Культурологи на «Антилекції» Софії Легін

Студенти-культурологи 2 курсу познайомились із музейною практикою виїзних заходів. У Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулась «Антилекція (Не)знаний Михайло Грушевський» від Софії Легін та виставка «Грушевськіана Львівського музею Михайла Грушевського».

 Софія Легін, вчений секретар Державного меморіального музею М.Грушевського у Львові, організатор та спікер заходу, розповіла студентам та гостям бібліотеки маловідомі факти про життя велетня української національної культури, очільника центральної ради УНР, визначного історика, археолога, літературознавця, соціолога, публіциста, академіка, автора більше як 2 тисяч праць.

Михайло Грушевський надихнеться та втілюватиме слова Олександра Потебні: «Будь-які українські бажання, які минають українську мову – збудовані на піску». Він поламає російськомовний дискурс в гуманітарній царині, повністю виведе українську історію із загальноросійського контексту, виступить із програмою заснування українських кафедр в усіх університетах підросійської України. Пані Софія розкрила постать Михайла Грушевського, як вченого, здібного менеджера, плідного дослідника-історика та люблячого чоловіка й батька. А також розповіла про сусідство та приятилювання із Іваном Франком. Особливої уваги надала ніжним відносинам до єдиної донечки «золотої потішечки» Катерини. А чи не є за щастя, коли донька вважає батька за найкращого учителя, а батько вважає свою доньку за найкращу ученицю? В листах знаходимо звернення «моя донька і учениця» та «мій батьку і учителю». Катерина згодом стане на батькову стежу  – талановитої вченої, етнографа, культуролога, дослідниці українського героїчного епосу та мови дум козацьких. Вона очолить посаду секретаря  українського соціологічного інституту у Відні, вченого секретаря культурно-історичного комітету при Всеукраїнській Академії Наук. Велика донька великого батька зі страшною долею. Після кількох місяців допитів та ув’язнення у стінах Лук’янівської тюрми суд виніс вирок – 8 років виправно-трудових таборів. Єдину доньку Грушевських заслали до Магадана, потім у Владивосток, у Мордовію де й закатована була радянськими екаведистами.

http://libr.rv.ua/ua/news/8568/

Тетяна Коберська, доцент кафедри філософії та культурології

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування