Культурологи: батл РДГУ та НУВГП

Cтудентів кафедри філософії та культурології спеціалізації «Креативна та цифрова культура» НУВГП разом зі студентами кафедри івент-індустрій, культурології та музеєзнавства РДГУ об’єднала на своїх теренах культурологічними читаннями Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека.

Зазвичай культурологічні читання мають спільну тематику – «Люди, що змінили світ». Цьогоріч зустріч була присвячена надзнаковій особистості, українському філософу, богослову, поету, просвітителю – Григорію Савичу Сковороді. Його 300-літній ювілей припав на час війни. Повністю зруйнований музей філософа у с.Сковородинівка. Проте, як не дивно, серед руїн таки вціліла скульптура мислителя, та й музей буде відновлено, адже його команді вдалося врятувати цінні експонати.

У час збройного протистояння і боротьби за свободу України його творчість набуває цілком нових сенсів. Студенти-культурологи у своїх виступах неодноразово відмічали, наскільки вчення та мудрість Григорія Сковороди багатогранні у своїх пошуках істин людського буття, наскільки співзвучні його філософські афористичні сентенції сьогоденню.

Діалог серед учасників зустрічі відбувався у такому проблемному полі: від «що таке щастя», «як бути щасливим», «пізнати себе» до «внутрішня людина», від «зрозуміти, що для тебе є сродним» до «любові, що є альфою і омегою», від «філософії серця» до «свободи» й «пізнання усього сущого, тобто Бога». Нагально звучать слова мислителя: «Всяк мусить пізнати свій народ і в народі себе» та «Саме це й означає бути щасливим, пізнати себе, тобто свою природу, взятися за свою долю й бути зі сродною собі частиною всеосяжного промислу».

Сьогодні, у темний період нашого життя, сковородинські посили крізь товщу століть линуть до нас як світло мудрості, що надихає стійко долати всі виклики, як і його вцілілий монумент посеред зруйнованого музею. Такого символізму в нас дуже багато. Тому Сковорода і про це – про сталь і міць українського духовного осердя.  

Дякуємо співмодераторці зустрічі – Катерині Демчук,  студентці 2 курсу спеціальності «Культурологія» ННІЕМ, за гідний інтелектуальний батл, за  оригінальну розвідку й творче переосмислення «феномену любові» у творчості Сковороди. Також дякуємо усім студентам-культурологам за командну співпрацю, активну участь в обговоренні й створенні особливої діалогічної та просвітницької атмосфери. 

До ювілею Г. Сковороди Український інститут національної пам'яті розробив тест, (пройдіть за посиланням – це цікаво!) https://uinp.gov.ua/pres-centr/novyny/3-grudnya-vidznachayemo-300-richnyy-yuviley-grygoriya-skovorody за допомогою якого кожен може перевірити, наскільки знайомий із постаттю філософа

Тетяна Коберська, доцент кафедри філософії та культурології

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування