День соборності України: історія й традиції

Доброю традицією в Україні стало відзначення 22 січня одного із найважливіших державних свят – Дня Соборності. Офіційно на державному рівні святкувати цей день розпочали в 1999 р., після президентського указу № 42/99 від 21 січня.

Історичним підґрунтям для встановлення свята стало проголошення у цей день 22 січня 1919 р. Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в Києві на багатолюдному Софійському майдані. Ці молоді українські держави виникли у 1917-1918 рр. після краху Російської та Австро-Угорської імперій.  У документі про  з’єднання республік зазначалося: «…Однині во єдино зливаються століттям одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка / Галичина, Буковина і Угорська Україна / і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина Незалежна Українська Народна Республіка». Цей документ втілював багатовікові мрії українців про свою суверенну, соборну державу від Заходу до Сходу. Також цього дня згадують підписання Четвертого Універсалу Центральної Ради, яким проголошувалася самостійність Української Народної Республіки 22 січня 1918 р.

Пам’ять про існування власної держави і національну боротьбу в 1917–1921 роках надихала наступні покоління українців на продовження визвольних змагань проти масштабного нищення й переслідування українства та спонукала до відновлення незалежності України в 1991 р.

Символічною подією цього дня є традиційна щорічна акція єднання людей в усіх регіонах країни – наймасштабніша з яких відбулася у 1990 році. Тоді українці вишикувалися «живим ланцюгом» від Івано-Франківська, Львова до Києва. За різними оцінками, участь у такій акції взяли до декількох мільйонів людей.

Сьогодні, як і 103 роки тому, питання соборності українських земель залишається й надалі актуальним. Збройна агресія Російської Федерації проти України, анексія Криму та окупація окремих районів Донецької і Луганської областей перешкоджає повній єдності українських земель. Сподіваємося, що в майбутньому знову відбудеться відновлення єдності і соборності України.

                                                                                                                                                                                 Галина Клинова-Дацюк,

                                                                                                                                                                                 кафедра журналістики та українознавства

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування