Із досвіду практичної підготовки кафедри філософії та культурології

У рамках практичної підготовки  студенти 1 та 2 курсу спеціальності  «Креативна та цифрова культура» 034 «Культурологія» відвідали низку заходів прикладного характеру, побудували мости між теоретичними знаннями та практичними навичками, здобули цінний комунікаційний досвід.

В числі перших заходів студенти відвідали філію кафедри – Рівненський обласний краєзнавчий музей. Під час зустрічі заступниця директора з розвитку та впровадження цифрових технологій Тетяна Миколаївна Самсонюк ознайомила студентів із діяльністю музейних відділів та їх працівників у кризовий період. Розповіла як виживають українські музеї, чому музейники самі мусять дбати про евакуацію колег з окупованих територій та зберігання колекцій. Наголосила, що в умовах війни та нищівної політики російських окупантів збереження наших музеїв і взагалі нашої культури – це збереження української державності. Адже країна без культури — це лише територія. Тому важливість експонатів та історій, які вони зберігають, усвідомлюється нині ще більше. Також відзначила, що все більше культурних подій та проєктів мають на меті  допомогу окремим батальйонам чи конкретним військовим, на що збирають кошти своєю діяльністю. Культура зараз потрібна, тому що вона допомагає підтримати не тільки загальний стан людей, наповнює простір новими сенсами, а ще підтримує економіку. Тетяна Миколаївна поділилась з студентами-культурологами досвідом співпраці із Музейним кризовим центром, що був започаткований у перші дні війни музеєм «Територія Терору» у Львові, а також ГО «Інша Освіта» та ГО «Новий музей». Основним напрямком цієї ініціативи є надання фінансової підтримки музейним експозиціям та окремим музейним працівникам у кризовий період. Сектор громадських організацій та ініціатив, малі музеї, взяли на себе роль держави, зокрема щодо підтримки окупованих музеїв та прифронтових територій і у межах своїх можливостей таки допомагають колегам вижити. Це було б неможливим без допомоги міжнародних партнерів та світової музейної спільноти.

Важливою культурно-просвітницькою ланкою нашого міста та водночас креативною платформою реалізації різнопланових ініціатив є Рівненська обласна універсальна бібліотека, у якій студенти взяли участь у практикумі «Візуальний аналіз: покрові поради». Візуальний (або формальний) аналіз є основною одиницею художньо-історичного, мистецького опису. Його мета – розпізнати та зрозуміти вибір засобів художньої виразності, який зробив художник, працюючи над створенням твору мистецтва, а також як формальні властивості твору мистецтва (засоби художньої виразності) передають ідеї, зміст або смисли та значення. Розглядаючи приклади та вправляючись у візуальному аналізі на зразках мистецьких об’єктів різних часів, студенти спробували свої сили у екскурсійній, культурно-аналітичній та мистецько-дослідницькій справі.

Цікавим та корисним досвідом самореалізації засобами цифрової культури став Практикум «Audiobook», метою якого було знайомство з творчістю української письменниці XIX ст. Наталії Кобринської та поширення україномовного контенту як частини світової культури серед користувачів соціальних мереж. Відеозапис начитки твору Наталії Кобринської «Рожа» став результатом спільної роботи з мистецтва виразного читання літературних творів, вдосконалення ораторської майстерності та виявлення хисту до роботи у медійній, дикторській сфері.

Культурне життя постійно розвивається і має свій особливий образ і значення в різних країнах світу. А тому завжди актуальними є просвітницькі заходи Рівненської обласної універсальної бібліотеки, супроводжувані імерсивними технологіями. Студенти спеціальності  «Креативна та цифрова культура» 034 «Культурологія» розширили свій кругозір, взявши участь у живій інтерактивній зустрічі "Розенмонтаг в Німеччині: завершення карнавального сезону" у відділі обслуговування документами іноземними мовами, проведений працівником Ревагою Оленою Анатоліївною (https://www.facebook.com/giprivne). Продовжуємо разом із студентами шукати нові платформи для навчання, практики та професійного зростання.

Більше подій шукай на нашій сторінці у Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100027452126693 та Telegram-канал: https://t.me/digiculture

Тамара Шадюк, доцентка кафедри філософії та культорології,

Тетяна Коберська, доцента кафедри філософії та культурології

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування