Previous Next

Вебінар на кафедрі водних біоресурсів

2.02.23 року д.б.н. професором кафедри водних біоресурсів Грибом Йосипом Васильовичем в цілях практичної підготовки було проведено вебінар на тему: "Формування кисневого режиму регульованих водойм у підлідний період " у ВБА -11, ВБА -21,  ВБА -31, ВБА -41, ВБА-51м.

Розглядались наступні питання. Кисневий режим є лімітуючим  чинником життєдіяльності біоти. Він формувався під впливом гідрохімічних факторів – температури повітря, що формує товщину льодового покриву, а також маси атмосферних опадів, які впливають на товщину сніжного покриву. Під льодовим покривом у непроточних водоймах маса розчиненого кисню витрачається на дихання риб(біля 30%), на окислення розчинення органічної речовини і закисних форм іонів заліза (біля 30%), а також окислення мулів (біля 30%). При суцільному льодовому покриві на кінець льодоставу маса розчиненого кисню зменшується на 80-90% при абсолютній концентрації від 14,8 мг О2/дм3 до 1,0-2,0 О2/дм3, що може викликати задуху риб. Однак при наявності нестійкої температури повітря(відлиг)  газовий режим не такий кризовий і через тріщини у льоді відбувається насищення товщі води атмосферним повітрям. У зарегульваних водоймах  (ставах)  оттимальний режим підтримується вирубуванням ополонок, встановленням снопків очерету а також аерацією  за рахунок компресорів. Відмічена ІІ- річна циклічність впливу максимувів сонячної активності на гідрометеорологічні умови (температуру повітря в період зимової межені та маси атмосферних опадів.)

У випадку  комплексного використання   водних об’єктів (оз. Басів Кут, Млинівське водосховище на р.Іква нижче м.Дубно ) лімітуючим  чинником формування кисневого режиму є недостатньо очищені побутові води (до 60% домішок)та відмерла вища рослинність.

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Політика конфіденційності

Технічна підтримка сайту

Повідомити про корупцію

Image

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11, тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

Скринька довіри

Image

При використанні матеріалів - посилання на сайт  обов'язкове

Всі права захищені законодавством України

Технічна підтримка сайту

Україна, 33028, м. Рівне, вул. Соборна 11,

тел. (0362) 63-32-09

mail@nuwm.edu.ua

Наші координати

2024 Національний університет водного господарства та природокористування