Протидія корупції

Корупція у закладах вищої освіти та роль здобувача освітніх послуг в системі її протидії

9 грудня 2020 року навчально-науковий інститут охорони здоров’я спільно з відділом з питань запобігання та виявлення корупції університету провів онлайн-семінар «Корупція у закладах вищої освіти та роль здобувача освітніх послуг в системі її протидії», приурочений до Міжнародного дня боротьби з корупцією для студентів магістрів спеціальності 227 «Фізична терапія, ерготерапія».

Довідково: Міжнародний день боротьби з корупцією (International Anti-Corruption Day) відзначається щорічно 9 грудня з ініціативи Організації Об’єднаних Націй.

Цього дня 9 грудня 2003 року на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції (ухвалена Генеральною асамблеєю ООН 31 жовтня 2003 року).

Цей міжнародний договір передбачає заходи із запобігання корупції, покарання винних, а також механізми міжнародної співпраці в боротьбі з нею.

Конвенція набула чинності в грудні 2005 року після її ратифікації 30 країнами. Україна ратифікувала конвенцію 18 жовтня 2006 року.

Згідно з Конвенцією ООН проти корупції (2003) та Конвенції Ради Європи про кримінальну відповідальність за корупцію (1999) корупція – це зловживання державною владою для одержання вигоди в особистих цілях, в інтересах третіх осіб і груп, а також різні форми незаконного привласнення публічних коштів для приватного використання, Крім того, до корупційних явищ належить і непотизм (кумівство, сімейність).

В ході семінару були обговорені наступні питання:

– антикорупційне законодавство України;

– роль антикорупційних програм у здійсненні превентивних антикорупційних заходів. Методологічні підходи до оцінки корупційних ризиків у закладах вищої освіти та розроблення заходів щодо їх усунення;

– кримінальна відповідальність за порушення антикорупційного законодавства України. Особливості кваліфікації корупційних злочинів у сфері професійної діяльності;

– практичні аспекти запобігання та врегулювання конфлікту інтересів для працівників освіти та медичних закладів, дотримання інших обмежень і заборон, установлених антикорупційним законодавством;

– адміністративна відповідальність за порушення антикорупційного законодавства України. Особливості кваліфікації адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією у сфері професійної діяльності;

– організація роботи щодо створення умов для повідомлень про факти порушення вимог антикорупційного законодавства та розгляду таких повідомлень. Налагодження ефективної взаємодії з викривачами.

Цей захід надав змогу поглибити знання студентів з основних положень антикорупційного законодавства, отримати рекомендації щодо організації діяльності із запобігання корупції, а також ознайомитися з міжнародним досвідом у сфері протидії корупції.

 

Наталія Нестерчук,
кафедра фізичної терапії, ерготерапії

Читайте нас також: 

               

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування