Міжнародна конференція

Міжнародна конференція "100 річниця Варшавської битви і Союзу Пілсудський-Петлюра"

14 вересня 2020 року на базі Національного університету водного господарства та природокористування відбулась Міжнародна конференція та виставка приурочена 100-ій річниці Битви Варшавської та Союзу Пілсудський – Петлюра. На цей захід були запрошені як місцеві професори історії та з усієї з України, так і представники з Республіки Польща. Після реєстрації та отримання перед конференційного матеріалу слово для привітання учасників та гостей конференції взяв заступник губернатора Рівненської області Сергій Гемберг, побажав плідних обрад та наголосив на позитивній тісній співпраці та тісних сусідських взаєминах між Рівненською областю та польською стороною. Щодо влади області, слово було надане Консулу генеральному Республіки Польща у Луцьку пану Славомірові Місякові, котрий у своїй промові, крім привітань присутніх і подяки всім, хто приєднався до проведення даного заходу, наголосив, що незважаючи на перепони котрі у той час були між двома молодими країнами, цей союз був необхідний для боротьби зі спільним ворогом. Від університету виступив та взяв участь у конференції проректор з науково-педагогічної, методичної та виховної роботи Олег Лагоднюк, котрий у своїй промові сягнув до далекого 1915 року та створення даного закладу вищої освіти, а також його здобутки та надбання у формі партнерських стосунків із ЗВО Польщі. Після привітання слово взяли науковці у даній сфері, по черзі виголошуючи 20-ти хвилинні реферати, пов’язані з 100-ю річницею даних подій. 

Перший реферат: «Українська політична еміграція в Рівному як наслідки Варшавської умови», доповіла доктор історичних наук, професор кафедри історії України Рівненського державного гуманітарного університету Руслана Давидюк. Зокрема були представлені подальші долі українців та українок котрі за часів визвольних змагань 1918–1921р.р. брали активну участь у них, а пізніше були змушені оселитись у Волинському воєводстві та місті Рівне.

Наступний доповідач доктор наук Марек Дуткевич, професор Університету Яка Кохановського у м. Кельце, філія у Пьотркові, Трибунальському поділився легендами, міфами, а також фактами, котрі були зібрані про війну 1920 року. В зв’язку з важким становищем у світі, пов'язаний з пандемією COVID -19, реферат був виголошений до учасників конференції за допомогою відеозвернення.

Кандидат історичних наук, професор Міжнародного економіко-гуманітарного університету ім. С. Дем’янчука, голова організації Національної спілки краєзнавців України Андрій Живʼюк виголосив реферат пов'язаний з подіями весни–осені 1920 року на Рівненщині через призму проекту «Реабілітовані історією».

Наступним, хто виголосив свій реферат також за допомогою відеозапису був професор університету ім. Адама Міцкевича у Познані, Мачєй Франц. Для учасників було запропоновано на розсуд розглянути образ Симона Петлюри у світлі зібраних матеріалів поліційних воєводства Станіславського (Івано Франківського) у 1921-1939 роках.

На превеликий жаль наступний учасник конференції, котрий мав виголосити реферат на тему «Армія УНР у 1920 році», а саме к.і.н., доцент Київського національного університету ім.Т.Шевченка, Андрій Руккас не приїхав до Рівного у зв’язку з карантинними заходами.

Наступним учасником конференції був професор Військової технічної Академії Ярослава Домбровського у Варшаві, Адам Останек, котрий через відеозвʼязок звернувся до присутніх з науковою доповіддю про джерела, котрі сам пан професор зібрав щодо військових дій 1919 і 1920 на тодішній території Волині, котрі у різні часи потрапили до Інституту Юзефа Пілсудського у Новому Йорці Пн.Америки.

Символічним пунктом цьогорічної конференції було також підписання тристороннього меморандуму про співпрацю та партнерство між КЗ «Рівненський обласний молодіжний пластовий вишкільний центр» Рівненської обласної ради в особі директора Оксани Скляр (Україна), Центру Діалогу Костюхнівка Лодзької хоругви Союзу Харцерства Польського, в особі директора Ярослава Гурецького (Польща), заступника директора Центру Діалогу Костюхнівка Лодзької хоругви Союзу Харцерства Польського, в особі Марціна Шмаї, Харцерський Гуфець «Волинь» Харцерства Польського на Україні, в особі коменданта Олександра Радіци. Символічно, бо так як рівно 100 років тому був підписаний союз між двома країнами, так само і в наші дні молодь сусідніх країн прагне до співпраці у вихованні молодого покоління.

Кульмінаційним моментом конференції була доповідь історика Роберта Чижевського, директора інституту польського у Києві, внука полковника військ УНР Григорія Чижевського, котрий наголосив на сторінках спільної історії, а також міфах, пов’язаних з 1920 роком і котрі по сьогоднішній день впливають на взаємні стосунки наших народів. На сам кінець виступу він запросив присутніх переглянути світлини та прочитати історичний матеріал зібраний у двомовній  виставці «За вашу і нашу свободу» презентовану у фойє на першому поверсі НУВГП. 

 

Олександр Радіца,
директор Культурно-просвітницького центру ім. Тадеуша Чацького

Читайте нас також: 

               

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування