відбулося 24 лютого.

Засідання проходило в онлайн-форматі під керівництвом голови науково-методичної ради Олега Лагоднюка. В засіданні також взяли участь автори та експерти рукописів навчальних видань, які бажають отримати гриф Вченої ради НУВГП.

Першим питанням, що заслухали члени науково-методичної ради, була доповідь Олега Анатолійовича про підсумки проведення широкомасштабної події «Школа лідерства: стратегічна сесія», яка відбувалася з 27 січня до 11 лютого поточного року. Він також розповів про результати анкетування керівного науково-педагогічного складу. Саме керівники, згідно з наказом ректора, цього разу стали слухачами Школи лідерства. Олег Анатолійович наголосив, що у нашому університеті відбувається трансформація переходу до рівноваги між традиціями та цифровою невизначеністю, науковими школами та новою акредитацією. Голова ради відмітив, що наша стратегія на якість, відкритість та залучення робить помітним університет в українському суспільстві на всіх рівнях – від академічних спільнот до громадського сектору. Важливими напрацюваннями університету є Вікіситет з інформацією про кафедри, викладачів та проєкти, закладка Абітурієнт з розміщеними освітніми програмами та новостворена платформа силабусів, онлайн-майданчик, створений для взаємодії викладачів, абітурієнтів, здобувачів вищої освіти, керівників освітніх програм, працівників структурних підрозділів та керівництва університету.

Далі Віктор Корбутяк, начальник відділу якості освіти, представив аналіз результатів анонімного опитування науково-педагогічних працівників щодо забезпечення якості вищої освіти в НУВГП. Опитування проводилося під час проведення Школи лідерства.

Заслухавши та обговоривши доповіді, члени науково-методичної ради прийняли наступні рішення:

- оновити інформацію на сторінках кафедр/ННІ про науково-педагогічних працівників, освітні програми, результати анкетувань та опитувань. Відповідальні: директори ННІ, завідувачі кафедр. Контроль: навчально-методичний відділ;

- внести зміни у порядок роботи платформи силабусів щодо висвітлення силабусів навчальних дисциплін;

- результати анкетування науково-педагогічних працівників університету взяти до уваги, розглянути на НМРЯ ННІ та подати пропозиції щодо опитувань;

- не допускати дублювання вибіркових дисциплін кафедрами.

Другим було розглянуто Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення здобувачів вищої освіти у Національному університеті водного господарства та природокористування. Про зміст Положення доповів Руслан Жомирук, відповідальний секретар приймальної комісії. Заслухавши та обговоривши доповідь Руслана Валентиновича, члени науково-методичної ради одностайно ухвалили наступне рішення: схвалити Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення здобувачів вищої освіти у НУВГП та рекомендувати Вченій раді для затвердження.

Наступною була доповідь заступника голови науково-методичної ради, проректора Валерія Сороки про внесення змін до Положення про підвищення кваліфікації педагогічних, науково-педагогічних працівників НУВГП. Членами науково-методичної ради було прийнято рішення схвалити Положення про підвищення кваліфікації педагогічних, науково-педагогічних працівників НУВГП в новій редакції та рекомендувати його Вченій раді для затвердження.

Про Положення про організацію вибору освітніх компонентів для здобувачів першого та другого рівнів вищої освіти НУВГП та Положення про індивідуальний навчальний план здобувача вищої освіти в НУВГП доповіла Наталія Ковальчук, завідувач навчально-методичного відділу. Заслухавши та обговоривши доповідь Наталії Сергіївни, довідки Віктора Корбутяка, начальника відділу якості освіти, який наголосив на тому, що індивідуальний навчальний план здобувача вищої освіти унормовує і фіксує траєкторію навчання здобувача, члени науково-методичної ради прийняли рішення:

- схвалити Положення про організацію вибору освітніх компонентів для здобувачів першого та другого рівнів вищої освіти Національного університету водного господарства та природокористування;

- рекомендувати Вченій раді НУВГП затвердити Положення;

- створити робочу групу для розробки нового положення про вибіркові дисципліни;

- схвалити Положення про індивідуальний навчальний план здобувача вищої освіти в Національному університету водного господарства та природокористування;

- рекомендувати Вченій раді НУВГП затвердити вищезгадане Положення.

Далі члени науково-методичної ради розглянули та одностайно рекомендували Вченій раді надати гриф «Рекомендовано Вченою радою НУВГП» двом навчальним посібникам: «Ціноутворення та інвесторська кошторисна документація будівництва» (автори: П.С. Гомон, В.В. Савицький) та «Нарисна геометрія» (автор: О.М. Кондратюк).

Ще члени науково-методичної ради одноголосно затвердили 18 найменувань силабусів, 7 найменувань навчально-методичних електронних видань.

Про виконання плану електронних видань навчально-методичної літератури НУВГП за 2020 рік доповів голова науково-методичної ради Олег Лагоднюк. Заслухавши та обговоривши мультимедійну доповідь Олега Анатолійовича, члени ради прийняли наступне рішення:

- ознайомити з результатами моніторингу директорів ННІ та завідувачів кафедр;

- науково-педагогічним працівникам виконати план електронних видань навчально-методичної літератури НУВГП за 2020 рік до 01.04.2021. Відповідальні: директори ННІ, завідувачі кафедр.

Про зміни до Порядку розгляду та затвердження розміщення силабусів і МВ через електронний документообіг iDoc доповіла заступник завідувача навчально-методичного відділу Тамара Костюкова. Тамара Андріївна наголосила на важливості змін документа. Заслухавши та обговоривши інформаційну доповідь Тамари Андріївни, члени ради прийняли наступне рішення: затвердити зміни до Порядку розгляду та затвердження розміщення силабусів і методичних вказівок через електронний документообіг iDoc, які стосуються подання силабусів та методичних вказівок на перевірку в системі Unicheck (змінено узгоджувача та затверджувача).

Про підсумки конкурсу підручників, навчальних посібників та монографій за 2020 рік доповіла заступник голови конкурсу Галина Туровська, к.т.н., доцент кафедри ОПБЖД, яка представила мультимедійну презентацію. В доповіді було зазначено основну мету та завдання конкурсу, який проводиться щорічно з метою підвищення якості навчальних та наукових праць, мотивації професорсько-викладацького складу до активної видавничої діяльності. Також було представлено динаміку участі науково-педагогічних працівників у конкурсі в розрізі часу 2015–2020 рр. із зазначенням кількості переможців, які скористалися правом друку власних видань за кошти університету за даний період. Галина Іванівна оголосила підсумки конкурсу за номінаціями «Кращий навчальний посібник» та «Краща монографія». За підсумками конкурсу переможцями стали:

у номінації «Кращий навчальний посібник»:

перше місце – навчальний посібник «Лабораторний практикум із екології (основ екології)» колективу авторів кафедри екології, технології захисту навколишнього середовища та лісового господарства на чолі з Миколою Клименком, д.с.-г.н., професором, завідувачем кафедри;

друге місце – навчальний посібник «Геодезія. Практикум» колективу авторів кафедри геодезії та картографі на чолі з Олегом Лагоднюком, к.т.н., доцентом, проректором з науково-педагогічної, методичної та виховної роботи НУВГП;

третє місце – комплект навчальних посібників «Деталі машин і підйомно-транспортне обладнання», «Практикум з дисципліни “Деталі машин і підйомно-транспортне обладнання”», авторів Олега Стрільця, к.т.н., доцента кафедри теоретичної механіки, інженерної графіки та машинознавства, та Володимира Стрільця, к.т.н., доцента;

у номінації «Краща монографія»:

перше місце – англомовна монографія «The Main Properties оf Cement Concretes» автора Леоніда Дворкіна, д.т.н., професора, завідувача кафедри технології будівельних виробів та матеріалознавства;

друге місце – англомовна монографія «Improving Concrete and Mortar Using Modified Ash аnd Slag Cements» колективу авторів кафедри технології будівельних виробів та матеріалознавства на чолі з Леонідом Дворкіним, д.т.н., професором, завідувачем кафедри;

третє місце – монографія «Розроблення та дослідження сучасних систем електроенергетики та автоматизації» колективу авторів кафедри автоматизації, електротехнічних та комп’ютерно-інтегрованих технологій на чолі з Володимиром Древецьким, д.т.н., професором, завідувачем кафедри.

Варто відмітити, що дипломи переможців дають можливість видавати підручники, навчальні посібники та монографії упродовж 5 років в редакційно-видавничому відділі за кошти університету (одне найменування, відповідно до внеску автора в спільне видання, що перемогло в конкурсі).

Відповідно до наказу ректора, фото колективу кафедри екології, технології захисту навколишнього середовища та лісового господарства: Клименка Миколи Олександровича, д.с.-г.н., професора, завідувача; Ліхо Олени Антонівни, к.с.-г.н., доцента; Турчиної Катерини Петрівни, к.с.-г.н., доцента; Борщевської Ірини Мелентіївни, к.с.-г.н., доцента; Михальчука Михайла Андрійовича, старшого викладача; Буднік Зінаїди Миколаївни, асистента, – авторів книги «Лабораторний практикум із екології (основ екології)», що отримала найвищий бал (79,06) членів конкурсної комісії, буде розміщено на Дошці пошани «Людина року» відповідно до п. 7, пп. 7.2 Положення про конкурс підручників, навчальних посібників та монографій.

Заслухавши та обговоривши доповідь Галини Іванівни, члени науково-методичної ради прийняли рішення:

- затвердити результати Конкурсу за 2020 рік;

- рекомендувати комісії врахувати пропозиції щодо покращання проведення конкурсу;

- розробити Положення про конкурс сторінок навчальних дисциплін на навчальній платформі Moodle.

Варто зазначити, що реєстрація участі членів науково-методичної ради в засіданні, голосування за питання, що виносились на розгляд поточного засідання, традиційно відбувалися в онлайн-форматі.

 

Тамара Костюкова,
учений секретар науково-методичної ради

Читайте нас також: 

               

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування